Nieuwsbrief 01-2020
Voorwoord
Door Dianne Jaspers
De allereerste nieuwsbrief van 2020 is een feit!
Nu nog in het “oude jasje”, maar binnenkort zullen jullie ons nieuws in een andere, verbeterde vorm ontvangen; een mooiere nieuwsbrief waarmee we jullie nog beter kunnen informeren over alle ontwikkelingen in onze regio. Mede hierom zijn we benieuwd of er nog zaken zijn waarover jullie graag meer informatie zouden willen. Suggesties kunnen worden gestuurd naar de afdeling communicatie van onze organisatie.
In deze nieuwsbrief veel berichten van onze samenwerkingspartners. In het kader van die samenwerking: We staan aan het begin van een nieuw jaar met mooie uitdagingen, kansen en projecten. We zijn blij dat Christiaan Katsma per 1 februari a.s. zal starten als onze algemeen directeur en dat hij zal gaan bijdragen aan onze ontwikkeling.
HAP
Tijden VO3 aangepast
Door Dianne Jaspers
Op advies van de HAP CIE hebben we besloten dat vanaf 2020 de VO3 ingezet zal worden van 09.00 – 17.00 uur i.p.v. 08.00 – 16.00 uur. Reden hiervan is dat het niet nodig is om van 08.00 – 09.00 uur met 3 auto’s te starten.
Ook kan de VO3 de spoedvisites vanaf 15.00 uur rijden. Deze VO3-auto wordt ’s avonds niet meer gebruikt/ingezet en hoeft dus niet om 16.00 uur bij aanvang van de avonddienst terug te zijn en heeft daarom tot 17.00 uur de tijd.
Onderzoek bij HE naar de werkdruk van huisartsen en eerstelijnsverpleegkundigen
Door Remco Rosmulder – Directeur Door2Doc BV
Huisartsen Eemland heeft Door2doc BV opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de werkdruk bij de huisartsen en ELV’ers.
Het doel is om inzicht te krijgen in de (subjectieve) beleving van werkdruk en in de (objectieve) werkbelasting. Uit deze inzichten volgen aanbevelingen voor kortere wachttijden en meer werkplezier op de post. In 2018 heeft Door2doc een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd bij de triagisten van HE.
In dit onderzoek zal ik samenwerken met contactpersonen namens de huisartsen en ELV’ers en meelopen op de beide locaties. Er komt een multidisciplinaire werkgroep onder leiding van Laura Nieuwenhuis om samen op te trekken in de analyse en te komen tot gedragen aanbevelingen.
De beleving van werkdruk brengen we in kaart met behulp van een enquête, die iedere huisarts en ELV’er vraagt naar de persoonlijke beleving van de werkdruk tijdens de afgelopen dienst. De enquête bestaat uit enkele korte vragen en is binnen een halve minuut ingevuld (digitaal of op papier). De enquêteperiode begint medio januari 2020, doorlopend voor de duur van minimaal 4 weken.
Voor inzicht in de cijfermatige werkbelasting maak ik onder andere gebruik van brongegevens over de consulten en visites en de dienstroosters van de huisartsen en ELV’ers. Met de werkgroep analyseren we de cijfermatige ontwikkelingen over de afgelopen jaren (aantal, duur, wachttijd, urgentie, demografie) en vergelijken we de huidig beschikbare capaciteit met de benodigde capaciteit om tot verbeteringen te komen.
Het onderzoek vindt plaats in het eerste kwartaal van 2020. Ik zie ernaar uit om deze opdracht uit te voeren.
Project OPEN
Update project OPEN
Door Bertus Buitenhuis – Projectleider
Patiënten kunnen vanaf 1 juli 2020 online hun medische gegevens inkijken, dit is een wettelijke verplichting. Het gaat om de gegevens die zijn vastgelegd in het Huisarts Informatie Systeem, zoals:
- Actuele episodes (met en zonder attentiewaarde)
- Afgesloten episodes met attentiewaarde
- Behandeling
- Profylaxe en voorzorg
- Actuele medicatie
- Medicatie-overgevoeligheid
- Correspondentie
- Resultaten bepalingen – laatste 14 maanden
- E- en P-regels van het consult vastgelegd – na invoering van online inzage
Om zorgverleners hierbij te ondersteunen zijn er twee vormen van financiering beschikbaar:
- eenmalig € 2,83 per ingeschreven patiënt en gemoedsbezwaarde, te declareren door de praktijk bij de zorgverzekeraar als opslag op het inschrijftarief en
- een subsidie voor de regio om de praktijken regionaal te ondersteunen bij het voldoen aan de verplichtingen om de opslag te mogen declareren (bijvoorbeeld het volgen van opleidingen, patiëntenvoorlichting, coördineren aanpassingen HIS en PGO/patiëntportalen).
Op dit moment loopt de subsidieaanvraag voor de regionale ondersteuning. De verwachting is dat we op korte termijn de subsidie toegekend krijgen voor de regio Eemland & Nijkerk. Met de subsidie huren we een regionale projectleider in die de praktijken ondersteunt bij het voldoen aan de verplichtingen en de centrale coördinatie op zich neemt voor afstemming met o.a. verschillende leveranciers. De komende weken/maanden zal het project regionaal starten. Tot die tijd raden we aan om geen overeenkomsten te tekenen met leveranciers van patiëntportalen of PGO’s en nog even te wachten met het declareren van de opslag per patiënt. Wij zorgen er voor dat de praktijken in de regio op tijd kunnen voldoen aan de eisen en dit jaar de opslag kunnen declareren.
Voor vragen die niet kunnen wachten kun je contact opnemen met de regionale projectleider: Bertus Buitenhuis, via bertus@digidok.nl of (06) 364 323 63.
Algemeen
Portavita vragen naar HE
Door Marian van Schaik
Portavita heeft zijn communicatieprocessen herzien om efficiënter te kunnen werken. Alle vragen en problemen die te maken hebben met Portavita, zoals inloggegevens, Ozis-problemen en foutmeldingen, moeten eerst gemeld worden bij de helpdeskmedewerkers van HE: 0900-5552288 of info@huisartseneemland.nl
Brief Beweging 3.0 inzake samenwerking Apotheek Jansen
Door Dianne Jaspers
Naar aanleiding van de aanbesteding van medicatielevering voor verpleeg- en verzorgingshuizen is er onrust ontstaan, omdat deze is gegund aan Apotheek Jansen, een grote speler onder de baxterleveranciers. Dit betekent voor de huisartsen dat er bestaande samenwerkingsafspraken zijn doorkruist en hierop heeft Huisartsen Eemland contact gezocht met de grotere verzorgingshuizen. Hieronder volgt een brief vanuit Beweging 3.0 als antwoord op onze vragen:
“Vanaf 1 december 2019 levert Apotheek Jansen medicatie aan bewoners met behandeling van Beweging 3.0. Door samen te werken met één apotheek, kunnen we goede afspraken maken over het bestellen, wijzigen en afleveren van medicijnen. De werkwijze voor onze zorgverleners wordt eenvoudiger waardoor we de medicatieveiligheid voor onze bewoners nog beter kunnen waarborgen. Dit willen we ook voor bewoners zonder behandeling.
Van Huisartsen Eemland hebben wij begrepen dat er vragen zijn over de keuzevrijheid van de groep bewoners zonder behandeling. Bewoners zonder behandeling kiezen zelf hun apotheek. Wij hebben daarom deze groep bewoners benaderd met een formulier waarmee zij kunnen aangeven of zij bij hun huidige apotheek willen blijven of de overstap willen maken naar Apotheek Jansen. Op aanvraag hebben we een persoonlijk gesprek gevoerd met de betrokken bewoner en/of contactpersoon.
Een deel van de bewoners heeft ervoor gekozen om bij hun oorspronkelijke apotheek te blijven. Een ander deel heeft de overstap naar Apotheek Jansen gemaakt.
Naar aanleiding van de vragen realiseren we ons dat we jullie hiervan nog beter op de hoogte hadden kunnen houden. Het betreft immers ook jullie patiënten en samenwerkingsverbanden. Het was niet onze intentie om onduidelijkheid te creëren of jullie planning te doorkruisen.
Mochten er nog vragen zijn of als een gesprek gewenst is, kan er tijdens kantoortijden contact worden opgenomen met Rosanne Prins, specialist kwaliteit en veiligheid, (06) 234 286 18 of met Ellen Arp-Fischer, manager Behandeldienst, (06) 425 895 79.”
Plaatsen infuus door Icare voorafgaand aan euthanasie
Door Dianne Jaspers
Huisartsen Gelderse Vallei wil graag bij de huisartsen die werkzaam zijn in de regio Gelderland onder de aandacht brengen dat er vanuit Icare aanbod van zorg bestaat voor het prikken van een infuus voor een euthanasie. Icare is op het gebied van thuiszorg 24/7 beschikbaar voor het uitvoeren van medisch specialistische zorg in de regio Gelderse Vallei.
Euthanasieverzoek
Icare en de uitvoerend verpleegkundige hebben geen oordeel over het verzoek van euthanasie mits er voldaan is aan de door de wetgever gestelde eisen binnen de richtlijn “Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding”. De toediening van de euthanatica gebeurt door de arts. Het inbrengen van een infuusnaald en het (eventueel) aansluiten aan een waakinfuus vooraf wordt niet beschouwd als een toedieningshandeling.
Uitvoeringsverzoek
Omdat het inbrengen van een infuusnaald een “voorbehouden handeling” is, kan de arts via een uitvoeringsverzoek toestemming geven aan Icare en de bevoegde uitvoerend verpleegkundige voor deze handeling.
Aanmelden
De arts die de euthanasie uitvoert is verantwoordelijk voor het telefonisch aanmelden van de patiënt via het technisch of palliatief team bij Icare via telefoonnummer (0522) 279 760 of (0522) 277 529. Indien de ambulancedienst een verzoek krijgt wordt men verwezen naar bovenstaand team of telefoonnummers. Het uitvoeringsverzoek of de opdracht wordt naar VTteam@icare.nl of Palliatiefteam@icare.nl gestuurd.
NB Voorkeur is om patiënt tijdig aan te melden, zodra datum en tijdstip van de euthanasie bekend zijn. Aanmelding minimaal 24 uur van tevoren geeft de beste garantie om deze zorg adequaat te plannen.
COPD
Het Transmurale Regionale Longformularium Utrecht is een feit! Hoe bekend en vindbaar is het voor u?
Door Alinda Docter
De samenwerking tussen de huisartsen, longartsen en apothekers bij het ontwikkelen van dit regionale longformularium maakt dat het formularium in het gehele zorgpad ingezet kan worden. Het regionaal longformularium biedt overzicht in de vele longinhalatiemedicatie devices en is in juni vastgesteld in de Transmurale Regionale overleggroep Utrecht. Bij patiënten die meerdere inhalatiemiddelen gebruiken wordt gestreefd naar uniformiteit in de toedieningsvorm. De mogelijkheid hetzelfde device te blijven gebruiken bij de verschillende behandelstappen dient het gemak van de patiënt en geldt allereerst voor nieuwe, volwassen patiënten en voor patiënten bij wie dit geïndiceerd is. Door het invullen van deze vragenlijst helpt u uw collega(s) uit de Transmurale Regionale overleggroep met het onderzoek naar de bekendheid, vindbaarheid en bruikbaarheid van het formularium. Invullen duurt maximaal 3 minuten. Enquête Transmuraal Long Formularium regio Utrecht
Extra Longformularium kaarten en stroomdiagrammen aanvragen? Dat kan!!
Door Alinda Docter
Binnen de regio worden de eerste stappen gezet om te gaan werken aan de hand van het longformularium. Inmiddels hebben alle praktijken een instructiekoffer ontvangen met daarin placebo’s, een longformularium en een stroomschema. Wij hebben vragen ontvangen over de mogelijkheid om extra exemplaren van het longformularium en de stroomschemakaarten te bestellen. We hebben inmiddels extra kaarten laten drukken en daarom is het nu mogelijk om deze kaarten bij ons aan te vragen. Stuur een mail met de naam van je praktijk, adres, contactpersoon en het gewenste aantal naar info@huisartseneemland.nl. Dan krijgt je de kaarten toegezonden.
GGZ
Adreswijziging Jeugd & Gezin Amersfoort
Per 1 januari 2020 is Jeugd & Gezin verhuisd naar de Kosmonaut 22, 3824 MK Amersfoort.
Website over pijneducatie
Door Eline Keesmaat
Al gehoord over deze bruikbare website? www.retrainpain.org. Een interessante website over chronische pijn en pijneducatie. Met korte en heldere uitleg.Het mooie is, dat deze website beschikbaar is in zeer veel talen (onder andere in het Arabisch, Turks, Russisch, Chinees). Daardoor is deze website breed inzetbaar.
PsyMens breidt haar behandelcapaciteit uit
Door Eline Keesmaat
PsyMens breidt haar behandelcapaciteit uit en heeft een nieuwe locatie, nl. op de Zielhorsterweg in Amersfoort. Nummer 75 wordt volledig gebruikt door PsyMens Volwassenen en het pand op nummer 61 door PsyMens Kind en Jeugd en gedeeld met ComeniusGGZ.
Daarnaast bieden ze psycho-educatie aan, aan cliënten die op de wachtlijst staan. De psycho-educatie voorziet in voorlichting over bepaalde klachten of problemen en hoe daarmee om te gaan. Er zijn vier modules ontwikkeld voor het omgaan met angsten, depressieve stemming, beter slapen en het verbeteren van zelfbeeld. Deze modules zijn niet gericht op specifieke psychische aandoeningen en zijn dan ook geen vervanging van de behandeling. Ze willen hiermee mede handvatten bieden, zodat cliënten beter in staat zijn om de wachttijd te overbruggen.
Meander
Team Spoedeisende Hulp
Door Annette Nyessen
De SEH van Meander MC was kortgeleden 8 weken te zien in het televisieprogramma Team Spoedeisende Hulp van RTL. Het programma heeft hoge kijkcijfers en Meander ontvangt veel positieve feedback vanuit de regio en via social media. Mede hierom zal er binnen het ziekenhuis nog een seizoen worden opgenomen dat vanaf maart 2020 te zien is op tv. De filmopnames op de SEH vinden plaats tot medio maart volgens hetzelfde concept als van de eerste reeks, waarbij verpleegkundigen en artsen tijdens hun dienst worden gevolgd en gefilmd.
Medewerkers en patiënten worden uiteraard gerespecteerd in hun privacy en zullen worden geïnformeerd en gevraagd om toestemming door de filmmaker. Ook zal het middels een bord bij de ingang van de SEH en HAP worden gemeld wanneer er filmopnames gaande zijn. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Annette Nyessen, teammanager SOU/SEH.
Polikliniek Chirurgie gestart met online afspraken
Sinds kort kunnen patiënten die je verwijst naar de polikliniek Chirurgie van Meander zelf online een afspraak maken.
Online een afspraak maken kan op twee manieren:
- Via het patiëntenportaal MijnMeander, met DigiD-inlog.
- Via de website van Meander, met het ZorgDomeinnummer dat de patiënt van je heeft gekregen en het Burgerservicenummer (BSN).
Dit kan bij de volgende zorgvragen:
- klachten buikwand, liesbreuk scrotum
- verdenking liesbreuk kinderen
- verdenking galstenen
- afspraak op de polikliniek kleine verrichtingen
- verwijzing hemorroïden
De informatie over deze nieuwe manier van afspraken maken staat vermeld op het patiëntbericht in ZorgDomein. Via www.mijnmeander.nl is het ook mogelijk om online afspraken te wijzigen en annuleren. Controleafspraken kunnen (nog) niet online gemaakt worden. Op dit moment zijn er negen poliklinieken in Meander waar online een afspraak maken mogelijk is: Dermatologie, Reumatologie, Oogheelkunde, Gynaecologie (vaginale echo’s), Neurologie, Plastische Chirurgie, Urologie, KNO en Chirurgie. Meer informatie is te vinden op www.meandermc.nl/afspraak-online.
HiCARE-project gestart voor zorg van hidradenitis suppurativa patiënten
Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronisch invaliderende huidziekte, uitgaande van de haarfollikels. De behandeling van HS wordt bemoeilijkt door gebrek aan evidence-based therapieën en uniforme objectieve en subjectieve uitkomstmaten. HS heeft een zeer grote impact op de kwaliteit van leven. Gemiddeld is de ziekte zeven jaar aanwezig voordat een diagnose gesteld wordt. Hierdoor worden patiënten niet tijdig behandeld. Deze onderbehandeling leidt tot uitbreiding van de ziekte met betrekking tot de ernst en het aangedane oppervlak, resulterend in irreversibele verlittekening. De behandeling van HS bestaat doorgaans uit een combinatie van chirurgie en medicatie. De NHG-standaard is in 2017 vernieuwd, waarbij nu vermeld wordt dat de patiënt moet worden verwezen naar de dermatoloog voor adequate diagnostiek en behandeling.
Recent is de polikliniek Dermatologie van Meander Medisch Centrum van start gegaan met het HiCARE-project. Dit project is gericht op de zorg van hidradenitis suppurativa patiënten. Met dit patiëntgerichte programma zal de HS-zorg op een systematische wijze uitgevoerd worden. In alle centra worden de zorgprocessen gesynchroniseerd. Het gestandaardiseerd verzamelen van real time prospectieve, objectieve en subjectieve uitkomsten over de ziekte in relatie tot de behandeling is uniek in Europa.
Voor het verwijzen van deze patiënten is een rechtstreekse verwijsreden aangemaakt in ZorgDomein. Kies hierbij voor het zorgproduct regulier hidradenitis suppurativa via “Zorgvraag: Medisch specialistische zorg -> Dermatologie -> Overige zorgvragen Dermatologie”.
Voor meer informatie: Noor van Oosten, dermatoloog
Verwijs uw patiënt naar het Hyperhidrosis Expertisecentrum
Eén op de 100 Nederlanders heeft last van extreem zweten (hyperhidrosis). Niet alleen de omgeving, maar ook zorgverleners, willen de ernst van de klachten en psychische belasting nog wel eens onderschatten. Patiënten generen zich vaak hevig, waarbij in sommige gevallen depressie en volledige isolatie de gevolgen zijn van deze ogenschijnlijk simpele aandoening. Wie een blijvende oplossing op maat zoekt, loopt nogal eens aan tegen een tekort aan specifieke kennis of onbegrip. Om de kennis en kunde rond de behandeling van hyperhidrosis te bundelen en een compleet spectrum aan te kunnen bieden, zijn de dermatologen in Meander Medisch Centrum een samenwerking gestart met meerdere disciplines.
Onder de naam Hyperhidrosis Expertisecentrum Meander Medisch Centrum werken dermatologen samen met de thoraxchirurg, een internist‐endocrinoloog, een medisch psycholoog en een apotheker. Zij worden hierbij ondersteund door Wim Venema, dermatoloog en medisch adviseur van de Nederlandse hyperhidrosis patiëntenvereniging. Deze uitgebreide multidisciplinaire benadering is uniek in Nederland.
Voor het verwijzen van deze patiënten is een rechtstreekse verwijsreden aangemaakt in ZorgDomein. Kies hierbij voor het zorgproduct regulier hyperhidrosis via “Zorgvraag: Medisch specialistische zorg -> Dermatologie -> Overige zorgvragen Dermatologie”.
Voor meer informatie: Noor van Oosten, dermatoloog
Succesvolle start behandeling huidkanker in Meander met Mohs-chirurgie
Deze week opereerde dermatoloog Ineke Janse de 100ste patiënt in het nieuwe centrum voor Mohs-chirurgie in Meander Medisch Centrum. Mohs-chirurgie is een behandeling waarbij huidkanker, met name in het gezicht, minutieus wordt weggesneden met minimale beschadiging en minimale kans op terugkeer.
Bij alle patiënten met huidkanker die in het afgelopen half jaar zijn behandeld, is de tumor niet teruggekeerd. Van de 100 Mohs-behandelingen tot dusver, gaat het bij 40% van de patiënten om een tumor op de neus, 13% had een tumor op de wang en 11% op de slaap. Dit zijn niet alleen heel gevoelige plekken, ze zijn ook heel zichtbaar. Het definitief verwijderen met minimale beschadiging is daarom heel belangrijk voor deze groep patiënten.
Voorheen opereerden Janse en Van Oosten hun patiënten in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Nu kunnen patiënten laagdrempelig, dicht bij huis terecht. Ook de aanwezigheid van een huiskamer in de kliniek, waar patiënten kunnen herstellen, is een groot succes. Gedurende de dag is er een vrijwilliger aanwezig die de patiënten en hun naasten opvangt, voorbereidt op de ingreep en zorgt voor eten, drinken en afleiding. Die persoonlijke aandacht draagt bij aan een succesvolle behandeling en herstel. Huidkanker komt steeds vaker voor. Daarom willen de dermatologen van Meander graag uitbreiden en het aantal behandeldagen verdubbelen.
Voor meer informatie: Noor van Oosten, dermatoloog
Nieuwe en vertrekkende specialisten
Nieuwe specialisten
- H.G.G.J. (Henri) Vallen, kaakchirurg, per 1 februari 2020;
- G. (Gerben) Baake, chef de clinique anesthesiologie, per 17 februari 2020;
- dr. J. (Jelle) Vehof, waarnemend oogarts, van 30 maart tot 1 september 2020.
Vertrekkend specialisten
- Volker Gerling, anesthesioloog, per 1 januari 2020;
- mw Y.C.M. (Yvonne) Zaal, klinisch psycholoog, per 15 januari 2020.
Even voorstellen
Mw. K.M.J. (Kristy) Nieuwpoort-Vons, anesthesioloog
Mw. K.M.J. (Kristy) Nieuwpoort-Vons is opgeleid tot anesthesioloog in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht en in Meander Medisch Centrum te Amersfoort. In het laatste jaar van de opleiding heeft zij zich voornamelijk verdiept in de anesthesie rondom oncologische chirurgie. Zij is sinds september 2019 werkzaam als chef de clinique in Meander.
Nieuwsbrief 02-2020
Voorwoord
Door Christiaan Katsma, algemeen directeur HE
Bij deze mijn allereerste voorwoord voor de nieuwsbrief van Huisartsen Eemland.
Inmiddels loop ik bijna twee weken rond in de organisatie en heb op verschillende locaties al met een groot aantal collega’s kennis gemaakt. Daarnaast heb ik diverse huisartsen al mogen ontmoeten en spreken tijdens de trainingsavond “Het andere gesprek” bij Persoonsgerichte zorg 2.0 en in een aantal project -of stuurgroepoverleggen. Het voelt goed! Ik zie veel energie en goede ideeën.
Ik zal in de komende periode meerdere praktijken in de regio bezoeken. De aftrap bij de HAGRO Hoevelaken was allerhartelijkst en enthousiast. Ik kijk uit naar de volgende bezoeken.
In deze zeer volle nieuwsbrief brengen we jullie berichten over praktische zaken zoals aanpassingen in de systemen, innoverende projecten en het vergaren van nieuwe kennis. Ik wens jullie veel “leesplezier” en tot ziens in de regio!
HAP
Wie helpt het ANW-schip besturen?
Door Frans Boonekamp – HAP-Commissie
Na ruim 4 jaar voorzitter te zijn geweest van de HAP-commissie heb ik het stokje overgegeven aan Marc Segaar. Marc is kaderarts spoedeisende zorg, dus ik was heel blij dat hij het wilde overnemen. Met mijn vertrek is er een plek vrij gekomen en daarom is de commissie op zoek naar een nieuw lid.
Misschien vraag je je af wat de HAP-commissie doet? De commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de directie van de HAP en helpt mede het beleid te vormen en te toetsen. Je kunt binnen de HAP-commissie het beleid t.a.v. de ANW-zorg dus mee helpen ontwikkelen en vormen. De commissie komt 6-8 keer per jaar bij elkaar gedurende 1,5 uur. Er is een vacatievergoeding beschikbaar.
Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan bij Laura Nieuwenhuis.
Achterwachtdiensten uit het rooster
Door Laura Nieuwenhuis
Op 4 maart start de pilot Spreekuur.nu. Voor dit project hebben zich 14 huisartsen aangemeld die online de patiënten zullen behandelen. Deze online spreekuren zullen op alle doordeweekse avonden en in het weekend van 08:00-21.30 uur plaatsvinden. Tijdens deze pilotperiode is de Spreekuur.nu-huisarts tevens achterwacht voor de doordeweekse achterwachtdiensten. Alle reeds ingeroosterde achterwachtdiensten van 4 maart t/m 31 mei zijn daarom uit het rooster gehaald. Ben je eerder als achterwacht ingeroosterd in deze periode, dan is deze dienst dus komen te vervallen.
Let op: dit geldt niet voor de weekend achterwachtdiensten. Deze achterwachtdiensten blijven zoals het ingeroosterd staat.
Mochten hierover vragen zijn, dan hoor ik ze uiteraard graag via Laura Nieuwenhuis.
Projecten LSP en OPEN
LSP Ketenzorg
Door Bertus Buitenhuis
De landelijke uitrol van de LSP-ketenzorg loopt (weer) vertraging op. Volgens VZVZ: ‘Van de veertien HIS- en KIS-leveranciers hebben inmiddels zeven leveranciers het acceptatietraject bij VZVZ met goed gevolg afgerond. Vier leveranciers hebben een concrete planning afgegeven voor acceptatie door VZVZ. De overige drie leveranciers moeten hun globale indicatie voor de acceptatietermijn nog concretiseren.’
De koppeling tussen HIS- en KIS-leveranciers kan alleen omgezet worden naar LSP-ketenzorg wanneer de in de regio gebruikte HIS-sen en KIS-sen gereed zijn. Het is nog onduidelijk wanneer de koppelingen wel in productie genomen kunnen worden. Als we meer informatie hebben zullen we dat via de nieuwsbrief delen.
OPEN
Door Bertus Buitenhuis
Binnenkort starten we in de regio Eemland met OPEN. OPEN is een programma van InEen, LHV en NHG om huisartsen te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens met hun patiënt. Het online delen van dossiergegevens is wettelijk verplicht per 1 juli 2020. InEen, LHV en NHG hebben een praktische invulling gemaakt van de ‘Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg’ (Wabvpz). Deelname aan OPEN is niet noodzakelijk om aan de wet te voldoen, maar zonder deelname komen huisartsen niet in aanmerking voor de extra bijdrage van de zorgverzekeraars en de praktische ondersteuning van de regio.
Huisartsen die aangesloten zijn bij een regionale coalitie kunnen tussen 2020 en 2022 eenmalig € 2,83 per ingeschreven patiënt en gemoedsbezwaarde declareren. Wij hebben alle praktijken in de regio alvast aangemeld.
Om de eenmalige opslag van € 2,83 per ingeschreven patiënt en gemoedsbezwaarde te mogen declareren gelden de volgende eisen:
- Werkwijze aanpassen;
- Dossier beschikbaar aan patiënt, incl. E- en P-regel
- (Geaccrediteerde) scholing volgen;
- Patiënten informeren;
- HIS voldoen aan de richtlijn “Online inzage in het H-EPD door patiënt”.
Zie ook YouTube en het bericht van de LHV.
Alleen artsen die aan bovenstaande 4 voorwaarden voldoen kunnen de opslag declareren. Omdat nog geen enkel HIS op dit moment aan de eisen voldoet heeft het geen zin om nu al de opslag te declareren. Ik verwacht dat dit in de tweede helft van 2020 voor de eerste huisartsen mogelijk zal zijn.
Kortom, er komt veel bij kijken! Maar dat kunnen we gezamenlijk regionaal goed organiseren. Vanuit de regio (‘de coalitie’) zullen we door middel van een projectorganisatie OPEN ervoor zorgen dat we de huisartsen ondersteunen/ontzorgen bij de hiervoor genoemde vereisten. In de volgende nieuwsbrieven gaan we concreter in op deze onderdelen.
Algemeen
Portavita
Door Marian van Schaik
Portavita heeft zijn communicatieprocessen herzien om efficiënter te kunnen werken. Alle vragen en problemen die te maken hebben met Portavita, zoals inloggegevens, Ozis-problemen en foutmeldingen, dienen eerst gemeld te worden bij de helpdeskmedewerkers van HE via 0900-4551188 of info@huisartseneemland.nl.
Start educatieprogramma POH 5minuteninfo
Door Stichting September, Rianne Dijkema en Alinda Docter
Bij Huisartsen Eemland gaan we het kennistekort bij patiënten anders aanpakken! Alle POH van HE gaan binnenkort werken met het digitale educatieprogramma POH 5minuteninfo. Dit om het kennistekort over hun aandoening bij patiënten met diabetes, COPD en CVRM terug te dringen. Voor een indruk kun je hier klikken.
Enorm kennistekort
Het blijkt dat 67% van de mensen met Diabetes type 2 niet eens de basiskennis heeft. Bij COPD en CVRM is dit zelfs nog ernstiger (meer dan 85%)! Dit ligt niet aan de POH; jullie doen je werk met hart en ziel. Maar de traditionele manier van voorlichten (folders, websites) werkt dus klaarblijkelijk niet.
Tegelijkertijd is het kennistekort van patiënten één van de redenen dat jij als POH je werk niet optimaal kunt doen. Je moet blijven herhalen, wat onnodig veel tijd kost terwijl je het al druk hebt.
En: als iemand niet eens weet dat de bloedglucose daalt na beweging is het onmogelijk voor je om samen stappen te zetten op weg naar zelfmanagement of gedragsverandering.
POH 5minuteninfo
Huisartsen Eemland erkent het probleem en maakt het daarom mogelijk dat alle POH van HE het digitale educatieprogramma POH 5minuteninfo kunnen gaan gebruiken. Dit is mogelijk voor al je patiënten met diabetes type 2, COPD en CVRM.
Succesvolle pilot
HE heeft een succesvolle pilot gedraaid waarbij een aantal van je collega’s het programma een jaar gebruikt heeft voor diabetes type 2. Dit met zeer goed resultaat.
Veel collega’s gingen je voor
POH 5minuten wordt door het hele land door honderden POH en duizenden patiënten gebruikt.De resultaten zijn goed, voor de als ‘moeilijk’ bekend staande groep COPD-patiënten overtreffen zij zelfs de verwachting.
Wat betekent dit voor jou?
Binnenkort zal je meer informatie ontvangen: via bijeenkomsten, video en internet. Het programma werkt erg eenvoudig en er is een koppeling met Portavita zodat je niet twee systemen open hoeft te hebben. Uit de ervaringen van POH die met het programma werken blijkt dat eigenlijk het enige lastige is dat zij eraan moeten wennen dat POH 5minuteninfo bij elk consult gebruikt wordt.
Resultaat
Als dat eenmaal is ingesleten komen de resultaten vanzelf. Je zult na verloop van tijd merken dat je patiënten meer weten en dat je daarom minder hoeft te herhalen. En beter zult toekomen aan waar je echt goed in bent: het samen met de patiënt stappen zetten op weg naar zelfmanagement en het bewerkstelligen van gedragsverandering.
Wordt vervolgd dus!
CVRM
Risicocategorie toegevoegd in Portavita
Door Rianne Dijkema
Bron: Opleverdocument 4.41.0 Portavita HMP februari 2020
De NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is in 2019 herzien. Bij deze herziening zijn onder andere risicocategorieën toegevoegd.
Risicocategorieën
Voor veel patiënten is een risicocategorie aan te wijzen zonder dat hun risico kwantitatief geschat hoeft te worden met een risicoscore. Denk aan patiënten met bestaande hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en daarmee gepaard gaande orgaanschade, ernstige chronische nierschade en extreem verhoogde risicofactoren. (bron: https://www.nhg.org/standaarden/volledig/cardiovasculair-risicomanagement )
Er zijn drie risicocategorieën:
- Zeer hoog risico
- Hoog risico
- Laag tot matig verhoogd risico
De risicocategorieën zijn vanaf deze oplevering toegevoegd aan het Portavita Health Management Platform:
- Via het tabblad ‘Risicocategorie’ in de CVRM jaarcontrole en Tussentijdse controle kan (2) de risicocategorie geselecteerd worden.
- Door op het i+ symbool te klikken klapt de toelichting tabel open.
- In de tabel is de onderverdeling van de verschillende categorieën toegelicht.
- In de patiëntenheader staat de risicoscore in geval van primaire CVRM. Deze is van belang bij het bepalen van de risicocategorie.
- Via de link ‘Monitor’ wordt een pop-up geopend met belangrijke gegevens die ook van belang kunnen zijn bij het bepalen van de risicocategorie.
De risicocategorie wordt vervolgens in het SOEP-veld ‘Evaluatie’ geplaatst. Na opslaan wordt de risicocategorie in de patiëntenheader getoond:
Planning
Onderstaande punten staan op de planning om binnenkort opgeleverd te worden:
- Risicocategorie wordt toegevoegd aan Portavita Analytics.
- De SCORE-tabel en de LDL-streefwaardes worden aangepast zoals beschreven in de CVRM NHG-standaard 2019.
- ACR-waarde die van belang is bij het bepalen van de risicocategorie wordt getoond in de monitor.
Diabetes
Flash Glucose Monitoring
Door Maaike Ronda
Recent is in het nieuws verschenen dat de Flash Glucose Monitoring (FGM) vergoed wordt uit het basispakket bij mensen met type 2 diabetes en een intensief insulineschema (basaal-bolus regime of insulinepompbehandeling, waarbij 4dd per dag een vingerprik wordt gedaan om de insulinedosis te bepalen). Op dit moment is hiervoor in Nederland alleen de Freestyle Libre van Abbott beschikbaar.
Dit betekent niet dat iedere verzekerde automatisch FGM vergoed krijgt. Het Zorginstituut stelt in zijn standpunt als voorwaarde dat voor iedere individuele verzekerde moet worden nagegaan of FGM in zijn geval bijdraagt aan het behalen van de behandeldoelen op basis van zijn vermogen tot zelfmanagement. Anders is deze dure vorm van glucosemeting (120 euro per maand) weggegooid geld. Dit zal onder andere gebeuren op basis van kwaliteitscriteria die nog moeten worden opgesteld door zorgverleners (NIV, NVK, DiHAG) samen met de patiënten en zorgverzekeraars. De verwachting is dat dit voor het einde van het tweede kwartaal van 2020 is uitwerkt.
Daarnaast moeten zorgverleners zich laten trainen in het juiste gebruik van FGM en in staat zijn de data goed te interpreteren en daarnaar te handelen. Gezien het feit dat het aantal mensen dat per huisartspraktijk in aanmerking komt klein lijkt te zijn, wordt de expertise geconcentreerd binnen de zorggroep. Stichting Langerhans start samen met de DiHAG in april 2020 met voorlichting en scholing aan de kaderhuisartsen diabetes over deze manier van glucose controleren en de plaatsbepaling in de eerste lijn, zodat deze aanspreekpunt hierover kan zijn binnen de zorggroep. Vervolgens biedt Stichting Langerhans ook kant-en-klare scholingen op dit onderwerp voor de zorggroepen die geen gebruik kunnen maken van de expertise van een kaderhuisarts zodat deze ook een aanspreekpunt hebben met betrekking tot FGM. Het is op dit moment dus niet nodig dat individuele zorgverleners zich al laten nascholen op dit gebied.
Individuele patiënten worden door belanghebbende firma’s op dit moment geïnformeerd over deze nieuwe vorm van metingen en eigenlijk aangespoord om dit bij hun hulpverlener te regelen. Gezien het feit dat de kwaliteitscriteria nog opgesteld worden en de scholingen met betrekking tot goed gebruik nog moeten plaatsvinden is de vraag om op dit moment terughoudend te zijn met zomaar starten met FGM en dat er eerst goed gekeken moet worden voor welke patiënten dit mogelijk een toegevoegde waarde heeft.
Voor algemene vragen over FGM kan je mailen naar Maaike Ronda. Indien er een specifieke vraag is voor of over een bepaalde patiënt dan graag middels een e-consult kaderarts via Portavita.
JGGZ
Even voorstellen
Door Rianne van Merendonk
Sinds december werk ik bij Huisartsen Eemland als coördinator voor het zorgprogramma Jeugd GGZ. Hiervoor ben ik werkzaam geweest als teammanager in de jeugdgezondheidszorg, de thuiszorg en de eerstelijnszorg voor asielzoekers. Samen met Marjolein van den Brink, kaderarts JGGZ, ga ik dit jaar aan de slag om de inzet van POH JGGZ verder uit te breiden: we streven er naar zoveel mogelijk huisartsenpraktijken te bereiken, enthousiast te maken om te gaan werken met een POH JGGZ en zo de zorg voor en de samenwerking rondom de jeugd te verbeteren. Voor informatie over de inzet van een POH JGGZ ben ik bereikbaar via mail r.vanmerendonk@huisartseneemland.nl of telefonisch op nummer (06) 184 167 24.
Uitbreiding deelnemende huisartsenpraktijken
Door Marjolein van den Brink en Rianne van Merendonk
In 2018 zijn we de pilot POH JGZZ gestart in een aantal huisartsenpraktijken in Amersfoort. De pilotperiode is positief afgerond, per 2020 is de POH JGGZ een zorgprogramma waaraan alle huisartsenpraktijken in Amersfoort kunnen deelnemen. Er zijn inmiddels 10 huisartsenpraktijken die werken met een POH JGGZ. Vanuit de financiële middelen die de gemeente beschikbaar stelt kunnen er meer praktijken deelnemen.
We hebben geïnteresseerde en deskundige mensen beschikbaar om op korte termijn in te kunnen zetten als POH JGGZ. Heb je een eigen POH die interesse heeft om de JGGZ te gaan doen? In een gesprek kunnen we kijken of diegene geschikt is en aan de voorwaarden voldoet.
Dus heb je ruimte in je praktijk voor een POH JGGZ en heb je interesse, dan komen we graag langs op de praktijk om meer informatie te geven.
GGZ
IkPas voor 40 dagen!
Door Eline Keesmaat
Wil jij je cliënten wijzen op het gebruik van minder alcohol? IkPas is een landelijke campagne gericht op bewustwording. Door een maand lang geen alcohol te drinken ervaren mensen vaak een aantal voordelen op lichamelijk gebied en worden zij zich meer bewust van hun eigen gewoontegebruik. Uitgebreide informatie vind je op de website www.ikpas.nl. Op 31 januari opende de inschrijving voor de IkPas voor 40 dagen. ’40 dagen geen druppel’, van 26 februari tot en met 5 april.
Kennissessie ‘Werken aan brede zorg en ondersteuning voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis’
Door Eline Keesmaat
Op 3 maart is er een kennissessie ‘Werken aan brede zorg en ondersteuning voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis’. De zorg voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis is complex. Mensen moeten vaak wachten op een behandeling in de GGZ door verschillende oorzaken: te weinig behandelcapaciteit, geringe door- en uitstroom, terugval, meervoudige problematiek en andere oorzaken. Hoe kunnen we mensen met een persoonlijkheidsstoornis de juiste zorg en ondersteuning bieden, zowel voor, tijdens als na de behandeling? Welke interventies en vormen van ondersteuning helpen mensen om te gaan met hun klachten tijdens de wachttijd? Hoe kunnen we binnen het veld van maatschappelijke ondersteuning en zorg optimaal samenwerken om mensen op het juiste moment te helpen? Ga naar www.kenniscentrumps.nl voor meer informatie en de aanmeldlink.
Deze bijeenkomst vindt plaats op 3 maart 2020 van 12.30 (inloop lunch) tot 17.00 uur bij de Observant in Amersfoort.
Nieuwe toestemming patiënt voor VitalHealth
Door Jan Joost Liefhebber
Op 12 maart na 18.00 vindt er een nieuwe VitalHealth update plaats. Tijdens deze update worden aanpassingen gedaan om aan de verplichtingen van de wet AVG te voldoen, onder andere aan de toestemming voor ketenpartners, de zorggroep en het privacy statement. Dit heeft echter wel consequenties, namelijk: voor alle patiënten die momenteel onder behandeling zijn of die weer in behandeling komen, zal de zorgverlener opnieuw toestemming moeten vragen aan de patiënt. Dit is noodzakelijk omdat de patiënt toestemming moet geven die voldoet aan de AVG. Meer informatie en uitleg vind je hier.
Nieuwe praktijk voor beeldende therapie &ACT
Door Barbera de Jong – Byldkreft
Onlangs ben ik gestart met mijn eigen praktijk voor beeldende therapie & ACT: www.byldkreft.nl in Amersfoort. Ik ben gespecialiseerd in problemen als gevolg van trauma (groot en klein) en verlieservaringen. Ik richt mij op jongeren en volwassenen. Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij de nadruk niet ligt op praten, maar op doen. Omdat er weinig woorden nodig zijn, is het heel geschikt als iemand moeite heeft om over zichzelf of zijn/haar problemen te praten, of als iemand juist veel praat en geneigd is om zijn/haar gevoelens weg te redeneren. Op 14 april start mijn training “Op zoek naar rouwverlichting”, bestemd voor volwassenen die een dierbaar persoon hebben verloren en moeite hebben het “gewone” leven weer op te pakken. Start: dinsdag 14 april, 19.00 – 20.30 uur, acht dinsdagavonden. Kosten: € 295,- per persoon (betalen in delen is mogelijk). Locatie: Amersfoort. Voor meer informatie: www.byldkreft.nl / barbera@byldkreft.nl / 06-48465261.
Ouderenzorg
Advanced care planning: het centrale thema voor de zorgprogrammacommissie ouderen in 2019
Door Marieke de Korte
Het bespreken van wensen en behoeften van kwetsbare ouderen, zodat er ook tijdig passende hulp en zorg ingezet kan worden, is de belangrijkste reden om deze ouderen in beeld te houden. In dit kader werd er in 2019 een aantal scholingen en bijeenkomsten georganiseerd;
NHG Stip ‘spreken over het levenseinde’, waarin Huisartsen en POH’s in 2 bijeenkomsten bijgepraat werden over hoe, waarom en wanneer je dit gesprek kunt aangaan en waar dit te noteren. (Episode ICPC A20). Deze NHG scholing zal in 2020 opnieuw aangeboden worden.
Er wordt nog veel gebruik gemaakt van de patiëntenfolder ‘spreek op tijd over het levenseinde’. Deze folder is begin dit jaar aangepast en zal binnenkort weer te bestellen zijn bij ons.
We organiseerden een netwerkbijeenkomst voor specialisten van MMC en huisartsen, waarin o.a. de door ons gecoördineerde herziening van de ‘’Werkafspraak behandelwensen en reanimatiebeleid’’ besproken werd.
Bij de themabijeenkomst ‘’Dementie, hoe verder?’’ werd o.a. ingegaan op het boekje dat je kunt inzetten bij het spreken over het levenseinde met mensen met dementie: ‘spreken over vergeten’.
Tevens hebben we in 2019 regelmatig overleg gehad met het ELV-aanmeldcentrum. Het ELV stroomschema is afgelopen jaar licht gewijzigd v.w.b. het inschakelen van de SO (specialist ouderengeneeskunde) bij het vinden van passende zorg bij cognitieve of gedragsproblemen.
Meander
Meander Da Vinci voor diabetisch voetenspreekuur
Door Maartje Loubert
Meander Medisch Centrum en de Da Vinci Kliniek hebben ook hun krachten gebundeld op het gebied van de diabetische voetzorg. Het reeds bestaande diabetisch voetenspreekuur van Meander op de vrijdag, is vanaf 1 februari 2020 verplaatst naar de woensdagochtend bij Meander Da Vinci.
We willen daarom vragen om vanaf 1 februari de verwijzingen patiënt oproepen voor diabetisch voetenspreekuur of overname door het diabetisch voetenspreekuur in ZorgDomein via “ Verwijsafspraak multidisciplinair diabetisch voetenspreekuur Da Vinci Kliniek, locatie Meander Medisch Centrum” in te sturen.
Er is een vangnet gecreëerd voor verwijzingen die, door de korte termijn van deze communicatie, niet volgens deze route binnenkomen. De route voor acute verwijzingen buiten kantooruren en/of urgentie binnen 24 uur i.v.m. infectie: ongewijzigde route via dienstdoende (vaat-)chirurg , zie de bestaande werkafspraak. De MCCE werkafspraak is tevens aangepast op deze nieuwe routing. Voor meer informatie: Maartje Loubert, vaatchirurg Meander Medisch Centrum
Chirurgische ambulancepatiënten naar SEH
Door Anna van den Bosch
Graag brengen wij het verwijsbeleid voor chirurgische ambulancepatiënten nogmaals bij u onder de aandacht. Wilt u een patiënt die een afspraak op de polikliniek Orthopedie of Chirurgie heeft per ambulance naar het ziekenhuis sturen?
- Neem contact op met de betreffende polikliniek en vermeld dat de patiënt met een ambulance komt. De polikliniek-assistent neemt dan contact op met de SEH.
- De specialist ziet de patiënt op de SEH.
Voor meer informatie: Anna van den Bosch, teammanager Chirurgie Meander Medisch Centrum
Regionale samenwerking urologische kankerzorg
Sinds januari 2019 werken Meander Medisch Centrum, Tergooi en UMC Utrecht samen op het gebied van urologische kankerzorg. Door het bundelen van kennis en ervaring werken de drie ziekenhuizen gezamenlijk aan de zorg voor mensen met blaas-, nier- en prostaatkanker in de regio Utrecht. Wekelijks worden patiënten met elkaar besproken in een MDO, de zorg wordt op elkaar afgestemd en de ziekenhuizen informeren elkaar over de laatste stand van de wetenschap. Door (anoniem) medische gegevens te vergelijken zoeken de ziekenhuizen naar best practices.
Hierbij is elk ziekenhuis gespecialiseerd in de volgende chirurgische ingrepen:
- prostaat verwijderen (RALP) in Meander Medisch Centrum
- blaas verwijderen (cystectomie) in het UMC Utrecht
- nier verwijderen (laparoscopische nefrectomie) in Tergooi.
Lees ter illustratie van de positieve ervaringen met deze regionale samenwerking volgend patiëntverhaal.
Even voorstellen
Dhr. M.C.M. (Michel) van Beijsterveld, neuroloog, per 1 januari
Michel is opgeleid tot neuroloog in Haaglanden Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn aandachtsgebieden zijn o.a. hoofdpijnzorg, acute neurologie en de botulinetoxine behandeling bij dystonie.
Dhr. H.G.G.J. (Henri) Vallen, MKA-chirurg, per 1 februari
Henri heeft zijn opleiding geneeskunde, tandheelkunde en zijn specialisatie tot MKA-chirurg behaald in Radboudumc te Nijmegen. Zijn aandachtsgebied is o.a. 3D-planning van de orthognatische chirurgie.
Nieuwsbrief 03-2020
Voorwoord
Beste collega’s,
We bevinden ons in een hectische periode die grotendeels wordt veroorzaakt door het coronavirus. Het houdt heel Nederland bezig en uiteraard heeft het ook onze aandacht, zoals jullie wel hebben kunnen merken door de terugkerende berichtgeving over dit onderwerp.
We hebben ervoor gekozen om relevante, nieuwe informatie omtrent het coronavirus vanuit de HE-regio, HAP, Meander en GHOR-regio’s samenvattend te bundelen in een separaat nieuwsbericht. Deze verschijnt op basis van de ontwikkelingen, maar minimaal één keer per week. Wij vragen jullie bijvoorbeeld om ons op de hoogte te houden van de situatie in de dagpraktijken en op de huisartsenpost. Op deze manier kunnen wij als regio-organisatie overzicht houden van de stand van zaken v.w.b. bevoorrading beschermende materialen en eventuele uitval van zorgpersoneel.
Berichten hierover kunnen jullie sturen naar de afdeling communicatie op mailadres communicatie@huisartseneemland.nl.
Natuurlijk hebben we ook niet coronagerelateerde informatie voor jullie: In deze nieuwsbrief vertellen we meer over lopende projecten zoals OPEN en Persoonsgerichte zorg 2.0. We nemen jullie mee in de ervaringen van bestaande collega zorgverleners en nieuwe collega’s stellen zich voor. Verder vragen we jullie aandacht voor de gewijzigde verwijsafspraken met de GGZ.
Met vriendelijke groet,
Dianne Jaspers en Christiaan Katsma, directie Huisartsen Eemland
OPEN
Project OPEN (deel 3)
Door Bertus Buitenhuis
Zoals eerder gemeld kunnen patiënten vanaf 1 juli 2020 online hun medische gegevens inkijken, dit is een wettelijke verplichting. Het gaat om de gegevens die zijn vastgelegd na invoering van online inzage in het Huisarts Informatie Systeem, zoals Actuele episodes (met en zonder attentiewaarde), Actuele medicatie, Correspondentie, Resultaten bepalingen – laatste 14 maanden, E- en P-regels van het consult.
Voor de huisartsenpraktijk betekent dit:
- Werkwijze aanpassen;
- Dossier beschikbaar stellen aan patiënt;
- (Geaccrediteerde) scholing volgen;
- Patiënten informeren;
- HIS voldoen aan de richtlijn “Online inzage in het H-EPD door patiënt”.
Als de huisartsenpraktijk aan de voorwaarden heeft voldaan, dan kan de opslag van € 2,83 per ingeschreven patiënt en gemoedsbezwaarde naar verwacht na de zomer worden gedeclareerd.
Het dossier kan op 2 manier beschikbaar worden gesteld aan de patiënt; via een patiëntportaal (PP) of via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een patiëntportaal wordt door de huisartsenpraktijk bij een leverancier afgenomen en kan ook andere functionaliteit bevatten (zoals aanvragen herhaalmedicatie, E-Consult, enz.). Een PGO is een nieuwe ontwikkeling en wordt door de patiënt gekozen https://www.medmij.nl/pgo/. De huisartsenpraktijk stelt dan alleen de koppeling met een PGO voor het dossier beschikbaar.
Uit de eerste inventarisatie blijkt dat 57% van de praktijken in de regio Eemland/Nijkerk met een uitbreiding van het bestaande patiëntportaal kan voldoen aan de eis om het dossier ter beschikking te stellen aan de patiënt (waarschijnlijk binnen bestaande contracten, dus zonder extra kosten). Vandaar dat de regionale voorkeur uitgaat naar het beschikbaar stellen van het dossier via een patiëntportaal.
We gaan de inventarisatie verder uitwerken en de (financiële) consequenties voor alle praktijken in kaart brengen. Zodra we meer weten dan melden we dat in deze nieuwsbrief.
Voor vragen die niet kunnen wachten kun je contact opnemen met de regionale projectleider:
Bertus Buitenhuis, via bertus@digidok.nl of (06) 364 323 63.
Persoonsgerichte zorg 2.0
Persoonsgericht werken; natuurlijk doe ik dat!
Door Eline Keesmaat
Persoonsgericht werken is iets waarvan ik dacht dat ik al best goed op weg was. Tijdens de training ‘Het andere gesprek’ van Karin Dubois, werd ik mij ervan bewust dat er in mijn manier van werken zeker nog winst te behalen is.
In mijn werk als POH-GGZ vraag ik graag goed door over waar de cliënt last van heeft en hoe het nu met hem/haar gaat. Als ik een intakegesprek voer, zijn mijn eerste vragen vooral gericht op: ‘Wat zijn uw of jouw klachten?’ Tijdens de training werd ik uitgedaagd om te starten met de vraag: ‘Wat is uw/jouw hulpvraag?’ Ik merk dat ik dit ongemakkelijk vind en ik verzin al gauw veel ‘ja-maars’.
‘Dat weet de cliënt toch nog niet? Staat dat niet raar als ik start met die vraag?’
En als de cliënt antwoordt met: ‘Ja, maar dat weet ik nou juist niet!’, reageer ik al weer met: ‘Ja dat snap ik wel, is ook een lastige vraag he?’ En zo ben ik al weer meer aan het ‘pamperen’ dan persoonsgericht aan het werk.
Tijdens de training realiseerde ik mij dat ik vaak al denk te weten waar de cliënt hulp bij nodig heeft of wat voor hem/haar belangrijk is. Zo snel val ik in mijn valkuil om te beredeneren vanuit mijn eigen referentiekader. Wat voor een type persoon ik zelf ben, om dat ook te verwachten van mijn cliënt. Natuurlijk weet ik dat er zoveel verschillende mensen, meningen, visies en inzichten zijn. Maar gedurende de hele dag heb ik telkens iemand anders voor mij en vraagt het van mij om aan te sluiten bij juist die persoon!
Wil jij ook uitgedaagd worden in het beter leren de cliënt centraal te stellen? Meld je dan nu aan voor de training ‘Het andere gesprek’! In mei zijn nog meerdere plekken beschikbaar; je kunt je aanmelden via www.huisartseneemland.nl/nascholingsagenda.
Algemeen
Eemvitaal
Kennen jullie Eemvitaal al?
Door Jocye van Ee
Graag willen we jullie attenderen op het bestaan van onze website www.eemvitaal.nl. Hierop zijn alle huisartsenpraktijken in de regio te vinden. Tevens bieden wij een overzicht aan van de sociale kaarten per wijk en alle lopende O&I-projecten.
Een makkelijke en handige tool om te gebruiken door zowel patiënten als zorgverleners voor ‘zorg in de buurt’!
Hackathon in Amersfoort 2-4 april 2020
Door Marieke de Korte
In april 2020 wordt de Dutch Hacking Health voor het eerst georganiseerd in Amersfoort. Van donderdag 2 t/m zaterdag 4 april 2020 zullen er studenten, patiënten, zorgprofessionals, ondernemers, designers, programmeurs en andere geïnteresseerden bijeenkomen. Samen zullen zij werken aan actuele en toekomstige probleem- en vraagstukken in de zorg. De gezondheid van ouderen en de ouderenzorg zijn onderwerpen die tijdens dit weekend centraal staan. Heb jij een actueel probleem- of vraagstuk dat binnen deze thema’s past? Meld je dan aan via de website.
PECAN studie
Beste collega,
Waarschijnlijk herkent u het diagnostisch dilemma van longembolie. Aan de ene kant is het een diagnose die u niet wilt missen, maar aan de andere kant wilt u ook overdiagnostiek voorkomen. Met de huidige beslisregel en D-dimeer test worden patiënten met een verdenking op longembolie al snel verwezen, terwijl het in de meeste gevallen geen longembolie blijkt te zijn. Om dit te verbeteren is eind 2018 de PECAN studie gestart.
PECAN studie
In de PECAN studie wordt een nieuwe beslisregel voor longembolie onderzocht: de YEARS strategie. Met deze strategie wordt er bij patiënten met verdenking op een longembolie gekeken naar drie klinische kenmerken en is de D-dimeer afkapwaarde bij een lage risico-inschatting hoger (1000 ng/mL). Met de PECAN studie wordt bekeken of deze YEARS strategie net zo veilig, maar efficiënter is dan de huidige beslisregel met minder onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis tot gevolg. Tevens wordt nagegaan of het bepalen van CRP van toegevoegde waarde is bij de verdenking op een longembolie. In de factsheet vindt u meer informatie.
Doet u mee aan de PECAN studie?
Als u meedoet, betekent dit dat u bij iedere patiënt met verdenking op een longembolie de YEARS strategie volgt en een D-dimeer en CRP bepaalt. Daarbij dient u het toestemmings- en het registratieformulier in te vullen en op te sturen. Na 3 maanden zal er een follow-upformulier worden gestuurd om de uiteindelijke diagnose na te gaan. U krijgt een vergoeding in de vorm van een VVV-bon ter waarde van €15,- per patiënt. In regio Eemland doet huisarts Wim Opstelten al met enthousiasme mee aan de PECAN studie: “De PECAN studie is een relevant onderzoek in de huisartsenpraktijk! Het aanmelden van een patiënt kost maar weinig tijd en het is goed tijdens het spreekuur in te passen.”
Waarom meedoen?
Door deelname aan de PECAN studie draagt u bij aan een verbetering van de diagnostiek van longembolie. Ook bieden wij voor deelnemende huisartsen een gratis nascholing over trombose en antistolling aan en wij kunnen in uw praktijk onderwijs geven over de diagnostiek van longembolie. Als u interesse heeft om deel te nemen of als u meer informatie wilt, neem dan contact op via het e-mailadres: pecan@umcutrecht.nl of telefoonnummer: 088 – 75 692 37.
Alvast hartelijk bedankt namens het onderzoeksteam!
Rosanne van Maanen, arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker
dr. Geert-Jan Geersing, huisarts en onderzoeker
prof. dr. Frans Rutten, huisarts en onderzoeker
Nelly van Eden, studiecoördinator
JGGZ
Nieuwe collega’s JGGZ
Door Marieke Bouwmeester
Graag stel ik me even kort aan jullie voor. Mijn naam is Marieke Bouwmeester. Sinds 1 februari ben ik gestart als POG JGGZ bij HE, bij huisartsenpraktijk Fluitsma in Vathorst.
Mijn achtergrond is de pedagogiek; ik heb SPH en ecologische pedagogiek gestudeerd. Ik werk graag met jeugdigen. Door hun onbevangenheid, eerlijkheid en veerkracht weten ze me vaak te raken en te inspireren. Ik kijk er naar uit om op deze nieuwe werkplek kinderen te motiveren en vooruit te helpen wanneer ze zijn vastgelopen.
In mijn vrije tijd houd ik van lezen, loop ik soms hard (zacht) en onderneem ik graag leuke dingen met mijn man en twee kinderen. Mijn werkdagen zijn de woensdagmiddag en vrijdagmiddag. Per mail ben ik bereikbaar via m.bouwmeester@huisartseneemland.nl.
Door Suzanne van Meeuwen
Even voorstellen, ik ben Suzanne van Meeuwen en ik ben sinds 1 februari begonnen voor 1 dag in de week als POH-GGZ jeugd in huisartsenpraktijk Zuid. Daarnaast werk ik ook met veel plezier als gedragswetenschapper en kind en jeugd psycholoog in een wijkteam in Meerkerk. Ik heb er veel zin in om aan de slag te gaan en hoop een meerwaarde te kunnen zijn in de huisartsenpraktijk.
Ik ben 28 jaar en ik woon samen met mijn vriend en veel kamerplanten in een fijn appartementje in Utrecht. Verder zing ik graag en doe af en toe een poging om de ukelele te spelen. Daarnaast houd ik van volleybal spelen, yoga en als het even lukt om te reizen. Voel je vrij om bij vragen contact op te nemen op: s.vanmeeuwen@huisartseneemland.nl
GGZ
Nieuwe verwijsafspraken GGZ per 1 januari 2020
Door Eline Keesmaat
Per 1 januari 2020 zijn de verwijsafspraken voor geestelijke gezondheidszorg gewijzigd. Deze afspraken zouden ertoe moeten leiden dat er minder vaak een beroep wordt gedaan op de huisarts om een verwijzing naar de GGZ te herhalen.
De afspraken zijn gemaakt in het kader van ‘Ontregel de zorg’ en zijn bedoeld om de administratieve lasten voor GGZ-behandelaars te verlagen. Ook zou de druk op de huisartsen hierdoor moeten verminderen.
Ouderenzorg
Aanmeldcentrum ELV perikelen
Door Debora Smits – de Vries en Marieke de Korte
Met verschillende huisartsen hebben we contact gehad over problematiek rondom het aanmelden van een patiënt voor een ELV-bed (hoog, laag). De casuïstiek is besproken bij het overleg met ons kernteam ‘Aanmeldcentrum ELV’ van MMC. We hebben leerpunten verzameld en voor een aantal complexe casussen volgt nader onderzoek over de gang van zaken. Deze bespreken we weer over een aantal weken.
In de 2 jaar dat het aanmeldcentrum nu functioneert, blijkt dat het bij 54% van de ELV-aanvragen inderdaad om een terechte ELV-plaats gaat. Bij 46% van de aanvragen blijkt dat er andere zorg nodig is, zoals WLZ-aanvraag, thuiszorg, ziekenhuisopname of andere zorg. Wij zien hierin dat er geworsteld wordt met het vinden van de juiste zorg voor de kwetsbare ouderen.
De transferverpleegkundigen doen hun uiterste best om iedereen een goed advies te geven. Ze houden zich echter wel aan de afspraken die in de regio gemaakt zijn (en vastgelegd in het afwegingsinstrument en ELV stroomschema), omdat de doorstroom anders zal stagneren en er patiënten te lang op een niet passende plek zullen blijven. We snappen dat het soms frustrerend kan zijn als je te horen krijgt dat voor je patiënt geen indicatie is voor een ELV-plek. Maar reageer je wanhoop niet af op de samenwerkpartners. Nog nooit gehoord van het ELV stroomschema? Word niet boos op de transferverpleegkundige maar kijk op de website van Huisartsen Eemland/kwetsbare ouderen/ELV. Zo blijft het werkplezier behouden van alle betrokkenen.
Loop je toch tegen casuïstiek aan waarbij het je niet duidelijk is waarom er toch geen ELV-bed geïndiceerd wordt: mail de casus naar M.dekorte@huisartseneemland.nl. Wij pluizen uit wat er gebeurd is, nemen eventueel contact met je op en beoordelen of we iets kunnen doen om de afspraken te verbeteren. Op basis van casuïstiek gaan wij het ELV stroomschema herzien. We zullen alle praktijken een (papieren) versie sturen. We zullen daar ook op zetten welke gegevens bekend dienen te zijn alvorens de transferverpleegkundige te bellen. Mochten jullie behoefte hebben aan scholing/toelichting op wijkniveau: laat het ons weten!
Nieuwsbrief 04-2020
Voorwoord
Beste collega’s,
In deze roerige tijden lijkt het alsof er niets anders bestaat dan alleen COVID-19. Het beheerst ons dagelijks leven, zowel professioneel als privé.
En ondanks dat het nu op een laag pitje staat, is er ook nog de reguliere zorg. Daarom wordt het volgens ons hoog tijd voor een reguliere nieuwsbrief, met onderwerpen die ons normaal gesproken bezighouden. We richten ons in deze reguliere nieuwsbrief dus op onderwerpen buiten COVID-19.
Voor alle actuele ontwikkelingen rondom COVID-19 verwijzen we je naar de specifieke updates over de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in onze regio. Mocht je die nog niet ontvangen, dan kun je je hiervoor aanmelden middels een mailtje naar communicatie@huisartseneemland.nl.
Bij deze nogmaals dank aan allen die in de afgelopen weken extra inzet hebben geleverd om de uitdagingen door de coronacrisis het hoofd te bieden! Met zijn allen hebben we in een heel kort tijdsbestek de eerstelijnszorg in onze regio goed aangepast en verder voorbereid.
We wensen jullie veel positieve energie en een goede gezondheid toe voor de komende periode.
Met vriendelijke groet,
Dianne Jaspers en Christiaan Katsma, directie Huisartsen Eemland
Algemeen
Mentale gezondheid zorgpersoneel
Door Eline Keesmaat
Deze periode (wereldwijde uitbraak COVID-19) is uniek en ingrijpend op vele fronten en kan stress opleveren om verschillende redenen. Er kunnen zorgen en stress ontstaan door het werk, maar ook in de thuissituatie of beiden. Velen komen terecht in onbekende en onvoorspelbare situaties. Misschien moet je werk doen waar je niet (volledig) voor bent opgeleid of word je overvraagd door de situatie. Daarom geven we je graag tips & adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals.
Adviesgroep Gezonde Wijk
Door Indebuurt033
Indebuurt033.nl heeft voor alle inwoners van Amersfoort op haar site naast diverse praktische tips en informatie over o.a. de bereikbaarheid van onze informatiewinkels, voor wanneer je thuiszit (ook voor jeugd!). Ook is er een overzicht met daarin per wijk de vele hulpinitiatieven rondom Corona die zijn ontstaan in onze stad. Deze overzichten worden dagelijks aangevuld met nieuwe informatie die wij ontvangen vanuit de wijken en de stad.
Evaluatie en aanpak eikenprocessierups 2019-2020
Door Gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort heeft naar aanleiding van de overlast van de eikenprocessierups van afgelopen jaar een rapport opgesteld met daarin zowel de evaluatie van vorig jaar, als het plan van aanpak voor 2020. Klik hier om het rapport in te zien.
COPD
Werkgroep longzorg Eemland haalt ZORGPAD INHALATIEMEDICATIE binnen!
Door Alinda Docter namens werkgroep Longzorg Eemland
Wij hebben het best goed voor elkaar binnen de regio. De ACE, BENU apotheken, de poliklinisch apotheek, het Meander MC en Huisartsen Eemland zijn al een tijd om weg om samen te werken binnen het thema longzorg.
Vorig jaar hebben we een mooie stap gezet met het longformularium. Koffers met placebo materiaal zijn verspreid en verschillende FTO ’s hebben al een training ontvangen. En toch… we zijn er nog niet. We hebben veel zaken op orde, maar we moeten zorgen dat er binnen de hele regio, op dezelfde wijze gewerkt gaat worden.
In januari kregen wij vanuit de Long Alliantie Nederland de vraag ons aan te melden als pilotregio voor het zorgpad inhalatiemedicatie. Begin maart hebben we een pitch gedaan bij wijze van sollicitatie. Afgelopen dinsdag werden we gebeld door Emiel Rolink. Emiel is de directeur van de LAN en hij meldde dat we een verpletterende indruk hebben gemaakt met ons plan voor de pilot. Onze regio is geselecteerd als koplopersgroep voor het zorgpad inhalatiemedicatie.
Een zorgpad inhalatiemedicatie, is dat nodig?
Het onderstaande voorbeeld vanuit mijn eigen spreekuur zal herkenning oproepen:
Er kwam een jonge vrouw van 17 op mijn spreekuur. Onlangs had ze ernstige last van luchtwegklachten gehad waarvoor zelfs een prednisonkuur nodig bleek. Daarbij had ze een Ventolin aerosol met voorzetkamer gekregen voor zo nodig. Ze was redelijk hersteld en kwam voor een spirometrieonderzoek. De vraagstelling: is er mogelijk sprake van astma?
Na afloop van de test kwam er een overduidelijke diagnose astma naar voren en deze werd ondersteund door de anamnese. De stap medicatie werd besproken. ‘Ik zie dat je een pufje met voorzetkamer hebt gekregen. Hoe werkt dat voor je?’ Het antwoord was: ‘Tsja, het hielp tegen de benauwdheid maar ik ga toch echt niet dat ding overal heen sjouwen…’
Dus, overgezet op een diskus, een poederinhalator waar ze meer dan voldoende inhalatiekracht voor heeft. Gevolg: een nieuwe voorzetkamer en een aerosol die nog niet op is, gaan stofvangen in de kast.
Dit is een voorbeeld waarom wij als regio verder moeten met het uitrollen van het longformularium en bijbehorend inhalatieplan. Deze gebeurtenis is niet op zichzelf staand. Dit blijkt uit cijfers die wij hebben opgehaald bij diverse apotheken binnen de regio die laten zien dat patiënten meerdere devices gebruiken. Ook laten de cijfers zien dat patiënten in korte tijd overgezet worden op andere devices. Daarom hebben we het volgende plan gemaakt dat in eerste instantie op kleine schaal wordt uitgevoerd. Later zal dit over de gehele regio worden uitgerold.
Samenvatting zorgpad inhalatiemedicatie regio Eemland
Doelstellingen:
- Nieuwe patiënten worden volgens het regionaal longformularium ingesteld a.d.h.v. het stroomschema op 1 passend device.
- Alle patiënten met 4 of meer devices in het afgelopen jaar worden gescreend. Op basis van shared decision making is het streven om minimaal 40% aan de hand van de Incheck Dial over te zetten op 1 device.
We mogen starten met 6 tot 8 apotheken en de bijbehorende huisartsenpraktijken.
De doelgroepen zullen zijn:
- Nieuwe patiënten en gebruikers van inhalatiemedicatie die de afgelopen 12 maanden 4 of meer verschillende inhalatoren hebben gebruikt.
- Bestaande patiënten: schatting per normpraktijk +/- 25 per jaar (SFK cijfers).
Per apotheek zal dit gaan om 20-25 nieuwe patiënten en 20-25 bestaande patiënten. Per huisartsenpraktijk zal dit gaan om 4-5 bestaande en 4-5 nieuwe patiënten. De eerste stappen zullen worden gezet zodra de ‘normale zorg’ weer mogelijk is. Dit zijn de stappen in het kort:
- FTO’s over longformularium, waarin het voorschrijfbeleid aan bod komt.
- Training Incheck Dial en IMIS voor POH/HA, LA en longverpleegkundigen en apothekersassistenten.
- Vasteleggen werkafspraken tussen apotheek en voorschrijvers.
- Doelgroep wordt in kaart gebracht door apotheker en overlegd met de voorschrijver.
Wij zijn er van overtuigd dat dit weer een mooie stap is in de verbetering van onze longzorg binnen regio Eemland!
We houden jullie op de hoogte!
CASPIR (her)certificatie en Corona
Door Alinda Docter
Nu fysieke bijeenkomsten verboden zijn en we geen longfuncties meer afnemen in de eerste lijn tijdens de coronacrisis wil de CAHAG u het volgende meedelen:
Een portfolio maken met de laatste 8 longfuncties gaat nu niet lukken, Module 6 bijeenkomsten worden overal geannuleerd en verplaatst naar het najaar. Daarom heeft de CAHAG besloten dat iedereen die in 2020 gehercertificeerd moest worden, indien nodig, uitstel krijgt t/m december 2021!
De CAHAG krijgt vragen van organisatoren of Module 6 nu digitaal gegeven mag worden. Hiervoor geldt het volgende:
Module 6 mag, onder voorwaarden, online gegeven worden. Dit wordt dan lokaal door een zorggroep of andere organisator, in samenwerking met de kaderhuisarts, longarts en longfunctieanalist vorm gegeven. Indien jouw organisator hiervoor kiest, dan zullen zij je hierover informeren.
Daarnaast willen wij je graag informeren dat je jouw kennis ook via onze e-learning CASPIR Online 2020 op peil kunt houden. Klik hier voor meer informatie en aanmelding. Het CAHAG-onderwijssecretariaat werkt door en zal jouw gegevens gewoon verwerken. Wij wensen je heel veel sterkte in deze heftige tijd en hopen dat we de onrust over de CASPIR hercertificatie met deze mail hebben kunnen wegnemen.
Wat betreft het digitaal organiseren van Module 6, is onze vraag of hier behoefte aan zou zijn. Dan kunnen we hier mogelijk een invulling aan geven. Willen jullie dit dan doorgeven aan Alinda Docter?
JGGZ
Vervolg zorgprogramma POH JGGZ
Door Rianne van Merendonk
Het zorgprogramma POH JGGZ wordt verder uitgerold. Per april start weer een huisartsenpraktijk met een POH JGGZ. Met twee andere praktijken lopen de voorbereidingen. We hebben geïnteresseerde en deskundige mensen beschikbaar om in te kunnen zetten als POH JGGZ. Heb je een eigen POH die interesse heeft om de JGGZ te gaan doen? In een gesprek kunnen we kijken of diegene geschikt is en aan de voorwaarden voldoet.
De inzet van een POH JGGZ draagt bij aan de zorg voor en de samenwerking rondom de jeugd. Naast intake, behandeling en indien nodig doorverwijzing van kinderen en jongeren speelt de POH ook een belangrijke rol in de samenwerking met onder andere wijkteams en jeugdgezondheidszorg. De inzet van een POH JGGZ is mogelijk voor praktijken in de gemeente Amersfoort. We streven er naar dit jaar alle praktijken die geïnteresseerd zijn met dit zorgprogramma te laten starten. Ook praktijken buiten Amersfoort kunnen contact opnemen met mij voor informatie hoe POH JGGZ in te zetten in hun gemeente.
Vanuit het zorgprogramma kunnen we nieuwe POH JGGZ inwerken (volgens een inwerkprotocol) en bieden we begeleiding op maat door een ervaren POH.
Omdat alle POH uit opleiding en werkervaring elders specifieke kennis en vaardigheden inbrengen, ontwikkelen ze gezamenlijk werkmateriaal op veelvoorkomende onderwerpen en delen dit met elkaar. Onderwerpen als ADHD, angst, scheiding, rouw. Een inkijkje in het werk van de POH: zij heeft een interview gegeven voor het magazine van Huisartsenservice.
GGZ
Interessepeiling voor het uitoefenen van de functie POH-GGZ spoed
Door Eline Keesmaat
Vanuit HE zijn wij ons aan het oriënteren op het inzetten van POH-GGZ spoed vanuit de huisartsenpost; voor in het weekend en op feestdagen. Er draaien in het land al meerdere pilots, met een positief resultaat. Zie voor meer informatie: inpractica.nl
Dit bericht is bedoeld om te inventariseren of er POH-GGZ zijn die daarin geïnteresseerd zijn. Dit is voor ons belangrijk om te weten, alvorens wij verdere stappen kunnen gaan zetten.
Het volgende wordt van je verwacht:
– Je bent POH-GGZ en BIG-geregistreerd;
– Je werkt gemiddeld één keer in de zes weken een bereikbaarheidsdienst op zaterdag/zondag. En gemiddeld 1 á 2 feestdagen per jaar;
– Je bent bereikbaar voor telefonische consulten. En als het nodig is voer je een face-to-face gesprek met de cliënt.
Ik hoor het graag als je hierin geïnteresseerd bent en je aan het profiel voldoet! Mail dan naar e.keesmaat@huisartseneemland.nl.
Pilot Videobellen
Door Eline Keesmaat
We zijn ons vanuit HE aan het oriënteren op de verschillende mogelijkheden van videobellen. Voor de komende maanden bieden wij dit aan door middel van een pilot via het Minddistrict platform. Graag horen wij jullie ervaringen hiermee. Ook vernemen wij het graag als je andere systemen gebruikt om te beeldbellen en waarom je voor dat systeem hebt gekozen! Met deze informatie kunnen wij een zo goed mogelijk besluit nemen.
Minddistrict
Door Eline Keesmaat
Er zijn twee nieuwe modules toegevoegd bij Minddistrict:
- Mentaal sterk tijdens de coronacrisis
- Dankbaarheid tijdens de coronacrisis
Vanaf nu is het mogelijk om in een mobiele module hoofdstukken aan of uit te zetten. Hiermee kunnen hoofdstukken worden overgeslagen; de cliënt zal dit hoofdstuk niet te zien krijgen. De hulpverlener kan op deze manier de module op maat maken voor zijn of haar cliënt. Dit werkt als volgt:
- Zet de mobiele module klaar voor de cliënt. Standaard staan alle hoofdstukken AAN;
- Gebruik het schuifje om één of meerdere hoofdstukken UIT te zetten. De cliënt krijg dit hoofdstuk vervolgens niet te zien. Het is mogelijk om op elk gewenst moment een hoofdstuk aan of uit te zetten zolang de cliënt nog niet aan het hoofdstuk is begonnen.
Ouderenzorg
Telegeriatrie Meander MC van start per 1 april 2020
Door Marieke de Korte
Telegeriatrie kan ingezet worden voor alle niet spoedeisende medisch inhoudelijke geriatrische vragen waar je anders de geriater over zou bellen. Het consult zal uiterlijk binnen 3 werkdagen beantwoord worden, waarbij het streven is om binnen 24 uur antwoord te geven. Het werkt eenvoudig via ZorgDomein waarbij een formulier ingevuld wordt. Er worden gegevens over de patiënt gevraagd zoals vraagstelling, en de woon-zorgsituatie. Journaalregels, episodelijst en eventueel aanvullend onderzoek dat mogelijk verricht is kan toegevoegd worden. Het teleconsult gaat niet van het eigen risico van de patiënt af, het wordt gedeclareerd door TCCN bij de zorgverzekeraar als meekijkconsult op afstand.
Nascholingen
Meetings voor POH-S
In plaats van oproepen om op het spreekuur te komen, bellen we mensen (af), voeren we telefonische gesprekken over behandelwensen en werken we veelal thuis. Ons werk ziet er momenteel heel anders uit. Alle scholingen zijn geannuleerd en contact met elkaar is een stuk minder geworden. Toch voelen wij ons verbonden met jullie en we zoeken we naar een manier om contact met elkaar te hebben. Volgende week woensdag 8 april en donderdag 9 april bieden we 2 momenten aan voor een Zoom overleg.
Voor wie dit nog niet kent hierbij een filmpje hoe het werkt. Het is gratis, kan via telefoon of laptop/computer. Voorkeur computer/laptop, omdat we dan samen gemakkelijk naar een Powerpoint kunnen kijken.
Je ontvangt een mail met een linkje. Om deze te kunnen openen dien je op jouw laptop of smartphone Zoom te installeren. Dit gaat automatisch volgens een stappenplan wat opent bij het aanklikken van de link.
8 april – Telefonische ACP gesprekken met kwetsbare ouderen – 11.00 u. tot 12.00 u. (bij voldoende animo ook een groep van 13.00 u. tot 14.00 u.)
Mariska Albracht, kaderhuisarts palliatieve zorg, Debora Smits- de Vries, kaderhuisarts ouderenzorg en Marieke de Korte, zorgprogramma coördinator ouderenzorg over ‘Hoe –telefonisch- bespreekbaar maken van levenseinde wensen?’
Veel POH-S bellen momenteel kwetsbare ouderen, waarbij de vraag naar levenseinde wensen ook gesteld wordt. Best een lastig onderwerp en al helemaal door de telefoon.
Hoe kan je dat aanpakken? Helpt deze checklist je? Welke afspraken zijn er tussen huisarts en POH als het gaat om ACP gesprekken? Waar noteer je het? Etc.
Aanmelden
9 april – POH-S inloop uurtje – 11.00 u. tot 12.00 u.
Zorgprogrammacoördinatoren Rianne Dijkema, Alinda Docter en Marieke de Korte over de zorgprogramma’s en je werk als POH in het algemeen.
We zitten allemaal in een nieuwe situatie. Heb je vragen of zorgen over de zorgprogramma’s, heb je een goede tip of heb je gewoon behoefte aan contact? Doe mee! Je kunt ergens tussen 11:00 en 12:00 u. inloggen en je hoeft niet tot het einde te blijven (mag wel). Een linkje om deel te nemen zal dinsdag 7 april naar alle POH-S gestuurd worden.
Nieuwsbrief 05-2020
Voorwoord
Beste collega’s,
Langzaam lijkt er in deze crisistijd weer een “nieuw normaal” te ontstaan. De maatregelen zoals we die allen in onze samenleving vanaf medio maart hebben genomen lijken hun vruchten af te werpen en binnen onze eerste lijn zien we stabilisering en lichte afname van COVID-19 patiënten. We zetten voorzichtige stappen op weg naar meer reguliere zorg en de komende weken zullen we met name hier de aandacht op vestigen.
Deze reguliere nieuwsbrief zit boordevol NIET COVID-19 gerelateerd nieuws. Voor alle actuele ontwikkelingen rondom COVID-19 verwijzen we je naar de updates ontwikkelingen coronavirus. Mocht je die nog niet ontvangen en dit wel graag willen, meld je dan even via communicatie@huisartseneemland.nl.
Bij deze nogmaals dank aan allen die in de afgelopen weken extra inzet hebben geleverd om de uitdagingen door de huidige crisis het hoofd te bieden! Gezamenlijk hebben we in een kort tijdsbestek de eerstelijnszorg in onze regio goed aangepast en voorbereid op de toekomst. We wensen jullie veel positieve energie en een goede gezondheid toe voor de komende periode.
Met vriendelijke groet,
Dianne Jaspers en Christiaan Katsma, directie Huisartsen Eemland
OPEN
OPEN (veilig online delen van medische gegevens)
Door Bertus Buitenhuis en Joyce van Ee
In de regio Eemland zijn we gestart met OPEN. OPEN is een programma van InEen, LHV en NHG om huisartspraktijken te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens met de patiënt. Het online delen van dossiergegevens is per 1 juli 2020 wettelijk verplicht.
Huisartsen die aangesloten zijn bij een regionale coalitie kunnen tussen 2020 en 2022 eenmalig € 2,83 declareren per ingeschreven patiënt en gemoedsbezwaarde. Om eenmalige opslag te mogen declareren moet de huisartsenpraktijk voldoen aan vier voorwaarden:
- Werkwijze aanpassen;
- (Geaccrediteerde) scholing volgen;
- Patiënten informeren;
- HIS voldoen aan de richtlijn “Online inzage in het H-EPD door patiënt”.
Ad 1 Werkwijze aanpassen
Patiënten hebben vanaf 1 juli 2020 recht op inzage in het HIS.
Zichtbaar voor de patiënten zijn:
- Actuele episodes (met en zonder attentiewaarde);
- Afgesloten episodes met attentiewaarde;
- Behandeling;
- Profylaxe en voorzorg;
- Actuele medicatie;
- Medicatie-overgevoeligheid;
- Correspondentie (vanaf 1 juli 2020, is aangepast);
- Resultaten bepalingen – laatste 14 maanden;
- E- en P-regels van het consult vastgelegd na 1 juli 2020.
Samen met 5 pilotpraktijken in de regio (een Promedico-ASP, OmniHis, Medicom, TetraHis en MicroHis praktijk) gaan we uitzoeken wat bovenstaande vraagt in de registratie in het HIS en de processen in de huisartsenpraktijk. De resultaten zullen we via deze nieuwsbrief delen zodat je deze ervaring kunt gebruiken bij het afstemmen van de werkwijze in de praktijk.
Ad 2
Er is een geaccrediteerde e-learning beschikbaar voor zorgverleners. De pilotpraktijken volgen nu de e-learning en hun bevindingen zullen we in de volgende nieuwsbrieven delen. Mocht je daar niet op willen wachten en nu alvast de e-learning willen volgen, laat dan één contactpersoon van de huisartsenpraktijk contact opnemen met Joyce van Ee (projectopen@huisartseneemland.nl).
Via de nieuwsbrieven zullen we de ervaringen delen die de pilotpraktijken nu opdoen. Mochten er tussendoor vragen zijn kun je contact opnemen met het projectteam via Joyce van Ee (projectopen@huisartseneemland.nl).
Kwaliteit
Corpio
Door Cristien Luycx
Het valt mij op dat een kleine groep actief is met het systeem, maar dat er zorgverleners zijn die nog nooit zijn ingelogd in ons CORPIO-systeem.
Wellicht is het systeem niet goed bekend, vandaar even een opsomming wat je hier o.a. kunt vinden:
- Alle geldende procedures en werkafspraken
- Notificaties wanneer een werkafspraak is gewijzigd of nieuw is opgenomen
- Kwartaalcijfers en trendanalyses ontvangen klachten en VIM-meldingen
- OR communicatie
- Roosterinformatie voor Huisartsen en Triagisten
- Smoelenboek
- Je kunt in dit systeem een VIM melden
- Je hebt inzage in je eigen VIM of klachtmelding
- Je hebt inzage in de afhandeling van de VIM of klacht wanneer je hierbij betrokken bent
- Je kunt hier de einde evaluatie dienst melden
- Nieuwsberichten worden hier gepubliceerd
- Er staan handige linkjes in zoals naar Intershift HAP, RIVM, Thuisarts.nl etc.
- Resultaten uitgevoerde medewerkers- en patiëntentevredenheidsonderzoek
- RI&E zaken
- Corpio biedt ook een veilige manier om onderling te mailen
Notificaties in je dashboard, hoe ermee om te gaan?
Klik op het belletje en je ziet welke notificaties je hebt ontvangen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van de geldende werkafspraken. Oordeel zelf wat noodzakelijk is om te lezen m.b.t. uitvoeren van jouw rol in de organisatie. Je kunt de notificaties verwijderen door op het rode prullenbakje te drukken.
Wat is nog meer belangrijk om te weten:
- Bewaar geen documenten op je eigen computer, maar download altijd vanuit Corpio de actuele afspraken;
- Mocht je iets niet kunnen vinden mail dan naar luycx@huisartseneemland.nl;
- Mocht je documenten tegenkomen die volgens jou niet kloppen, dan kun je dit ook naar mij mailen.
Ben je je inlog kwijt?
Mail dan naar l.nieuwenhuis@huisartseneemland.nl voor nieuwe inloginstructies.
Portavita
Handleiding digitaal logboek voor iedere keten weer up to date!
Door Alinda Docter
Wij ontvingen onderstaand bericht van Portavita:
Het blijkt dat een deel van de patiënten met chronische aandoeningen niet naar de praktijk gaan voor hun reguliere onderzoeken. Wij vernemen uit veel regio’s dat de inzet van online hulpmiddelen juist nu een vlucht neemt en dat zowel zorgverleners als patiënten er veel sneller toe overgaan hiermee ervaring op te doen.
Om een bijdrage te leveren aan het kunnen blijven monitoren van deze patiënten zouden wij de zorggroepen willen wijzen op de mogelijkheden die de inzet van het Digitaal Logboek hierbij biedt.
Wij hebben de handleidingen voor zowel de praktijkmedewerkers (om patiënten toegang te geven) als de Digitaal Logboek handleidingen voor de patiënten zelf bijgewerkt. Het doel is om de werking van het Digitaal Logboek zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.
Je treft in de bijlagen de diverse handleidingen. Deze handleidingen zijn ook altijd terug te vinden onder Instructies > Kopje Patiëntentoegang.
Voor de patiënten is er per zorgpad een aparte handleiding gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe ze kunnen inloggen, berichten kunnen sturen en welke onderzoeken ze kunnen inzien en eventueel ook kunnen invoeren. Voor de zorgmedewerkers is er één complete handleiding waarin staat beschreven hoe ze het Digitaal Logboek voor een patiënt kunnen activeren, berichten kunnen sturen naar de patiënt en welke onderzoeken ze door de patiënt kunnen laten invoeren.
Doe er je voordeel mee, het scheelt enorm als patiënten zelf al metingen en vragenlijsten kunnen invoeren. Je kan binnen hun eigen dossier mailen met de patiënt en het houdt ze veel meer betrokken bij hun eigen zorg!
COPD
Afbouwen ICS bij COPD patiënten
Door Alinda Docter
Binnen de populatie patiënten met de diagnose COPD is er een groot deel dat onterecht ICS gebruikt. Wij bevelen aan om deze patiëntengroep nog eens goed onder de loep te nemen. ICS kent verschillende bijwerkingen zoals oropharyngeale candidiasis, heesheid, cataract, osteoporose, DM, pneumonie en haematomen.
De groep die onterecht ICS gebruikt is groot binnen de eerste lijn. Redenen hiervoor zijn:
- Proefbehandeling COPD/Astma
- Teveel patiënten met de diagnose ACOS
- Na een jaar geen evaluatie frequentie exacerbaties
- Patiënt durft niet te stoppen
- Geen tijd in de praktijk hiermee aan de slag te gaan
- Patiënt kwam al binnen met LABA/ICS
Hoe kan je screenen hoe het ervoor staat binnen je eigen praktijk?
- Maak een inventarisatie van de COPD-patiënten binnen de praktijk
- Wie is de hoofdbehandelaar? Meld de patiënten waarbij dat nog niet is gedaan aan in Portavita en staak het dossier met als reden 2e lijn en benoem de zorginstelling waar de patiënt bekend is. Zo houd je een helder overzicht van waar de patiënt in beeld is.
- Zorg voor een goede registratie van de exacerbaties in Portavita, evt. met terugwerkende kracht tijdens de jaarcontrole.
- Door middel van Portavita Analytics kan je een overzicht maken van patiënten die ICS gebruiken, een astmadiagnose hebben en de hoeveelheid exacerbaties die patiënten hebben gehad.
Hoe filter je de juiste gegevens uit Portavita?
- Open Analytics
- Open Patient Explorer
- Klik links bovenin naast het mapje op Portavita
- Scroll in de lijst presets naar onderen. Onder het kopje Portavita vind je de lijst met COPD-patiënten.
- Via Table setup, kan je onder het roze kopje add a column, kopjes toevoegen (diagnose astma, type hoofdbehandelaar en aantal exacerbaties, inhalatie corticosteroïde medicatiegebruik, orale combinatietherapie inhalatiemedicatie).
- Je krijgt een lijst die geëxporteerd kan worden als CVS-bestand links bovenin de lijst.
De lijst is compleet:
Volg nu de stappen van het schema indicatie afbouwen ICS bij COPD.
Onderzoek laaggeletterdheid bij COPD-patiënten
Door Melike Oosterhoff – Student HU
Mijn naam is Melike Oosterhoff, een vierdejaars verpleegkunde student van de Hogeschool Utrecht. Momenteel schrijf ik mijn afstudeeronderzoek in opdracht van Pharos, een expertisecentrum gericht op het terugdringen van gezondheidsverschillen. Ik doe onderzoek naar de wijze waarop POH’s somatiek voorlichting geven aan laaggeletterde COPD-patiënten. Met focus op het huidig gebruikte voorlichtingsmateriaal en de voor- en nadelen hiervan. Met uw inbreng en ervaringen kan Pharos het bestaande aanbod van voorlichtingsmaterialen uitbreiden en/of verbeteren om POH’s betere ondersteuning te bieden bij de zorg aan laaggeletterde COPD-patiënten. Ik begrijp dat het een drukke periode is in verband met het coronavirus. Toch hoop ik dat u tijd kan vinden in uw agenda om aan het onderzoek mee te werken.
Om de huidige situatie, wensen en belemmeringen van praktijkondersteuners in het contact met laaggeletterde COPD-patiënten in kaart te brengen, zou ik u graag willen interviewen. De interviews duren gemiddeld 30 minuten en zullen i.v.m. het coronavirus telefonisch of per videogesprek plaatsvinden.
Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het onderzoek of heeft u vragen over de inrichting hiervan, kunt u mij via onderstaande contactgegevens bereiken. E-mail: mr.oosterhoff@gmail.com
CVRM
Behandeling DVT door huisarts
Door Erik Oudshoorn
Diagnose en behandeling van DVT is heel goed mogelijk in de 1e lijn. In de NHG standaard Diepe Veneuze Trombose en Longembolie en in de MCCE werkafspraak staan hier al richtlijnen over maar vaak worden patiënten toch nog naar de Spoedeisende Hulp gestuurd.
Vooral in deze coronatijd, nu het ziekenhuis en vooral de Spoedeisende Hulp zo min mogelijk patiënten wil ontvangen, is het belangrijk om aandoeningen die goed door de huisarts behandeld kunnen worden niet in te sturen.
Enkele aandachtspunten daarbij:
- Diagnostiek kan ook goed door middel van echografie in de huisartsenpraktijk. Daarbij is het niet altijd nodig eerst een D-dimeer te laten prikken. Volgens de beslisregel DVT wordt pas bij een score vanaf 4 direct een echo aangevraagd, daaronder een D-dimeer, en pas als deze positief is een echo. Bij snelle toegankelijkheid van echografie in de huisartsenpraktijk kan de echo ook direct worden gedaan (dit is al gangbaar en succesvol in DVT-project Soest-Achterveld).
- Als de echo in Meander gedaan wordt, bel dan de dienstdoende radioloog en geef duidelijk aan dat patiënt in de 1e lijn behandeld kan worden.
- Behandel bij voorkeur met een DOAC. Apixaban en rivaroxaban kunnen gestart worden zonder eerst een LMWH te geven. Houd daarbij wel in de gaten dat de dosering hoger is dan bij AF: apixaban 2 dd 10 mg 1e week en rivaroxaban 2 dd 15 de 1e 3 weken, zie werkafspraak.
- Verwijs patiënt bij idiopathische DVT en bij de indicaties zoals in de NHG standaard vermeld (Redenen voor behandeling DVT in de 2e lijn) wel nog naar de hematoloog na 3 maanden behandeling. Dit is belangrijk om de duur van de behandeling met antistolling te bepalen en om de oorzaak te achterhalen.
- Schrijf een steunkous voor na start medicamenteuze behandeling.
- Een klein percentage patiënten heeft een DVT als eerste uiting van een onderliggende aandoening (bijv. long-/colon-/maagcarcinoom). Check de anamnese op aanknopingspunten (gewichtsverlies, veranderd defecatie patroon etc.) en doe beperkt lichamelijk onderzoek. Laboratorium of verder radiologisch onderzoek alleen op indicatie.
- Ook bij een tromboflebitis > 5 cm in het bovenbeen is behandeling met een DOAC (rivaroxaban 10 mgr , 6 weken) aangewezen.
Wijziging tonen risicoscore in Portavita
Door Rianne Dijkema
Bron: Opleverdocument 4.43.0 Portavita HMP april 2020
De NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is in 2019 herzien. Bij de oplevering in februari zijn daarom de risicocategorieën toegevoegd. Vanaf deze aflevering is er een wijziging in het tonen van de risicoscore. Op dit moment wordt de risicoscore altijd getoond in geval van primaire CVRM-patiënten, ongeacht de medicatie die ze gebruiken:
Vanaf komende oplevering wordt de risicoscore niet meer getoond in de header of in de monitor onder ‘Indicatie en Risicofactoren’ als een primaire CVRM-patiënt gebruik maakt van antihypertensiva en/of lipidenverlagende middelen. Dit was al het geval bij secundaire CVRM-patiënten.
Daarnaast wordt het tabblad ‘RISICO’ niet getoond in de jaarcontrole en tussentijdse controle in geval van een secundaire CVRM-patiënt. Vanaf komende oplevering wordt dit tabblad ook niet meer getoond in geval van een primaire CVRM-patiënt die gebruik maakt van antihypertensiva en/of lipidenverlagende middelen.
GGZ
Nieuwe module Minddistrict: Blijf thuis, blijf fit!
Door Eline Keesmaat
Fit blijven is normaal al lastig, maar als je de hele dag thuis moet zitten, is het bijna niet te doen. Toch zijn er manieren om gezond te blijven eten en bewegen, zelfs tijdens de coronacrisis. Deze zelfhulpmodule helpt mensen te werken aan motivatie, en geeft tips om fit en gezond te blijven.
Meedoen als praktijk met een onderzoek over angst van terugkeer bij kanker?
Door Eline Keesmaat
Een derde van de mensen die ooit succesvol voor kanker zijn behandeld wordt in het dagelijks leven belemmerd door angst voor terugkeer van kanker. Het Helen Dowling Instituut en de afdeling huisartsgeneeskunde van het UMC Utrecht zijn bezig met een onderzoek over begeleiding bij angst voor terugkeer van kanker in de huisartsenpraktijk. Patiënten benoemen deze angst vaak niet expliciet bij de huisarts, omdat ze niet weten dat er effectieve zorg voor beschikbaar is. In onderzoek geven patiënten wel aan dat ze behoefte hebben aan begeleiding hierbij. Het Blanketonderzoek gaat over begeleiding vanuit de huisartspraktijk bij angst voor terugkeer van kanker, waarbij patiënten leren omgaan met hun angst. Zij zijn nu op zoek naar huisartspraktijken en POH-GGZ die mee willen doen aan deze studie over de effectiviteit van deze begeleiding. Klik hier voor meer informatie.
Aanmeldingen voor ambulante ouderenspychiatrie GGz Centraal
Door Eline Keesmaat en Marieke de Korte
Bij ambulante ouderenpsychiatrie RVZe Eemland, GGz Centraal, worden aanmeldingen zoals gebruikelijk opgepakt en worden er dus nieuwe patiënten in behandeling genomen.
Er kan door huisartsen en SO aangemeld worden (via ZorgDomein). Ze hebben ruimte om aanmeldingen spoedig in behandeling te nemen.
Nieuwsbrief 06-2020
Voorwoord
Beste collega’s,
We hopen dat jullie, terwijl jullie dit lezen, in goede gezondheid verkeren! Terwijl de reguliere zorg weer voorzichtig opstart zijn wij druk bezig met de organisatie en inrichting van het ZCC, dat per 18 juni zal starten.
In deze nieuwsbrief brengen we jullie de laatste informatie over de ontwikkelingen omtrent het ZCC, project OPEN en specialistische zorg van onze ketenpartners. Ook vragen we jullie aandacht voor een calamiteitencasus.
Vanuit het COVID crisisteam wordt er momenteel gekeken naar de juiste manier om alle ANW-zorg weer op één locatie te laten plaatsvinden bij het Meander MC. Wanneer we hierover nieuws hebben zullen we dat in een volgende update over COVID-19 met jullie delen.
Met vriendelijke groet,
Dianne Jaspers en Christiaan Katsma
Directie Huisartsen Eemland
ZCC
Update voortgang ZCC
Door Tirza Volk
De organisatie rondom het inrichten van het ZCC is weer opgestart: Afgelopen vrijdag zijn alle medewerkers van de HAP en de huisartsen op de hoogte gesteld van de wijziging van locatie. Het ZCC zal definitief niet in Zeist gerealiseerd worden, maar in Bilthoven in het METS Center. Er is een herzien instemmingsverzoek ingediend bij de OR. De OR heeft maandagavond een reactie gegeven naar alle medewerkers met de uitnodiging om hierop naar hen te reageren. Met de triagisten wordt deze week een zoomsessies gehouden waarbij Dianne en een OR-lid bij aanwezig zijn om vragen en ideeën van de triagisten aan te horen en eventueel te beantwoorden.
De werkgroep, die al opgericht was, heeft woensdagmorgen digitaal overleg gehad en uit dit overleg zijn te nemen acties voortgekomen. De werkgroep bestaat uit: Marc Segaar, huisarts en voorzitter van de HAP CIE, Onno Lignac, waarnemend huisarts, Gea de Bruin en Tirza Volk, teamleiders HAP, Sjoukje Klein, preventie medewerker HE en kartrekker CD-triagisten, Jitte van Soest en Jose van Unen, P&O, Cristien Luycx, kwaliteit, Elsa Veen, triagist, Magda Eikelenboom, triagist en OR-lid, Wia Visser, ICT en facilitair, Dave Hoekstra, postcoördinator Broeder de Vries en Dieneke van Wessel, communicatie.
Deze werkgroep zal wekelijks contact met elkaar hebben om de voortgang te bespreken. Voor de rol van regiearts is een functieprofiel opgesteld met vacature die in deze nieuwsbrief meegestuurd zal worden. Verder wordt er hard gewerkt en overlegd met het METS Center over hoe de werkplekken op het ZCC digitaal ingericht gaan worden. Er worden voldoende werkplekken gecreëerd voor alle medewerkers die in het ZCC werkzaam zullen zijn. Het heeft de voorkeur dat de werkplekken flexplekken worden zodat de verschillende disciplines overal kunnen werken. Hierdoor ontstaat een mix van ketenpartners wat de samenwerking zal gaan bevorderen. Verder wordt er nagedacht over de kilometervergoeding, de veiligheid van de medewerker, het reizen met openbaar vervoer, een goede koffieautomaat (liefst met verse bonen ), een gezond werkklimaat, het digitaal contact houden met de huisartsen, ELV, chauffeurs en doktersassistenten/triagisten die in het Meander dienst doen en een overlegruimte. We zullen met regelmaat een update opstellen zodat we jullie op de hoogte houden van de voortgang.
Bij vragen, opmerkingen of ideeën horen wij het graag! Je mag dan mailen naar communicatie@huisartseneemland.nl.
Vacature regiearts ZCC
Door de werkgroep ZCC
Gevraagd! HUISARTSEN VOOR REGIE-FUNCTIE VOOR ZCC HAP AMERSFOORT
Doel ZCC
RAVU midden Nederland, GGZ en HAP Amersfoort gaan een nieuwe samenwerking aan om een ZCC (Zorg Coördinatie Centrum) te gaan vormen voor de spoedzorg in de eerste lijn. Ook andere organisaties zullen later aansluiten in het ZCC.
Wanneer en waar
Start van de pilot zal zijn medio juni 2020, ZCC is gelokaliseerd in Bilthoven locatie METS Center.
Klik hier voor de volledige vacature en hier voor het profiel.
OPEN
OPEN eerste ervaringen en aanmelding
Door Bertus Buitenhuis en Joyce van Ee
Zoals al in de vorige nieuwsbrieven benoemd zijn we in de regio Eemland gestart met OPEN (het veilig online delen van medische gegevens met patiënten). Met behulp van de nieuwsbrieven houden wij jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de ervaringen van de pilotpraktijken.
De doelstelling voor fase 1 van het project is het kunnen laten declareren van de eenmalige vergoeding van € 2,83 per ingeschreven patiënt door de aangesloten huisartsenpraktijk. Om te kunnen declareren moet de huisartsenpraktijk voldoen aan de volgende eisen:
- (Geaccrediteerde) scholing volgen in de vorm van een e-learning;
- Werkwijze aanpassen;
- HIS voldoen aan de richtlijn “Online inzage in het H-EPD door patiënt”;
- Patiënten informeren.
Onlangs zijn de pilotpraktijken gestart met het realiseren van de eisen.
E-learning
Er is een aantal pilotpraktijken die de e-learning hebben gevolgd en de reacties zijn overwegend positief. In de e-learning wordt veel aandacht besteed aan het belang van begrijpelijke taal in het patiëntendossier (bijvoorbeeld in de E- en de P-regel). De patiënten krijgen inzichten in de volgende dossieractiviteiten:
- Actuele episodes (met en zonder attentiewaarde)
- Afgesloten episodes met attentiewaarde
- Behandeling
- Profylaxe en voorzorg
- Actuele medicatie
- Medicatie-overgevoeligheid
- Correspondentie (vanaf 1 juli 2020, is aangepast)
- Resultaten bepalingen – laatste 14 maanden
- E- en P-regels van het consult vastgelegd na 1 juli 2020. Klik op de volgende begrippen voor voorbeelden van patiëntvriendelijke termen ICPC en P-regel.
De meeste praktijken willen naast de minimale deelnemers-eis alle medewerkers de +/- 1 uur durende e-learning laten volgen. Dit als basis voor het aanpassen van een aantal werk- en registratieprocessen in de praktijk. Een aantal praktijken in de regio biedt op dit moment al de mogelijkheid aan patiënten om inzichten te krijgen in een deel van de patiëntendossiers. Hierbij kan gedacht worden aan de inzichten in de E-regels. Deze praktijken hebben vaak al de dossiervoering aangepast en kunnen dit eenvoudig ook verbreden naar de andere activiteiten binnen het dossier.
Werkwijze
De pilotpraktijken kiezen ervoor om de dossiers geleidelijk op te schonen. Dus niet het complete archief doorspitten en aanpassen, maar controleren en aanvullen op het moment dat het dossier geopend gaat worden door een zorgverlener. Mochten patiënten straks zelf opmerkingen en aanvullingen hebben, dan kunnen ze zich bijvoorbeeld melden via het E-consult op het patiëntportaal.
Planning
Om praktijken in het derde kwartaal te kunnen laten declareren gaan we uit van onderstaande planning. Uitgangspunt is dan wel dat de huisartsenpraktijk een patiëntportaal beschikbaar stelt aan patiënten (bijvoorbeeld van Pharmeon, Mijn GezondheidsNet, enz). Heeft een huisartsenpraktijk geen patiëntportaal, dan zijn er andere mogelijkheden vanaf begin 2021. Zie de website van het LHV voor meer informatie.
Voorbeeldplanning om rekening mee te houden:
Aanmelding
Om als huisartsenpraktijk te starten met de OPEN e-learning is het van belang dat er een contactpersoon aangewezen wordt binnen de huisartsenpraktijk. Deze contactpersoon zal de e-learning binnen de huisartsenpraktijk coördineren. Stuur deze contactgegevens (naam, e-mailadres en functie binnen de praktijk) naar projectopen@huisartseneemland.nl om te starten met de e-learning.
Kwaliteit
Een calamiteit is een heftige gebeurtenis voor alle betrokkenen
Door Cristien Luycx
Ik wil jullie de komende tijd graag weer meenemen in een aantal voorbeeldcasussen. Hieronder de eerste casus die graag met jullie wil delen, omdat ik vind dat iedereen hiervan kan leren.
Situatieschets
De ambulanceverpleegkundige belt in de avond voor een patiënte van 61 jaar met het verzoek of er een consult plaats kan vinden zodat patiënte medicatie kan krijgen om de nacht rustig door te komen. De ambulanceverpleegkundige omschrijft de klachten als paniekaanvallen/angst. De ex-partner van patiënte belt even later naar de HAP om de afspraak voor het consult af te zeggen omdat patiënte inmiddels ligt te slapen.
De volgende dag belt de ex-partner terug om alsnog het consult te laten plaatsvinden. Doordat patiënte zelf onder de douche staat wordt de triage bemoeilijkt. Uiteindelijk besluit de triagist na aanhouden door de ex-partner tot een telefonisch consult door de regiearts. De regiearts belt terug en voert het telefonisch consult rechtstreeks uit met patiënte. Op de vraag wat zou u willen, stelt patiënte voor om anders het nog even aan te kijken en dan morgen naar de eigen huisarts te gaan. De regiearts, die eigenlijk al van plan was om patiënte te laten komen voor een consult, verrast dit en besluit uiteindelijk om mee te gaan met het voorstel van patiënte en stapt daarmee in de bias premature closure. De regiearts maakt wel kenbaar dat patiënte welkom is voor een consult, geeft een vangnetadvies en spreekt af en registreert dit ook dat indien patiënte weer belt dit direct leidt tot een consult.
Uit het onderzoek blijkt dat patiënte huiver heeft voor ziekenhuizen en niemand tot last wil zijn en aldus neiging heeft tot sociaal wenselijk gedrag, zo ook hier. Uiteindelijk ontstaat een paar uur later een reanimatiesetting en overlijdt patiënte aan een longembolie.
De tip
Houd zelf de regie ten aanzien van een onderbouwd vervolgbeleid en volg een patiënt niet zomaar. Zeker omdat dit een valkuil is bij de sub-assertieve patiënt zoals in bovenstaande casus. Lees de werkafspraken Overleg en overdracht in rubriek 2.15 nog eens door:
Wij brengen deze casus dan ook onder de aandacht om je alert te maken op de biases in het diagnostisch denkproces en verwijzen je daarmee naar de hernieuwde Rubriek 2.15 Werkafspraken overleg en overdracht inclusief SBARr op de HAP.
Zie ook de top 6 casussen die InEen heeft onderzocht in het artikel Leren van calamiteiten.
Corpio
Door Cristien Luycx
Ik hoor regelmatig dat het lastig is om de werkafspraken te vinden in Corpio. Corpio heeft een goede zoekmachine, maar als gebruiker moet je wel even weten hoe ermee om te gaan. Hieronder een korte uitleg.
1.Type in je dashboard je zoekterm
3. Alle geldende werkafspraken komen in beeld die je kunt openen.
Wist je dat in Corpio ook allerlei algemene documenten te vinden zijn, die zowel voor HE HAP als HE zorg gelden? Denk aan:
Arbobeleid, klokkenluidersregeling (integriteit), klachtenreglement, Vim reglement, verzuimbeleid, declaratieformulieren, gedragsregels, kwartaalverslagen, OR notulen etc. Maar je kunt hier ook de missie en visie en het (strategische) jaarplan van Huisartsen Eemland vinden. Mocht je iets missen, of niet kunnen vinden? Mail mij dan even om dit door te geven, wellicht kan ik de zoekterm aanpassen. c.luycx@huisartseneemland.nl
GGZ
Psyhag.nl
Door Astrid Hertogh
De expertgroep van kaderhuisartsen GGZ heeft vele websites en hulplijnen beoordeeld op betrouwbaarheid. Op onze website www.psyhag.nl vind je het coronadossier. Het dossier wordt wekelijks aangepast, nieuwe sites worden toegevoegd, soms worden niet (meer) relevante sites verwijderd. Graag ontvangen we feedback en aanvullingen. Dat kan via a.hertogh@huisartseneemand.nl.
De POP-poli in het Meander is weer van start
Door Eline Keesmaat
Goed nieuws! De POP-poli Meander is weer van start. Verwijzingen zijn dus weer welkom. De komende maanden doet psychiater Dr. Mann de POP-poli. Men is nog op zoek naar een psychiater met specifieke POP- affiniteit. Arlette Dictus, SPV, psychiatrisch verpleegkundige is 1e aanspreekpunt.
Meander
Beginnerscursus voor huisartsen: echografie abdomen
Door Ellen van Dokkum – Meander Medisch Centrum
Ook in het najaar van 2020 worden er weer cursussen ‘echografie voor beginners’ en ‘echografie voor gevorderden’ gegeven in Meander Medisch Centrum. De cursussen worden verzorgd door Maarten Nix, radioloog, Matthijs Vermeulen, radioloog en Giselle Alma, echografist. De cursus ‘echografie voor beginners’ sluit af met een praktijkexamen.
Voor wie
Huisartsen zonder én met echo-ervaring.
Leerdoelen basiscursus
- De cursist verkrijgt theoretische kennis (basale fysica) over wat echografie is, en welke plaats het in kan nemen binnen de huisartsenpraktijk.
- De cursist verkrijgt kennis van de 3-dimensionale anatomie van de abdominale organen, de grote abdominale vaten en van de veneuze vaten van de benen.
- De cursist verkrijgt kennis over het echografisch beoordelen van een zwangerschap tot 12 weken.
- De cursist verkrijgt basale kennis over het echografisch herkennen van pathologie m.b.t. de onderwezen protocollen.
- De cursist leert het echografieapparaat praktisch te bedienen.
- De cursist verkrijgt praktische vaardigheden om de onderwezen protocollen te scannen.
- De cursist leert de beperkingen en de moeilijkheid van echografie in te schatten.
- Het is de cursist duidelijk dat het opdoen van veel praktische ervaring nodig is om echografie echt te beheersen.
Cursus gevorderden
Hierin verdiepen de deelnemers, die al eerder een basisopleiding echografie hebben gevolgd, hun kennis wat betreft de abdominale echografie. Er wordt antwoord gegeven op vragen die in de dagelijkse praktijk opkomen. Daarnaast worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Echografie hals
- Echografie testis
- Echografie palpabele afwijkingen
- Echografie DVT
- Transvaginale echografie
Werkwijze
De cursussen bestaan uit een theoretisch en een praktisch deel. Na bespreking van de anatomie en veel voorkomende pathologie van de verschillende structuren, zal er in de cursus veel aandacht worden besteed aan het echografisch in beeld brengen van de besproken structuren. Er wordt geoefend in kleine groepjes van maximaal 4 cursisten.
Bij de cursus zijn inbegrepen: lesmateriaal, ‘modellen’ en een broodmaaltijd. De beginnerscursus wordt afgesloten met een examen. Registratie met bijzondere bekwaamheid echografie voor huisartsen bij het CHBB. Accreditatie voor deze cursussen is toegezegd.
Cursusdata
De cursussen starten vanaf september 2020 en zullen op maandagavonden gegeven worden. Bovendien geven we bij voldoende aanmeldingen een eendaagse workshop schouderechografie en puncteren onder echogeleide.
Meer informatie en aanmelden
Voor inlichtingen en aanmelding kunt u contact opnemen met de secretaresse van de afdeling R&N, py.van.hamersveld@meandermc.nl.
Nieuwsbrief 07-2020
Voorwoord
Beste collega’s,
Na een roerige periode pakken we voorzichtig de (nieuwe) normale dagelijkse routine op: Kinderen mogen weer naar school, terrassen zijn weer open en onze werkzaamheden krijgen hun vertrouwde structuur grotendeels terug. Reguliere huisartsenzorg komt steeds meer op het oude niveau en de huisartsenpost op de Maatweg is in aangepaste vorm weer volledig in bedrijf.
De berichtgeving rondom COVID-19 zullen we binnenkort als vaste rubriek opnemen in onze reguliere nieuwsbrief en niet meer als separate COVID-update.
De livegang van het ZCC is tevens gedeeltelijk beïnvloed door de COVID-crisis. De impact van nieuwe afstandsregels, tegenslagen in de verbouwing en uiteindelijk een verandering van de beoogde locatie zorgen de laatste tijd voor een weerbarstig proces waarbij de informatievoorziening niet altijd optimaal tot stand kwam.
Nu de COVID-crisis in iets rustiger vaarwater is gekomen besteden we in de komende weken extra aandacht aan het informeren van medewerkers, huisartsen en ketenpartners en het ophalen van zorgen en aanbevelingen. We zullen daarmee het concept, indien nodig, op onderdelen aanpassen en frequent blijven communiceren zodat het proces voor alle medewerkers inzichtelijk blijft verlopen. Er zal bij de stukken voor de ALV meer informatie over het ZCC worden meegestuurd en met de OR zijn we in gesprek over het aangepaste voorstel.
De crisis heeft ons ook een aantal veranderingen gebracht die voor de lange termijn waardevol kunnen zijn. Wij zelf, maar ook onze ketenpartners zijn soms anders gaan werken. We implementeren technologische innovaties soms sneller dan we voorheen gewend waren. COVID-19 zal waarschijnlijk deel uit blijven maken van ons hedendaags leven. Sommige dingen zijn nu nog uitdagend, maar we willen in de komende maanden de innovatieve werkwijze die ons veel kan brengen zoveel mogelijk blijven omarmen, zodat we de goede dingen die de crisis ons gebracht heeft laten beklijven en op punten zelfs verbeteren. We zetten bijvoorbeeld nieuwe stappen op het gebied van ICT in de projecten OPEN, Spreekuur.nl en onze eigen HE-app. We vertellen jullie meer over deze en andere vernieuwingen in deze nieuwsbrief.
Dit moment is nogmaals een goed tijdstip om vanuit ons alle HE-medewerkers, aangesloten huisartsen en ondersteuners te bedanken voor hun inzet en flexibiliteit. We hebben de crisis gezamenlijk op hele goede wijze gemanaged en desondanks lopende projecten goed weten voor te zetten of zelfs versneld.
Dank daarvoor!
Met vriendelijke groet,
Dianne Jaspers en Christiaan Katsma
Directie Huisartsen Eemland
HAP
Spreekkamers ambusluis
Door Dianne Jaspers
Bij het gebruik van de spreekkamers in de ambusluis voor COVID-patiënten gelden de volgende afspraken met de SEH:
- Artsen kleden zich aan/om in de ambusluis.
- Er mag gebruik gemaakt worden van het toilet links vanuit de ambusluis, richting SOU. De patiënten moeten dan wel een mondkapje dragen.
De spreekkamers worden volgende week woensdag 10 juni aangepast; ze worden 1 meter verbreed en er zal een plafond en verlichting worden geplaatst.
Geen achterwachtdienst door de week
Door Laura Nieuwenhuis
Vanaf 4 maart hebben we de doordeweekse achterwachtdiensten uit het HAP-rooster gehaald i.v.m. de inzet van de Spreekuur.nl huisarts. Deze pilot is nu afgelopen: In de volgende nieuwsbrief zullen we vanuit de HAP-cie de resultaten met jullie delen. Patiënten waarderen de service erg en de resultaten lijken positief. We zijn in gesprek met de zorgverzekeraar, die enthousiast is, en hopen spoedig uitsluitsel te geven over het vervolg. Ook voor de maand juni geldt nog dat je de achterwachtdiensten niet hoeft te doen, wanneer je hiervoor staat ingeroosterd.
Drukte op de HAP: capaciteitsonderzoek
Door Monique Munters (huisarts)
De afgelopen tijd hebben we gekeken naar de drukte op de HAP voordat Corona uitbrak. De werkdruk is er hoog, patiënten zitten te lang in de wachtkamer en het werkplezier gaat achteruit. De meeste huisartsen zien op tegen de drukke consultdiensten, vooral in het weekend. Er is geen tijd voor een kletsje met collega’s, een rustige kop koffie en relaxte maaltijd.
In opdracht van de HAP is er een capaciteitsonderzoek gedaan naar werkdruk bij visites en consulten van zowel de huisartsen als de ELV door Door2doc. De resultaten zijn met een kleine werkgroep besproken. De werkgroep bestaat uit Sjoukje als triagist, Dave als chauffeur, Margreet als ELV en mij als huisarts. De resultaten waren echt zeer verrassend, ik werd er heel blij van. Er is ruim voldoende capaciteit voor zowel de consulten als de visites, dus geen zorgen; met onze inzet is het helemaal niet nodig om nog meer artsen diensten te laten doen om de drukte te doen verminderen. Aanrijtijden worden gehaald als we direct gaan rijden.
Het aanpassen van de agendastructuur en de planning van spreekuren kan echt zoveel efficiënter dat de wachttijden verdwijnen. U2- en U3-patiënten worden op andere wijze in de agenda ingepland.
Remco (Door2doc) heeft e.e.a. uitgezocht en als we de verbetervoorstellen volgen (andere huisartsenposten hebben hier al goede ervaring mee), dan krijgen wij en de patiënten op de HAP het echt prettiger. Onderstaande plaatjes laten capaciteit zien voor en na de aanpassing.
Grafiek huidige situatie capaciteit en nieuwe situatie
De voorgestelde veranderingen:
- U2 op afspraaktijd inplannen;
- U3+ beter spreiden qua tijd en locatie, dit wordt mogelijk gemaakt door ondersteunend programma Smart planning;
- Realistischer rooster om benodigde en beschikbare capaciteit beter aan te laten sluiten .
CA ma-vr 19:00-23:45 u. i.p.v. 18:00-23:00 u. (bijv. CA3)
CA za-zo 17:00-23:45 u. i.p.v. 16:00-23:00 u. (bijv. CA3W)
CA za-zo 09:00-17:00 u. i.p.v. 08:00-16:00 u.(bijv. CO3)
CA za-zo van Amersfoort naar Barneveld (bijvoorbeeld CO3)
COZ za 10:00-16:00 u. i.p.v. 12:00-18:00 u.
VO3 van Amersfoort naar Barneveld als standplaats
NAW ma-zo vervalt
Danka Stuijver, huisarts, heeft een stuk over geldverslindende zorg geschreven dat we allemaal zullen herkennen.
HAP voor en na Corona
Door Dianne Jaspers
Langzamerhand zien we ook op de HAP weer een stijging in reguliere consulten, op zich wenselijk maar terug naar de oude aantallen is niet echt een wens. Het aantal COVID-patiënten daalt licht maar op een weekenddag blijven dit er toch wel 25-35. Eerder zagen we rond de 220 consulten op een zaterdag en momenteel zien we er rond de 130 (100 regulier en 30 COVID) dat is iets wat we graag vast willen houden. Spreekuur.nl laat ook zien dat 50% van alle digitale consulten een fysiek consult voorkomt en dit zijn er op een zaterdag ongeveer 25 (gemiddeld 50-60 consulten op een zaterdag). De resultaten van deze pilot zullen we binnenkort delen en wij hebben nieuwe aanvraag ingediend bij de zorgverzekeraar voor verlenging. Voor de U5 willen we gaan ervaren of triagisten deze consulten zelf ook kunnen afhandelen.
De afname van reguliere consulten is een mooie trend, ingezet door Corona, die we eigenlijk willen vasthouden. Met als gevolg het aantal diensturen voor huisartsen op de HAP te verminderen. Na de zomer willen we gaan starten met het project ‘alleen U1/U2 in de nacht’; dat vergt wel enige afstemming met de dagpraktijken maar elders wordt dit als veilig ervaren. Alleen U1/U2 in de nacht was een voorstel dat werd gedaan op het spoedzorgsymposium in januari van triagisten en huisartsen. Als dit goed loopt dan kijken we weer naar de bezetting in de nacht en samenwerking met SEH.
Ook willen we diensturen gaan aanpassen als gevolg van het capaciteitsonderzoek verricht door Door2Doc. Dit onderzoek geeft heel goed weer dat planning en data enorm kunnen helpen in het bepalen van de capaciteit. Het onderzoek is verricht op data van 2019, dus zonder Corona en zonder Spreekuur.nl, derhalve liggen de zaken nu weer iets anders maar eigenlijk alleen maar beter haalbaar. Hierin heeft verplaatsing naar Barneveld ook een rol, maar door de afname van consulten en door de splitsing van het triageteam moeten we kijken wat hiervoor de beste strategie is. Daarnaast kijken we ook naar de mogelijkheid om het aantal U4 door de week te verminderen. Spreekuur.nl kan hierbij een deel afvangen maar ook de triage kan hierbij helpen. Marc Segaar als kaderhuisarts Spoedzorg zal deze projecten gaan opstarten.
Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat we in een periode van een jaar geleidelijk uren af kunnen bouwen tot zelfs minder diensten in te roosteren voor de huisartsen. Waarbij digitalisering en samenwerking (SEH en ZCC) ons wel gaat helpen in zowel de planning als in de consultvoering!
Zoals met vele complexe trajecten is het effect pas aanwezig als je aan meerdere knoppen gaat draaien, alleen een project is niet voldoende om beweging of duurzame verbetering in de spoedzorg te krijgen: We zullen over onze eigen schotten heen moeten kijken. Wij zijn als Huisartsen Eemland op diverse fronten bezig om een effect in de Spoedzorg te bewerkstelligen en dat is vaak onrustig. Maar zodra de trajecten goed zijn geïmplementeerd, zal er weer een periode van rust komen waarin evalueren en bijsturen een groot onderdeel is.
Algemeen
App Huisartsen Eemland
De HE-app is live! De huisartsen onder jullie hebben vast al opgemerkt dat er een “nieuwe” app is verschenen op de mobiele telefoon. Na het opheffen van stichting MCCE heeft Huisartsen Eemland het beheer van de bestaande website en de app overgenomen. T.b.v. de samenwerking met onze ketenpartners zijn de regionale werkafspraken tussen eerste en tweede lijn in onze regio te vinden in de app en is er het Wie-is-wie boek. De app is in een HE-jasje gestoken en zal in de komende tijd worden uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Download de Huisartsen Eemland app in de App Store voor iOS of de Playstore voor Android.
OPEN
E-learning deelnemers
Door Bertus Buitenhuis en Joyce van Ee
Om de opslag voor OPEN te kunnen declareren is het volgen van de e-learning verplicht. Op dit moment zijn er 52 praktijken in de regio Eemland gestart met deze e-learning. Opmerkelijk is te zien dat de meeste praktijken meer collega’s de e-learning laten doorlopen dan de minimale eis (huisarts, assistent en manager). Vanuit de gesprekken die gevoerd worden blijkt dat praktijken het belangrijk vinden dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het feit dat patiënten straks inzage hebben in de dossiers en de e-learning daarom inzetten voor het creëren van bewustwording bij de medewerkers.
Om als huisartsenpraktijk te starten met de OPEN e-learning is het van belang dat er een contactpersoon aangewezen wordt binnen de huisartsenpraktijk. Deze contactpersoon zal de e-learning binnen de huisartsenpraktijk coördineren. Stuur de contactgegevens (naam, e-mailadres en functie binnen de praktijk) naar projectopen@huisartseneemland.nl om te starten met de e-learning. Mocht je contactgegevens doorgestuurd hebben naar bovenstaand mailadres maar nog geen reactie hebben ontvangen, controleer dan je spambox. Is ook daar geen antwoord vindbaar, neem dan s.v.p. nogmaals contact op via projectopen@huisartseneemland.nl.
Deelnemers die de e-learning succesvol hebben doorlopen, ontvangen per mail het certificaat. Dit document is ook te downloaden in de persoonlijke omgeving van de deelnemer. Om problemen te voorkomen, adviseert OPEN deelnemende huisartsenpraktijken om de certificaten op een veilige, centrale plek op te slaan. Zo kunnen alle certificaten bij een eventuele materiële controle worden overhandigd.
Inzage dossier
Natuurlijk is het van belang om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de inzage door patiënten. Het is echter niet zo dat alles vanaf het moment van inzage optimaal geregeld kan zijn. Zo kiezen veel praktijken ervoor om de patiëntendossiers niet van te voren op te schonen, maar de dossiers te controleren als de patiënten op consult komen of op het moment dat de patiënten op- en aanmerkingen hebben na inzage.
Planning
Om praktijken in het derde kwartaal te kunnen laten declareren gaan we uit van onderstaande planning. Uitgangspunt is dan wel dat de huisartsenpraktijk een patiëntportaal beschikbaar stelt aan patiënten (bijvoorbeeld van Pharmeon, Mijn GezondheidsNet, enz). Heeft een huisartsenpraktijk geen patiëntportaal, dan zijn er andere mogelijkheden vanaf begin 2021.
Voorbeeldplanning om rekening mee te houden:
GGZ
Problematisch middelengebruik in tijden van Corona
Door Eline Keesmaat
Hoe maak jij alcohol en drugsgebruik bespreekbaar tijdens je gesprekken? Hoe laat jij dat een onderwerp van gesprek zijn? Heb je er nu in tijden van Corona meer aandacht voor of juist minder? Lees deze interessante nieuwsbrief. Weet dat Jellinek ook een advieslijn heeft, waar jij als POH-GGZ naar kunt bellen. Ik heb daar zelf goede ervaringen mee. Lees hier meer tips vanuit Jellinek
Ouderenzorg
Terugblik Webinar Symptoomgerichte palliatie COVID-19
Door Marieke de Korte
Op 12 mei jl. was het webinar “Symptoomgerichte palliatie COVID-19”, een geslaagde bijeenkomst via videobellen. In totaal hebben 24 deelnemers de bijeenkomst bijgewoond. Helaas was niet voor iedereen het geluid goed. Bij een volgende editie zullen we hier een oplossing voor vinden. Internist-oncoloog van MMC, Christa van Schaik, internist in opleiding van MMC, Rico Bense, en SOG in opleiding, Ester van Dam van Beweging 3, deelden hun ervaring met de zorg voor patiënten in de palliatieve fase. Kaderhuisarts palliatieve zorg, Mariska Albracht, eindigde met een presentatie over waar je medisch inhoudelijke informatie vindt, hoe de zorg logistiek geregeld is en met wie je zou kunnen bellen voor overleg. Hierbij de PowerPoint met de bijdragen van alle sprekers.
Inzet gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en/of palliatieve zorg
Door Beweging 3.0 (Team gespecialiseerd verpleegkundigen oncologie en palliatieve zorg)
De gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en/of palliatieve zorg geeft begeleiding en ondersteuning aan mensen en hun naasten, die geconfronteerd worden met de diagnose kanker. Tevens biedt zij begeleiding en ondersteuning aan mensen, en hun naasten, met een niet-oncologische aandoening, zoals bijv. COPD of hartfalen. Wij bezoeken de mensen thuis en bieden ondersteuning op lichamelijk, psychisch, sociaal en existentieel vlak. De huisbezoeken worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering. Er kan rechtstreeks bij ons aangemeld worden via de mail (veilig mailen) of telefonisch.
Mail: onocologiepalliatief@beweging3.nl
Tel: (085) 070 71 61 (maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur)
Meander
Revalidatie post-COVID
Door Revalidatiegeneeskunde Meander MC
De impact van een Intensive Care-opname bij coronapatiënten is groot. Zowel op lichamelijk gebied als op het cognitieve en psychische vlak kunnen er klachten optreden. Hierbij valt te denken aan ernstige spierzwakte, geheugenproblemen, angst, depressie en Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Medisch specialistische revalidatie is daarom vaak nodig. De afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander Medisch Centrum is gestart met een revalidatiebehandelprogramma speciaal gericht op de behandeling van patiënten met COVID-19 die op de Intensive Care gelegen hebben. Inmiddels zijn de eerste patiënten gestart. Voor meer informatie en aanmelding, zie deze brief.
Verbetertraject Perifeer Arterieel Vaatlijden: nieuwe routing patiënten per 1 juli 2020
Door Vaatcentrum Meander MC
Het zorginstituut Nederland heeft besloten dat er een andere routing moet komen voor patiënten met verdenking op claudicatio intermittens (CI). In de richtlijn PAV uit 2016 werd al aanbevolen om bij deze patiënten een Enkel/Arm-Index met inspanningstest uit te voeren in een gecertificeerd vaatlab. Het zorginstituut heeft nu bepaald dat dit in de loop van 2020 geïmplementeerd moet worden.
De Enkel/Arm-Index kan dan onder verantwoordelijkheid van de huisarts gebeuren, aangezien die als primaire behandeling gesuperviseerde looptraining kan inzetten. Er zal een koppeling worden gemaakt tussen huisartsensystemen en vaatlab via ZorgDomein. De naam van het zorgproduct wordt dan: Enkel/Arm-Index meting met inspanningstest bij (verdenking) perifeer arterieel vaatlijden. De aanvraag-/verwijsbrief kan dezelfde opzet hebben als een verwijsbrief naar specialisten.
Het onderzoek zal worden uitgevoerd door gediplomeerde Vasculair Diagnostisch Laboranten. Het onderzoek bestaat uit:
- Korte anamnese.
- Beoordeling van de Doppler-signalen in rust en zo nodig ook na inspanning.
- Enkel/Arm-Index (EAI) in rust en indien mogelijk ook na inspanning.
- Inspanningstest, bestaande uit wandelen op loopband met een snelheid tot 3,2 km/u en een helling van 10% met een maximale duur van 5 minuten (bij patiënten die alleen bij sporten klachten ervaren, passen we dit naar eigen inzicht aan).
De uitslag van het onderzoek wordt door de vaatchirurgen van het Meander MC beoordeeld. Hierna ontvangt u een brief met de uitslag, met daarop ook het behandeladvies. We willen u verzoeken vooraf met de patiënt af te spreken, hoe u de uitslag met hem/haar communiceert.
Bovenstaande geldt alleen voor patiënten met pijnklachten bij lopen (Fontaine 2). Patiënten met rustpijn en/of wonden (Fontaine 3-4) dienen nog steeds rechtstreeks naar de vaatchirurg verwezen te worden.
Met vragen over deze werkwijze, kunt u bellen met Wouter van der Veen, Vasculair Diagnostisch Laborant tel. (033) 850 28 75.
Bijlage:
Dopplersignalen
Monofasisch: afwijkend en passend bij arteriële insufficiëntie.
Bi- of trifasisch in rust: normaal, maar sluit arteriële insufficiëntie niet uit.
Bi- of trifasisch na inspanning: normaal, geen aanwijzingen voor arteriële insufficiëntie.
Enkel/Arm-Index
EAI ≤ 0.90: afwijkend en passend bij arteriële insufficiëntie.
EAI > 0.90 in rust: normaal, maar sluit arteriële insufficiëntie niet uit.
EAI > 0,90 na inspanning: normaal, geen aanwijzingen voor arteriële insufficiëntie.
EAI-daling > 0.20 na inspanning: afwijkend en passend bij arteriële insufficiëntie.
EAI > 1.40 in rust: duidt op niet comprimeerbare vaten, EAI onbetrouwbaar.
Richtlijn Ver. Non-Invasieve Vaat-Diagnostiek (VNIVD) – https://www.vnivd.nl/VNIVD/Richtlijnen.html
Ziekenhuispsychiatrie in Meander
Door Olav Geenen, consultatief psychiatrisch verpleegkundige
GGZ Centraal, locatie Meander Medisch Centrum
Graag wil ik jullie het volgende vragen: Met de recente overname van de ziekenhuispsychiatrie in het Meander Medisch Centrum door Molemann ontstaat er ruimte om een nieuwe poli op deze locatie op te zetten. Een mogelijkheid is om deze deels te gebruiken voor een nauwere samenwerking tussen de ziekenhuispsychiatrie en de huisartsenpraktijk, met name de POH somatiek. De vraag is: is hieraan vanuit de huisartsenpraktijk behoefte?
Twee overwegingen om jullie te benaderen. Allereerst, als consultatief psychiatrisch verpleegkundige word ik met regelmaat bij patiënten gevraagd die bepaalde behandelingen of zorg niet willen. Dit omdat zij anders tegen de situatie aankijken, dan wel een andere oplossing zien voor het gestelde probleem. Dit kan samenhangen met onder andere een depressie, bepaalde persoonlijkheidstrekken, angst of eerdere vervelende ervaringen met de hulpverlening. De uitdaging voor mij is om samen met de verpleegafdeling tot samenwerking met deze patiënt te komen. Het betekent allereerst ‘aansluiting’ bij de patiënt, als voorwaarde om zicht te krijgen op zijn weerstand, coping en behoeften. Iets waarvan ik inschat dat deze situatie zich ook bij de POH somatiek voordoet. Een verwijzing door de POH (via de huisarts) naar mijn poli bij Molemann kan dan een optie zijn.
Mijn tweede overweging is dat vanuit de ziekenhuispsychiatrie de blik de komende jaren meer naar buiten wordt gericht. Meer dan tot nu toe gebeurt zal er overleg zijn met de eerste lijn zoals voorgesteld in een in mei verschenen paper van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Hierin wordt het belang van het hele zorgspectrum benoemd. De ziekenhuispsychiatrie zal zich verder moeten ontwikkelen tot ‘levensloopgeneeskunde’. Een voordeel dat er direct uitspringt is dat deze poli een ‘scharnierpunt’ kan zijn tussen de POH en de behandelaar in het ziekenhuis.
Reacties, waaronder zeker ook suggesties, mogen naar ojm.geenen@meandermc.nl. Het spreekt voor zich dat POH’s mij ook hierover mogen benaderen.
Even voorstellen
Mw. E (Ebba) Gustafsson Oberink studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Cardiff, Wales en is opgeleid tot kinderarts in het John Radcliffe Hospital Oxford en AMC Amsterdam. Naast de algemene kindergeneeskunde zijn haar aandachtsgebieden acute zorg en sociale pediatrie.
Mw. Oberink is reeds werkzaam als waarnemend kinderarts per 01-10-2018.