Nieuwsbrief 4-2017
HCE
Vacature algemeen bestuurslid HCE
Per 13 september 2017 zal Deborah Smits aftreden als vicevoorzitter van de Huisartsen Coöperatie Eemland (HCE). Zij heeft dan 6 jaar in het bestuur gezeten en moet volgens de statuten aftreden.
Hierbij willen wij de vacante vacature van een nieuw bestuurslid voor de HCE onder uw aandacht brengen. Wij zoeken een algemeen bestuurslid, taken worden in onderling overleg verdeeld naar waar de affiniteiten liggen.
Voor de vacaturebeschrijving zie bijlage.
Indien u meer informatie wenst kunt u een van de huidige bestuursleden bellen. Aanmelden kan ook bij een van de bestuursleden.
Peter Rijsman 06-22144546
Deborah Smit 06-27040113
Dianne Jaspers 06-12635935
Birgit van Staaij 06-30948004
Wetenschappelijk onderzoek jeugdzorg
Het betrekken van huisartsen bij wetenschappelijk onderzoek verloopt vaak moeizaam. De deelname van huisartsen is echter absoluut noodzakelijk om goede (eerstelijns) zorg te kunnen blijven leveren. Tot ons groot genoegen neemt de HCE deel aan een wetenschappelijk onderzoek dat vanuit het Verwey-Jonker Instituut uitgevoerd wordt. Daarom ontvangen alle HCE leden bij dezen het verzoek deze vragenlijst in te vullen!
Het onderzoek richt zich op de beoordelingsprocessen bij het diagnosticeren en verwijzen van jeugdigen binnen de jeugdzorg. Het onderzoek bestaat uit zes korte beschrijvingen van kinderen met verschillende problemen. Na elke beschrijving wordt steeds een beperkt aantal vragen gesteld over uw inschatting van deze problematiek en uw eventuele doorverwijzing. Het invullen van de vragen duurt ongeveer 20 minuten. De antwoorden worden anoniem verwerkt.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking! Uw deelname aan ons onderzoek draagt bij aan mogelijke verbeteringen in de zorg voor jeugd. Voor vragen over of naar aanleiding van het onderzoek kunt u contact opnemen met de projectleider, Delia Burke, via dburke@verwey-jonker.nl
Oproep voor een afgevaardigde voor de KMN namens de regio Eemland
Wij zoeken een derde afgevaardigde om namens de regio Eemland zitting te nemen in de ledenraad van de KMN. Deze ledenraad bestaat uit 25 leden uit de regio Midden Nederland. Deze ledenraad vergadert 4 keer per jaar. Vanuit de regio Eemland hebben we 3 afgevaardigden, namelijk Frans van der Velde, Peter Rijsman en Johan Wilbrink. Tevens is er 1 Hei-dag per jaar waar o.a. nieuwe ideeën/projecten worden uitgewisseld. Middels vacatie-gelden is er compensatie voor de aanwezigheid bij deze bijeenkomsten.
Wegens vertrek van Johan Wilbrink doen we deze oproep voor belangstellenden in onze regio voor een derde afgevaardigde.
Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Peter Rijsman.
Jeugd GGZ
Project Jeugd GGZ
Monique Fieseler leidt het project voor de vormgeving van de Jeugd GGZ in de 9 verschillende wijken van Amersfoort. In een persoonlijk gesprek en op de laatste ALV van de HCE hebben jullie al kennis met haar kunnen maken. Zij inventariseert momenteel bij de huisartsen welke problematiek en behoefte er per wijk rondom dit thema bestaat zodat gericht kan worden gefaciliteerd in laagdrempelig aanbod. E.e.a. op basis van het implementeren van een POH GGZ jeugd en/of een specialistisch ondersteuner Jeugd GGZ. Er wordt gezocht naar verbinding en samenwerking tussen de huisartsen, POH’s , de wijkteams waarin specialisten plaatshebben, en GGD jeugdartsen en – verpleegkundigen.
Uitgangspunt is dat de huisartsen op het gebied van Jeugd GGZ worden ontzorgd. Doordat de gemeente zorgplicht heeft en financieel verantwoordelijk is voor het gehele sociale systeem van het kind zijn er verschillende scenario’s denkbaar voor de inrichting van deze zorg. Denk hierbij aan ondersteuning en expertise van een aparte POH GGZ Jeugd, in huis of op locatie, en van de wijkteams en specialisten op het gebied van kindproblematiek.
Voor de verdere ontwikkeling van het adviesplan aan de gemeente Amersfoort, dat wordt uitgesplitst per wijk, wil Monique graag verder met jullie in gesprek: Neem gerust contact met haar op via telefoonnummer 06-133 991 14.
GGZ
Nieuwe modules Minddistrict
In de afgelopen gebruikersgroep bijeenkomst hebben we VitalHealth en Minddistrict geëvalueerd. Hierin hebben we een wensenlijst gemaakt voor VitalHealth waar wij als HE mee verder kunnen.
Daarnaast hebben we gekeken naar de modules van Minddistrict. Uit onze cijfers komt naar voren dat de modules Gezond Bewegen en Problemen met Benzodiazepines niet worden gebruikt. We hebben daarom besloten deze modules te vervangen door twee nieuwe modules:
- Basiszorg: Gedachtenschema
- Basiszorg: Minder piekeren
Basiszorg: Gedachtenschema:
Het doel van deze module is om de cliënt inzicht te geven in zijn of haar niet-helpende gedachten en een meer helpende manier van denken aan te leren. De module is ontwikkeld voor volwassenen die last hebben van niet-helpende gedachten en belemmerende gevoelens en/of gedragingen.
De module bestaat uit 2 algemene sessies:
- Gedachtenschema
- Meer oefenen met het gedachteschema en 5 optionele uitdaagsessies:
- Uitdaagtechniek voor- en nadelen onderzoeken
- Uitdaagtechniek taartpunttechniek
- Uitdaagtechniek positief logboek
- Uitdaagtechniek kijk anders naar je oordeel
- Uitdaagtechniek bewijsmateriaal verzamelen
Basiszorg: Minder piekeren:
Het doel van de module is het aanreiken van handvatten om met het piekeren om te gaan en zo de piekerklachten te verminderen. De module is ontwikkeld voor volwassenen die last hebben van piekergedachten.
De module bestaat uit 7 sessies:
- Welkom
- Waarom pieker je?
- Wat kun je doen als je piekert?
- Hoe kun je anders denken?
- Laat je gedachten komen en gaan
- Ontspan!
- Waar sta je nu?
Samenwerkingsafspraken SymforaMeander
We krijgen te horen dat er in de regio problemen in de samenwerking met veel SGGZ instellingen blijven. De problemen die huisartsen ervaren met SymforaMeander hebben we recent onder de loep genomen in de GGZ commissie (commissie van huisartsen met bovengemiddelde interesse op GGZ- gebied). Daar kwam een heel scala aan onderwerpen aan bod die voor verbetering vatbaar zijn. Vanuit Huisartsen Eemland hebben we al regelmatig contact gehad met SymforaMeander over onze zorgen maar deze hebben tot nu toe niet tot verbeteringen geleid. We hebben nu nogmaals de problemen aangekaart en hebben een plan van aanpak besproken dat hopelijk zal leiden tot verbetering. De eerste stap is om samen met het MCCE de GGZ- werkafspraken te vernieuwen, vervolgens zullen we hier een paar punten uit nemen die voor de grootste ergernissen zorgen. Deze zullen we bespreken met SymforaMeander. Wij zullen SymforaMeander vragen of zij met een plan van aanpak kunnen komen om deze punten te verbeteren. Als zij deze punten hebben verbeterd zullen wij bij de huisartsen gaan meten of deze punten ook daadwerkelijk verbeterd zijn. Vervolgens zullen we weer nieuwe punten nemen om zo telkens verbeteringen door te voeren. Zoals jullie begrijpen is dit een proces dat ook tijd nodig heeft. Weet wel dat wij hier mee bezig zijn en dat dit ook onze prioriteit heeft. Graag horen wij het dan ook terug als jullie tegen problemen aanlopen. Wij kunnen dan vervolgens deze casus meenemen in onze besprekingen. Alvast hartelijk dank!
Kwetsbare Ouderen
Bestuurlijke evaluatie pilot Ouderen
Op donderdag 13 april hebben we de pilot van het zorgprogramma Kwetsbare Ouderen met de bestuurders van elf thuiszorgorganisaties geëvalueerd. De pilot die we in juni 2016 gestart zijn, heeft niet langer meer de status van een pilot en is een geborgde samenwerking geworden. Het doel van de bijeenkomst was om de pilot te evalueren en de voortgang van het zorgprogramma te bespreken.
De thuiszorgorganisaties zijn positief over het zorgprogramma en hebben voorgesteld om het zorgprogramma in te brengen als één van de regiobrede oplossingen voor de knelpunten in de zorg. Op 30 maart is hiervoor een inventarisatieronde geweest met zorgverleners uit de regio. Op 11 mei zullen de bestuurders met elkaar regionale afspraken maken. Wij zijn blij dat het zorgprogramma positief wordt beoordeeld door zorgverleners en bestuurders en van toegevoegde waarde is in de zorgpraktijk. We zijn druk bezig om het zorgprogramma door te ontwikkelen met input van de resultaten van de pilot en de inbreng van de bestuurders in overleg met alle gebruikers.
We bieden met het zorgprogramma een structuur aan in de regio om de huisartsenpraktijk en de wijkverpleegkundige en de SO met elkaar samen te laten werken en informatie te delen, en daar waar nodig extra zorgverleners in te schakelen (fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, en op termijn apothekers en de tweede lijn). Huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties bepalen verder zelf hoe ze de samenwerking willen invullen. Uit een enquête onder de deelnemers aan de pilot blijkt dat het zorgprogramma met name meerwaarde biedt op het gebied van samenwerking en beveiligde gegevensuitwisseling.
Er doen op dit moment 76 teams van 15 thuiszorgorganisaties en 45 huisartsenpraktijken mee. Heb je ook interesse in deelname aan het zorgprogramma, neem dan contact met Marieke de Korte via info@huisartseneemland.nl.
Signaleren kwetsbaarheid ouderen taak van assistente, POH en huisarts
Tijdens de werkconferentie op 6 april 2017 van assistenten, POH’s-S en POH’s-GGZ in Leusden was het hoofdthema ‘kwetsbare ouderen’.
Petra de Witte, POH van de Heelkom in Achterveld, hield een gloedvol betoog over het belang van het signaleren van kwetsbaarheid bij ouderen in de praktijk.
Dat begint bij de assistente. Als voorbeeld noemde zij bijvoorbeeld de patiënte die regelmatig komt voor een vitamine B12 injectie en er anders altijd netjes uit ziet maar nu haar knoopjes verkeerd dichtgeknoopt heeft.
Petra had een rijtje met punten waarop we kunnen letten, een aantal punten die zij noemde:
· Medicatie niet op tijd bestellen of te vaak
· Bij het bellen over bepaalde klacht niet goed uit de woorden komen, zinnen die niet kloppend zijn
· Vaak in herhaling vallen in kort tijdsbestek
· Onverzorgd uit zien terwijl dat eerder niet zo was
· Afspraken vergeten
· Vermagering
· Handelingen verlopen niet goed; bijvoorbeeld veters strikken, jas dicht ritsen etc.
· Verkeerde kant uitlopen of weg niet weten
· Buren of familie die hun zorgen uiten
Allemaal kleine aanwijzingen die kunnen duiden op kwetsbaarheid waarbij de assistenten een belangrijke rol spelen om dit te signaleren.
In eerste instantie reden om observaties te vermelden in het HIS en/of te bespreken in het dagelijkse patiëntenoverleg. Als het vaker opvalt kan het reden zijn om patiënten eens uit te nodigen voor een consult bij de POH of huisarts.
Hannie Lindhout, assistente de Lepelaar, besprak casuïstiek van een aantal kwetsbare patiënten die aan de balie komen, en Marieke de Korte, programmacoördinator zorgprogramma ouderenzorg HEZorg en POH Santé lichtte het begrip kwetsbaarheid toe en vertelde waarom deze groep bijzondere aandacht behoeft in de praktijk.
De werkconferentie werd georganiseerd door Gerrit Jan Postema namens de POH GGZ in Leusden. Naast het hoofdthema werden werkafspraken over agendaplanning, J-GGZ etc. besproken.
Uit de praktijk
Nieuw competentie profiel POH/PVH
Op 20 april 2017 is het nieuwe competentieprofiel praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) vastgesteld. Het complete rapport leest u hier.
In het rapport bevat o.a. de volgende inhoud:
De POH houdt zich bezig met preventie, monitoring, begeleiding, voorlichting en educatie bij specifieke groepen patiënten, in het bijzonder die met chronische aandoeningen. De POH leert de patiënt omgaan met zijn beperkingen, stimuleert de zelfredzaamheid en een gezonde leefstijl. Ook speelt de POH vaak een coördinerende rol in de samenwerking tussen wijkteams en andere zorgverleners.
Vanwege de groeiende groep oudere patiënten en patiënten met een hoog complexe zorgvraag heeft de huisartsenzorg eveneens behoefte aan een PVH. Deze patiënten hebben een combinatie van problemen, zoals cognitieve beperkingen, functionele beperkingen, twee of meerdere chronische ziekten tegelijk, psychosociale problematiek of maatschappelijk isolement. Voor deze zorgtaken is een andere deskundigheid nodig en iemand moet protocoloverstijgend kunnen handelen. Andere aandachtsgebieden van de PVH zijn de oncologische nazorg en de palliatieve zorg.
Deze PVH wordt opgeleid met een kopopleiding/extra modulen na de hbo-v opleiding. De eerste PVH’s stromen vanaf 2020-2021 uit naar de huisartsenpraktijk.
De werkgever kiest
De inzet van een POH en/of PVH hangt af van de keuzes die de huisarts maakt. Hoe ziet de patiëntenpopulatie er uit? Welke zorg wil ik bieden als praktijk en welke zorg draag ik graag over als huisarts? Antwoorden op dit soort vragen bepalen in welke mate een POH en/of PVH deel uitmaakt van het ondersteunend team.
Vanaf mei: voorziening voor gebruik tolk van VWS voor huisartsen
Huisartsen kunnen vanaf 1 mei jl. een telefonische ad hoc tolkdienst aanvragen voor gesprekken met statushouders. Statushouders hebben zes maanden vanaf het moment van inschrijving bij de huisarts recht op een telefonische tolk wanneer zij voor een consult of behandeling bij de huisarts komen.
Deze voorziening is beschikbaar tot 1 mei 2019. De kosten hiervan worden gedragen door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Tijdens het verblijf in een asielzoekerscentrum zijn al tolken beschikbaar voor het contact met zorgverleners. De tolkenvoorziening wordt uitgevoerd door Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN). TVcN heeft 40 jaar ervaring met het leveren van tolkdiensten. Huisartsen kunnen naast de telefonische tolkdienst ook gebruik maken van de bestaande TolkentelefoonApp om contact te leggen met een tolk. Zie verder Anderstaligenloket.
Nieuwsbrief 5-2017
HAP
Korte update over de omzetting HAP
Graag geven we jullie een update over de ontwikkelingen rondom de omzetting van de huisartsenpost. Achter de schermen werken diverse medewerkers en huisartsen hard aan de omzetting van de huisartsenpost Amersfoort en satellietpost Barneveld. Ons stafbureau is voor de omzetting van de HAP uitgebreid met Alie de Haan voor financiën en Ilva Schoorlemmer voor ondersteuning op het gebied van P&O.
Inmiddels hebben we een eerste officiële afspraak met het bestuur van Primair gehad sinds de ALV van HCE van 12 april. Daarin hebben we de positieve uitslag van die ALV voor de omzetting van de huisartsenpost met ze besproken. Ook is de projectgroep ingericht vanuit beide organisaties. Deze groep mensen gaat de komende tijd aan de slag met onder andere de interne organisatie van de huisartsenpost en de overname van het personeel.
Ook heeft een eerste bijeenkomst samen met Primair en de zorgverzekeraars (Zilveren Kruis en VGZ) plaatsgevonden. De zorgverzekeraars hebben hun uitgangspunten en randvoorwaarden bij de omzetting van de HAP met ons besproken. Hier zitten geen grote verrassingen tussen. De zorgverzekeraars hebben gevraagd of wij in gezamenlijkheid met Primair de begroting voor 2018 voor 1 juli willen opstellen en inzichtelijk maken voor de zorgverzekeraars.
We kunnen verder melden dat 95% van de huisartsen heeft getekend voor opzegging van de aansluitovereenkomst met Primair. Voor de nieuwe aansluitovereenkomst zijn we nog in afwachting van een landelijke versie van de aansluitovereenkomst vanuit de brancheorganisatie InEen, die een dezer dagen met een update van de overeenkomst komt. Daar zullen wij de aansluitovereenkomst voor HE HAP BV met de huisartsen grotendeels bij laten aansluiten.
Tenslotte hebben we de Nijkerkse huisartsen weer gesproken. Dit was van beide kanten een positief gesprek. Zij hebben al voor 100% de opzeggingen met de aansluitovereenkomst met Primair ondertekend. Zij zullen als vanzelfsprekend ook een aansluitovereenkomst met HE HAP BV krijgen.
COPD
Vacature kaderarts COPD
In september 2017 start de landelijke kaderopleiding Astma COPD van de NHG. Huisartsen Eemland Zorg is per direct op zoek naar een kaderarts ASTMA COPD (in opleiding).
HE Zorg is de regionale huisartsenorganisatie voor Eemland en omstreken. Het Eemland strekt zich uit over de gemeenten Amersfoort, Barneveld, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Scherpenzeel, Soest en Woudenberg. Wij ondersteunen met Huisartsen Eemland Zorg onze huisartsen in de regio o.a. bij de uitvoering van de zorgprogramma’s voor chronische zorg.
Voor ons zorgprogramma COPD zoeken wij per direct een:
Kaderhuisarts COPD voor gemiddeld 2-4 uur per week.
Diabetes
Percentage patiënten HbA1c op streefwaarde daalt
Voor het tweede jaar op rij daalt het aantal patiënten, jonger dan 70 jaar, die de streefwaarde voor het HbA1c niet haalt. Opvallend daarbij is dat we deze trend niet zien bij de bloeddruk of het LDL-cholesterol. Het is vooralsnog onduidelijk wat de oorzaak is.
Er is veel bewijs dat het bereiken van de streefwaarde voor het HbA1c voor de jongere patiënt en mensen die nog relatief kort diabetes hebben van nut is om het aantal complicaties te voorkomen. Er is een direct verband tussen de hoogte van het HbA1c en het risico op microvasculaire complicaties. Dit zijn retinopathie, neuropathie en nefropathie. Ook voor het verminderen van het risico op macrovasculaire complicaties is een goede instelling van deze groep van belang, al is dat minder duidelijk. Er is dan ook alle reden om er naar te streven dat de glucoseregulatie goed wordt geregeld en daardoor het HbA1c onder de 53 mmol/mol komt en blijft.
Ten opzichte van 20 jaar geleden is het percentage patiënten met complicaties gedaald. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de verbeterde diabeteszorg waarvan de NHG-standaard uit 1989 het begin is geweest. Deze standaard was een enorme impuls voor een betere organisatie van de diabeteszorg in de eerste lijn waar de POH een belangrijke rol in speelt.
De NHG-standaard diabetes mellitus uit 2013 heeft het principe dat alle diabetespatiënten een streefwaarde 53 mmol/mol zou moeten halen losgelaten. Bij de oudere patiënt is differentiatie mogelijk en nuttig al naar gelang iemand meer medicatie heeft en/of langer diabetes. Dit principe van differentiatie zou als ongewild neveneffect kunnen hebben dat ook bij de jongere patiënt de teugels gevierd worden. Dat zou jammer zijn omdat op basis van de huidige kennis wij dan in de toekomst weer meer complicaties zullen gaan zien. Wij hebben eind 2017 het project zorg op maat gelanceerd. In dit project is aandacht voor onder- en overbehandeling. Beide zaken zijn niet gewenst. Onderbehandeling geeft een toename van het risico op complicaties, van overbehandeling hebben patiënten last terwijl het hen geen voordeel oplevert. Het niet halen van de HbA1c streefwaarde voor de groep jonger dan 70 jaar is voor de meeste patiënten een vorm van onderbehandeling. Als diabetes commissie kwaliteit van Huisartsen Eemland Zorg willen wij de praktijken oproepen voor zichzelf te achterhalen of de genoemde daling van patiënten welke de streefwaarde voor het HbA1c niet halen van toepassing is. Met Portavita analytics is eenvoudig te achterhalen welke patiënten het betreft. Vervolgens kan dan in samenspraak met de patiënt gekeken worden waar verbetering mogelijk is.
GGZ
Bewerkingsovereenkomst
Er zijn momenteel veel landelijke ontwikkelingen gaande op het gebied van privacy. ICT veiligheid is ook een van de speerpunten van het jaarplan van Huisartsen Eemland, Er komt nieuwe regelgeving aan en de inspectie ervan wordt strenger. Dit heeft er toe geleid dat wij een medewerker gedeeltelijk vrij hebben gemaakt als Functionaris Gegevensbescherming: Jan Joost Liefhebber. Wij zijn kritisch gaan kijken naar onze privacy overeenkomsten, gevat in bewerkingsovereenkomsten, met onder andere onze ICT leveranciers.
Aangezien VitalHealth de nieuwste leverancier is en er privacy vraagstukken ontstonden bij de koppeling met Omnihis, zijn we hiermee begonnen. Ook voor de ICT leveranciers is het een uitdaging het privacy beleid goed te vervatten in overeenkomsten. We hebben ons laten adviseren door deskundigen en ICT veiligheidsspecialisten. We zijn in een afrondende fase en het is inmiddels duidelijk wat wij verlangen van VitalHealth (en daarmee ook andere ICT leveranciers) en hoe wij de positie van de huisartsen veilig kunnen stellen. We houden jullie op de hoogte en uiteraard zullen we jullie berichten zodra er een overeenkomst is bereikt.
Rapportages Q1
Zoals jullie misschien gemerkt hebben zijn er nog geen eerste kwartaal rapportages gestuurd. Dit komt omdat we nog niet helemaal tevreden zijn over de cijfers die zijn aangeleverd door VitalHealth en Minddistrict. We zijn met hen in gesprek om de rapportages te verbeteren. Zodra we meer weten komen we natuurlijk bij jullie terug met een update.
Kwetsbare Ouderen
Twee bijeenkomsten over knelpunten in de ouderenzorg in de regio Eemland
Afgelopen tijd zijn er twee bijeenkomsten geweest over de knelpunten in de ouderenzorg in de regio Eemland. Tijdens de eerste bijeenkomst op 30 maart zijn er door ruim 100 deelnemers uit de dagelijkse praktijk (huisartsen, POH’s, (wijk)verpleegkundige, zorgbemiddelaars, zorginkopers, SO’s, wijkteam medewerkers en woningcorporatie medewerkers) een heel aantal knelpunten en oplossingen verzameld.
Alle gevonden knelpunten/oplossingen waren na de 30e gebundeld tot 5 thema’s: Informatie, Samenwerking in de keten en capaciteit in de zorg, Preventie, Wonen en Anticiperen, coördineren en indiceren. Zie hier het verslag. Hiermee zijn de wethouders, beleidsmedewerkers, zorginkopers, bestuurders van de zorgorganisaties, het ziekenhuis, de woningcorporaties en uiteraard een delegatie vanuit Huisartsen Eemland op 11 mei in groepjes mee aan de slag gegaan. De 5 thema’s zijn elk aan een tafel besproken en daar zijn een aantal mogelijke korte- en lange termijn acties uitgekomen. Beide dagen waren inspirerend en mensen kwamen er enthousiast en gemotiveerd vandaan.
Hopelijk is dit de start van het realiseren van het gezamenlijke doel; het kunnen anticiperen op behoefte van kwetsbare ouderen en hun naasten door de juiste woon-en zorgvoorzieningen en het vloeiend in elkaar overgaan van de verschillende soorten zorg. De uitkomsten van deze dag worden momenteel uitgewerkt en daar zal binnenkort over teruggekoppeld worden.
Overzicht initiatiefnemers voor deze bijeenkomsten:
VVT organisaties: Lyvore, Koperhorst, Beweging 3.0, St Pieters en Bloklands Gasthuis, Zorg- en Wooncentrum De Haven, Accolade Zorg, Amaris Zorggroep.
Huisartsen: Huisartsen Eemland BV
Gemeenten: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg.
Zorgkantoor en Zorgverzekeraar: Zilveren Kruis
Even voorstellen
Mijn naam is Alie de Haan (64). Ik ben getrouwd, heb twee dochters en vier kleinkinderen.
Ik heb HEAO- bedrijfskunde gestudeerd en heb verschillende financieel administratieve functies vervuld van boekhouder tot hoofd financiële administratie en controller.
Ik heb van 2002 tot eind 2016 gewerkt bij Stichting Primair Huisartsenposten en heb daar veel ervaring opgedaan in huisartsenpostenland.
In de ALV vergadering van april is besloten dat de HAP zelfstandig verder gaat. Ik ga de komende maanden een bijdrage leveren om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen op vooral financieel gebied.
Mochten je vragen hebben dan kun je mij bereiken via a.dehaan@huisartseneemland.nl of 0900-5552288.
Nieuwsbrief 6-2017
COPD
Terugdringen gebruik inhalatiecorticosteroïden bij patiënten met COPD
Het gebruik van inhalatiecorticosteroïden (ICS) bij de behandeling van COPD staat ter discussie. De effectiviteit van ICS voor het voorkómen van frequente exacerbaties is alleen bewezen bij patiënten met een FEV1 < 60%. Daarnaast blijken de voordelen (werkzaamheid in het voorkómen van exacerbaties) niet op te wegen tegen de nadelen (risico op pneumonie). Anders dan bij astma vormen ICS bij COPD dus niet de hoeksteen van de medicamenteuze behandeling en adviseert de meest recente NHG-Standaard COPD om ICS alleen voor te schrijven bij een kleine groep patiënten met COPD. In de praktijk blijken veel patiënten met COPD (zonder astma) een ICS te gebruiken, vaak wel in combinatie met een langwerkende luchtwegverwijder (LABA).
Om zicht te krijgen welke patiënten dit zijn, is er in Portavita Analytics een preset (COPD met ICS) toegevoegd die hierin overzicht verschaft. Ons advies aan de praktijken is dan ook om dit lijstje met patiënten door te lopen en opnieuw te beoordelen of de ICS wel op zijn plaats is. Deze preset is een weergave van alle patiënten in de praktijk waarbij de diagnose (verdenking op) COPD is vastgelegd gecombineerd met het gebruik van ICS, al dan niet in combinatie met een LABA. Vervolgens is er in het resultaat te zien hoeveel exacerbaties er zijn geweest en welke exacerbatie-interventies zijn gedaan, af te lezen uit de hoeveelheid kuren prednisolon, antibiotica of ziekenhuisopnames in verband met COPD. Patiënten met het overlapsyndroom (ACOS) worden uitgesloten van dit verbeterplan aangezien de indicatie voor ICS bij dit ziektebeeld anders is. Daarom staat in het overzicht ook duidelijk opgenomen of er sprake is van astma.
Het staken van de ICS kan in een keer en hoeft niet te worden afgebouwd. Het staken van ICS bij patiënten met (matig) ernstig COPD leidt tot een beperkte toename van symptomen en lichte exacerbaties. Bij een substantieel deel van de patiënten (ten minste 40%, vooral degenen met een FEV1 > 50% van voorspeld) ontstond echter geen exacerbatie na discontinueren van ICS. Ons advies is om 6 weken na het staken van de ICS een nacontrole af te spreken. Bij achteruitgang van de MRC en/ of CCQ na het staken van de ICS is het advies om diagnostische spirometrie verrichten. Bij onduidelijkheid over de diagnose moet worden nagegaan of er sprake is van astma, ACOS of andere stoornissen (denk hierbij aan diffusie, residuaal volume), al dan niet middels een consultatie van de longarts via Portavita.
CVRM
Variabele beloning CVRM
Wij realiseren ons dat de normen voor de variabele beloning CVRM ambitieus zijn, maar niet onmogelijk. Er zijn al een aantal praktijken (die al in eerdere jaren gestart waren) die hier nu al aan voldoen. Het eerste jaar is het veel werk om alle patiënten goed te includeren en op te roepen en het tweede jaar zal meer ruimte geven om de uitkomsten te verbeteren. Om jullie te kunnen ondersteunen bij dit proces zijn er in Portavita Analytics 5 nieuwe presets gemaakt.
De variabele beloning van CVRM is anders opgebouwd dan de beloning bij DM en COPD. Bij de CVRM keten wordt er namelijk gekeken naar de gehele looptijd van de keten (jan 2017 tot jan 2019) en vindt er pas uitbetaling plaats als de gehele zorggroep de normen heeft behaald. De variabele beloning bestaat uit drie indicatoren gemeten over de groep onder de 80 jaar (en zonder patiënten met controlebeleid “overig” en GPZ). Klik in Portavita analytics op “patient Explorer” en rechts boven op “presets”. Er verschijnt direct een lijst met overzichten. De titels zijn:
CVRM % Rokers. Doel is afname 15%. Kijk dus naar het percentage op 1 januari 2017 en trek hier 15% van af. Dat is dus per praktijk anders. Het percentage is afhankelijk van de rookstatus. Alleen patiënten onder de 80 jaar en met een geldige rookstatus (roken; ja of voorheen = jaarlijks bepalen) tellen mee.
CVRM % Bloeddruk <= 140. Doel is 80%. Deze lijst is gemeten over de groep patiënten onder de 80 jaar. Uiteraard is de grens van 80 jaar een kunstmatige en zal het zo zijn dat veel 75 plussers ook moeilijk onder de 140 te krijgen zijn. Mogelijk zal hier in de nieuwe standaard soepeler mee om worden gegaan. Bij dit percentage tellen de 70 tot 80 jarigen, als zij in de ketenzorg zijn geincludeerd, echter wel mee. Het percentage is daarnaast afhankelijk van de hoeveelheid patiënten die de afgelopen 12 maanden een bloeddrukmeting hebben gehad.
CVRM % LDL <=2.5. Doel is 40%. Deze lijst is ook gemeten over de groep patiënten onder de 80 jaar. Hier is geen sprake van een mogelijk verlaging van de leeftijdsgrens. Het percentage wordt genomen van de groep patiënten die de afgelopen 5 jaar een LDL hebben laten meten.
CVRM % Tweedelijn. Doel is afname. Deze preset is niet relevant voor de het behalen van de variabele beloning, maar wel voor het eventueel continueren van de CVRM keten in 2019. Dit doel is lastig te realiseren doordat er tevens een maximale inclusie is van 8% per huisartsenpraktijk. Wij zien het percentage tweedelijn licht stijgen doordat een aantal praktijken patiënten hebben gestaakt om aan de 8% inclusie te kunnen voldoen. Dit is niet wenselijk omdat hierdoor de cijfers voor dit doel worden vertroebeld. Daarnaast daalt bij het staken van CVRM patiënten ook de prevalentie in de eerstelijn hetgeen een negatief effect kan creëren bij een contractverlenging. Staak alleen patiënten die geen CVRM hebben volgens de standaard (bv. geen indicatie voor medicatie). Verander bij de CVRM patiënten die jullie buiten deze ketenzorg om (of niet) willen begeleiden het controlebeleid in “GPZ” of “Overig”. Patiënten met deze status worden niet meegenomen in de declaratie en de meting voor de variabele beloning maar wel bij het bepalen van het percentage CVRM patiënten in de eerste en tweedelijn.
CVRM 8% norm Op zorggroepniveau zijn 9,1% CVRM patiënten van de totale populatie van alle deelnemende huisartsen geïncludeerd. Er is onderling veel variatie, maar helaas mogen wij niet dit met elkaar middelen en blijft het maximum te declareren 8% per huisartsenpraktijk. Praktijken die boven de 8% zitten met de inclusie dienen nog eens goed te kijken of er geen primaire preventie patiënten zonder medicatie in zitten en kunnen ook overwegen alle primaire preventie boven de 75 op controlebeleid “Overig” te zetten. Er zitten ook een aantal praktijken onder de 8% inclusie. Zij worden geadviseerd nog eens goed door hun HIS te gaan en te zoeken op de ICPC codes van de secundaire preventie en/of de ATC code voor de primaire preventie. Neem contact met ons op als je hier hulp bij wilt krijgen.
Kwetsbare Ouderen
Afscheid Francoise Langens bij Zorgprogramma Ouderen
Op haar eigen verzoek nemen we in juni afscheid van Francoise Langens. Zij heeft sinds september 2016 al huisarts meegeholpen om het Zorgprogramma Ouderen van de HE Zorg verder te ontwikkelen en bij huisartsen en Specialisten Ouderengeneeskunde verder onder de aandacht te brengen. We kennen Francoise als een zeer bevlogen en betrokken collega. Gelukkig zal zij aan de door haar opgerichte denktank blijven deelnemen en kunnen wij op die manier haar enthousiasme en kennis blijven benutten. HE Zorg en het bestuur van de HCE danken haar hartelijk voor haar inzet bij het Zorgprogramma.
Marieke de Korte zal als ‘programmacoördinator Ouderenzorg’ onverminderd doorgaan met het Zorgprogramma. Marieke is vanaf de start van het Zorgprogramma Ouderen betrokken en is goed ingewijd in de materie en het netwerk. Er is echter ongelooflijk veel werk te verrichten en er komt nog meer werk in de ouderenzorg op ons af. Daarom zal zij vanaf 1 augustus 2 dagen per week werkzaam zijn voor HE Zorg.
Vanaf 1 september 2017 zal Debora Smits-de Vries Marieke ondersteunen bij het Zorgprogramma Ouderen. Debora rondt haar bestuurswerk bij de HCE en haar kaderopleiding Beleid en Beheer tegen die tijd af. Door haar voorgeschiedenis als geregistreerd Specialist Ouderen en haar project ‘Goed Bed in Eemland’ denken wij met haar de juiste deskundigheid voor het ZPO in huis te halen. We wensen haar veel plezier bij HE Zorg.
ELV
Het project ‘Goed Bed in Eemland’ vordert gestaag en heeft op dit moment onder andere opgeleverd dat wij weten op welke locaties ELV- en respijtzorgbedden aanwezig zijn in onze Eemlandse regio. Zie het onderstaande overzicht met instellingen waar u contact mee op kunt nemen.
Daarnaast vormen wij samen met vertegenwoordigers van Verpleeg- en verzorgingshuizen en het ziekenhuis een de stuurgroep ‘Regioplan ELV’ . Ondertussen vinden dergelijke overleggen ook plaats met de regio Barneveld/Voorthuizen. Er zijn werkgroepen opgericht om denkrichtingen uit te werken en nadere afspraken te maken over wijze van triage, samenwerking en verdeling van verantwoordelijkheden. Wij richten ons daarbij voor de organisatie en uitvoering niet alleen op ELV-bedden, maar op alle vormen van (tijdelijk) verblijf zoals crisisopnames voor WLZ-geïndiceerde patiënten; Geriatrische Revalidatie etc.
Het ziekenhuis en de Huisartsen Eemland hebben gezamenlijk het MCCE verzocht om ons te vertegenwoordigen in die werkgroepen. De medisch coördinatoren zullen bij de inhoudelijke uitwerking de ideeën en wensen die in de Denktank en bij netwerkbijeenkomsten zijn geopperd meenemen. Facilitering van onze huisartsen door middel van een centraal aanmeldpunt, hulp bij de triage door bijvoorbeeld een zorgbemiddelaar en uitleg over uw rol als huisarts zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.
Wat zijn uw mogelijkheden voor dit moment?
1. In de thuissituatie: bij zorginhoudelijke en medische vragen met betrekking tot een kwetsbare oudere is het advies: consulteer de Specialist Ouderengeneeskunde uit uw regio. Zie link.
Specialisten Ouderengeneeskunde kunnen in de thuissituatie al goed mee denken en helpen om de situatie thuis te optimaliseren. Mocht dat niet (meer) mogelijk zijn dan kunnen zij actief meedenken in benodigde zorg dan wel vorm van tijdelijk verblijf.
2. Indien (tijdelijke) opname nodig wordt geacht: aan de hand van het afwegingsinstrument kunt u zien of uw patiënt in aanmerking komt voor een ELV-bed. Bij twijfel is het belangrijk dat u uw Specialist Ouderengeneeskunde consulteert (zie 1.) met verzoek tot hulp bij indicatiestelling.
3. Afhankelijk van het soort bed kan de betreffende Specialist Ouderengeneeskunde ook helpen met zoeken naar het juiste bed. In het geval van ELV-laagcomplex, palliatief en respijtzorgbed is over het algemeen de huisarts medisch verantwoordelijk. Nadere uitleg over achtergrond en concreet stappenplan kunt u nalezen op Haweb bij de groep Huisartsen Coöperatie Eemland (zoekterm documenten: ‘Stappenplan uitvoering ELV’ en ‘Achtergrondinformatie tijdelijke opnames’).
Voor laagcomplexe- ELV kunt u met onderstaande instellingen contact opnemen:
Lyvore, Amersfoort/Soest: 033-460 05 00
Koperhorst, Amersfoort: 033- 472 62 14
Amaris, Soest/Amersfoort/Nijkerk: 085-021 30 30
Norschoten, Barneveld: 0342- 404 00 0
ENA-zorggroep, Barneveld/Voorthuizen: 0342-479 57 2
Buiten onze regio zijn onze patiënten ook van harte welkom bij Zorghotel van der Valk in Tiel: 0344-881 00 0
Bij plaatsing van uw patiënt buiten uw eigen praktijkgebied dient u zorg te dragen voor een adequate overdracht aan uw collega die de medische zorg tijdelijk van u overneemt. Bij de desbetreffende VVT-instelling kunt u vragen welke huisartsen betrokken zijn bij de instelling.
Uit de praktijk
Vluchtelingen en huisartsenzorg in Eemland
De toestroom van vluchtelingen naar Nederland is nog steeds groot. Als vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen hebben zij recht op een dak boven hun hoofd en dit wordt door de gemeente georganiseerd. Ook dan worden de zg. statushouders ingeschreven bij een huisartsenpraktijk. De NVA in Amersfoort begeleidt de mensen van niet-Nederlandse afkomst hierbij. Hun doel is om hen te helpen zich thuis te voelen in een wereld van verschil. Sommige problemen, bijvoorbeeld relatieproblemen of problemen met de verwerking van psychotrauma’s, gaan pas opspelen als zij een verblijfsvergunning hebben en dat komt dan vaak terecht in de huisartsenpraktijk.
Door de taalproblemen en de onwetendheid van de statushouders met de manier waarop wij de zorg hebben georganiseerd ontstaan er soms wat problemen. De NVA heeft ons gevraagd aandacht te vragen voor het volgende:
– De NVA schrijft de patiënt in bij de huisartsenpraktijk. Het dossier komt dan via COWA naar de praktijk. Wanneer dit om onverklaarbare redenen niet gebeurt, graag contact opnemen met het NVA.
– De communicatie is vaak een probleem is vanwege de Nederlandse taal(achterstand). Dit wordt sinds kort weer (tijdelijk) vergoed. Zie hiervoor de website van de LHV. Er is zelfs een app beschikbaar.
– De kennismaking van statushouders met huisartsen verloopt in het algemeen goed. Een dubbele consult heeft de voorkeur opdat er dan voldoende tijd is voor kennismaking en uitleg over ons zorgstelsel. Zij verwachten bijvoorbeeld vaak meer medicatie en antibioticum bij lichte kwalen. Kennisoverdracht van de Nederlandse gezondheidszorg en gezondheidskeuzes bij het voorschrijven van antibioticum kan wellicht voor meer begrip zorgen bij statushouders/migranten.
– Het meegeven van meer schriftelijke praktische informatie bij bijvoorbeeld doorverwijzingen zou wenselijk zijn in voorkomende gevallen. Sommige statushouders weten na huisartsenbezoek niet waar ze naar toe moeten en hoe een ander werkt. Dit is overigens ook een probleem voor autochtone laaggeletterden.
Huisartsen Eemland onderzoekt momenteel of we een filmpje kunnen maken in meerdere talen die we op de website kunnen plaatsen zodat de mensen van niet Nederlandse afkomst goed zijn geïnformeerd over de huisartsenpraktijk in Nederland.
Nieuwsbrief 7-2017
HCE
Informatie Tolkendienst voor huisartsen
Huisartsen kunnen sinds 1 mei 2017 een telefonische ad hoc tolkdienst aanvragen voor gesprekken met statushouders. Statushouders hebben zes maanden vanaf het moment van inschrijving bij de huisarts recht op een telefonische tolk wanneer zij voor een consult of behandeling bij de huisarts komen. Deze voorziening is beschikbaar tot 1 mei 2019. De kosten hiervan worden gedragen door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens het verblijf in een asielzoekerscentrum zijn al tolken beschikbaar voor het contact met zorgverleners.
Deze tolkendienst zal lopen via Anderstaligenloket van Tolk en Vertaalcentrum Nederland (zie hieronder)
Zie hier voor verdere informatie en hoe het in de praktijk werkt.
Algemeen
1.000.000 onderzoek in Portavita
Door Jan Joost Liefhebber
COPD
Herhaling kwaliteitsonderzoek spirometrie
Door Rianne Dijkema
Deze zomer gaan we het kwaliteitsonderzoek spirometrie herhalen. Dit betekent dat er steekproefsgewijs vijf longfuncties per praktijk worden aangeboden aan de afdeling longgeneeskunde via Portavita. Dit wordt gedaan door het bureau van HE zorg middels het aanvragen van een consultatie specialist. De feedback hierop ontvang je op gebruikelijke wijze via Portavita.
CVRM
Controlebeleid primaire preventie
Door Rianne Dijkema
Met regelmaat zetten wij het controlebeleid van geïncludeerde cvrm-patiënten met primaire preventie die 80 jaar geworden zijn op ‘overig’. Wij zien helaas dat er praktijken zijn die dit controlebeleid weer wijzigen in iets anders.
Het aantal te includeren patiënten wordt op 8 % van de praktijkpopulatie gelimiteerd door bij de primaire preventie alleen patiënten tot 80 jaar met een behandelindicatie in de keten op te nemen. 80-plussers met primaire preventie mogen wel in Portavita, mits het controlebeleid wordt ingesteld op ‘overig’. Voor de groep ‘overig’ krijgt de praktijk geen financiering en de uitkomsten tellen niet mee voor de cijfers van de zorggroep, zoals de variabele beloning. Let op; de cijfers gaan wél mee in de benchmark van InEen en het NHG.
Hierbij dus het verzoek om op te letten bij welke patiënten het controlebeleid al is ingesteld voordat je het (opnieuw) wijzigt.
Diabetes
Medicatieprofiel 2013/2014
Door Lioe-Ting Dijkhorst-Oei / Marian de Cloet
Het onderzoek “de juiste patiënt op de juiste plaats” toonde aan, dat een signaal in het EPD niet zorgt dat we conform de LTA gaan verwijzen of consulteren. Nu worden de analyses op uitkomstindicatoren gedaan. Echter het blijkt dat veel patiënten in het dossier geen vinkje “ja” versus “nee” hadden bij “antihypertensiva: middelen die aangrijpen op renine-angiotensine systeem”. Terwijl dit essentieel is voor het kunnen publiceren van de studie! Met veel inspanning kon voor een kwart van deze patiënten de medicatie uit 2013 en 2014 via OZIS-koppeling achterhaald worden. Voor het resterende deel verzoekt HE-zorg de huisartsenpraktijken om hulp: binnenkort ontvangen praktijken per email een formulier met hun patiënten met een nog onbekend medicatieprofiel in 2013 / 2014. Wilt u dit invullen en terugsturen? Alvast hartelijk dank.
E-consultatie obese patiënten
Door Lioe-Ting Dijkhorst-Oei / Marian de Cloet
Sinds 2010 kunnen ernstige obese patiënten met DM2 behandeld worden met een GLP-1-agonist (bijv. liraglutide).
De internist start dit op en geeft een artsenverklaring af, opdat het voor patiënt vergoed wordt. Sinds juli 2015 zijn die artsenverklaringen slechts 24 maanden geldig. Ook als patiënt inmiddels de huisarts als hoofdbehandelaar heeft, moet de artsenverklaring weer door een internist gegeven worden. Als de apotheek erom vraagt, hoeft patiënt niet opnieuw verwezen te worden naar de internist. Een e-consultatie volstaat. Hierin geeft de huisarts/POH aan:
• Eigen visie (actuele behandelregime wel of niet continueren? Denk bij gestegen HbA1c ook aan de nieuwe mogelijkheid “combinatie basaal insuline + GLP-1”; patiënt moet hiervoor wel verwezen worden)
• Naam en dosis huidige GLP-1 agonist
• Naam en faxnummer apotheek van patiënt
• Individuele streefwaarden en evt reden hierin af te wijken van de NHG-standaard
• Actuele effectiviteit van de GLP1-agonist:
– HbA1c nu en destijds bij start GLP-1-agonist
– Idem voor gewichtsbeloop
– Idem voor soort en dosis co-medicatie, regime vóór start GLP-1 agonist
GGZ
Twee declaraties op één dag
Door Jan Joost Liefhebber
Afgelopen jaren was het vaak onduidelijk of een POH-GGZ meerdere declaraties voor één patiënt op dezelfde dag mocht declareren. Dit resulteerde in een inefficiënte werkwijze en het niet declareren van e-consulten. Huisartsen Eemland heeft van het Zilverenkruis een bevestiging ontvangen dat een POH-GGZ nu op dezelfde dag zowel een consult bij de POH-GGZ van 20 minuten en langer als een e-consult mag declareren. Voor een patiënt met één hulpvraag die bij de POH-GGZ op spreekuur is geweest en een vragenlijst heeft ontvangen mag mogen dus beide gedeclareerd worden
Kwetsbare Ouderen
Verslag netwerkbijeenkomst Polyfarmacie bij ouderen
Door Marieke de Korte
Op 13 juni 2017 was de netwerkbijeenkomst Polyfarmacie bij ouderen voor POH’s en wijkverpleegkundigen die samenwerken in het zorgprogramma kwetsbare ouderen van HE zorg.
Apotheker Mark Slager en Rawa Ismail van apotheek Orion vertelden waarom medicatie bij ouderen anders kan werken zoals door o.a. verminderde metabolisme en verandering in verhouding water/vet/spiermassa.
Daarbij speelt het op gebied van medicatie ook een rol dat bijvoorbeeld het dorstgevoel vermindert, de cognitie afneemt en er vaak meerdere aandoeningen tegelijk zijn.
Uit het HARM onderzoek (2006) is gebleken dat er per jaar 19.000 medicatie gerelateerde ziekenhuisopnames te voorkomen zouden zijn. Dit betekent hoge kosten maar vooral veel ongemak en verlies van kwaliteit van leven voor patiënten.
Via het polyfarmacie overleg in de huisartsenpraktijk kunnen een aantal medicatieproblemen gesignaleerd worden, het medicatiegebruik geoptimaliseerd en het reduceren van geneesmiddelen gerelateerde opnames.
Naast het belang van het jaarlijkse polyfarmacieoverleg is het van belang dat POH’s bij andere voorkomende problemen zoals vallen, bloeddrukmeting (hypotensie), ondervoeding of twijfels over therapietrouw telkens nagegaan wordt of er problemen zijn met medicatie in overleg met huisarts en/of apotheker.
Tijdens de netwerkbijeenkomst werd geoefend met het herkennen van medicatieproblemen met casuïstiek.
De volledige presentatie vind je hier.
Afscheid
Beste huisartsen en praktijkondersteuners,
Terwijl Huisartsen Eemland groeit gaan er ook mensen weg, en dat geldt ook voor mij. Ik ben afgelopen twee jaar betrokken geweest bij de herstructurering van Huisartsen Eemland en heb de ontwikkeling van de organisatie zoals deze nu is van dichtbij meegemaakt. Mijn taak is ten einde en mijn contract loopt af, waardoor ik heb besloten dat dit een goed moment is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan met nieuwe uitdagingen.
Ik kijk terug op een boeiende en leerzame tijd. Ik vond het fascinerend om inzicht te krijgen in de wijze waarop de huisartsenzorg in de regio georganiseerd is: waar liggen de verbanden, wie werkt met wie samen, hoe weten mensen elkaar te vinden? Mijn taak was het helpen bij het toekomstbestendig maken van de huisartsenorganisatie. Ik denk dat dat gelukt is. Natuurlijk moeten de plannen nog handen en voeten krijgen, maar de basis ligt er en daar ben ik best trots op.
21 juli is mijn laatste werkdag bij Huisartsen Eemland. Ik ben me volop aan het oriënteren op een nieuwe baan. Ik heb veel geleerd en dat neem ik graag mee naar een nieuwe organisatie. Maar bovenal heb ik vooral een inkijkje mogen krijgen in de wereld van huisartsenzorg. Dat is mede dankzij jullie allemaal. Heel erg bedankt daarvoor en wie weet nog eens tot ziens!
Hartelijke groet,
Alja Post
Save the date
11 januari 2018 HEzorg POH-dag in Leerhotel het Klooster in Amersfoort
De kwaliteitsmedewerkers van de zorgprogramma’s van HE zorg organiseren voor alle POH’s in de regio Eemland een POH dag.
De POH’s (S en GGZ) zijn de spil voor het uitvoeren van de zorgprogramma’s.
Het programma is nog niet helemaal rond, maar het belooft een dag te worden om te netwerken en het gezamenlijk volgen van workshops en plenaire bijeenkomsten over oa provocatieve gesprektechniek, rouw en depressie, laaggeletterdheid etc. Dat doen we onder het genot van een lekker hapje en drankje op een mooie locatie.
Persoonlijke uitnodigingen worden nog verstuurd, maar reserveer deze dag alvast in je agenda!
Nieuwsbrief 8-2017
HAP
Update HAP
Door Manon van Leeuwen
Per 1 januari 2018 wordt de HAP Amersfoort ondergebracht bij Huisartsen Eemland BV. We hebben hiervoor een nieuwe werkmaatschappij Huisartsen Eemland HAP BV opgericht. De ontwikkelingen zijn in volle gang! Ons projectteam is hard aan het werk om alles netjes en op tijd om te zetten naar onze nieuwe werkmaatschappij. We hebben een sterk team dat veel ervaring heeft opgedaan bij diverse huisartsenposten. Ilva Schoorlemmer voor P&O, Erik Noorda voor ICT, Monique van Duijvenvoorde voor kwaliteit en management HAP en onze eigen Alie de Haan als hoofd financiën. De overgang verloopt voorspoedig en in september zullen we ons ook presenteren aan de triagisten tijdens het werkoverleg. Dianne Jaspers zal voorlopig de overdracht van de medisch manager in samenwerking met de HAPcommissie voor haar rekening nemen.
De aansluitovereenkomst met Primair hebben we namens alle huisartsen opgezegd. We zijn een nieuwe aansluitovereenkomst aan het opstellen voor elke individuele huisarts met HE HAP BV. We sluiten aan bij de nieuwe modelovereenkomst van onze branchevereniging Ineen. Zodra deze definitief is, zullen we de overeenkomst aanbieden.
We houden jullie op de hoogte!
HCE
LHV-Kring Midden Nederland lanceert interactieve kaart!
Begin juni heeft LHV-Kring Midden Nederland hun interactieve kaart gelanceerd. Voortaan kun je lokaal of regionaal je collega’s vinden: in praktijkverband, op basis van hun bestuurlijke of inhoudelijke interesses en activiteiten, of door te zoeken in een waarneemgebied.
Een kaderhuisarts zoeken buiten je eigen HV-gebied, of andere huisartsen vinden met interesse voor hetzelfde vakgebied? Dat kan, want het gebied van onze Kring bruist van de ideeën, initiatieven zijn talrijk en velen zijn binnen organisaties of als deskundige actief op deelterreinen. Het inzicht wie wat doet, is nu nog lastig te krijgen en daardoor zijn veel talenten, ervaring en kennis van huisartsen binnen onze regio niet bij de rest van ons bekend. Door deze informatie met elkaar te delen ontstaat een digitaal kennis- en smoelenboek.
Collega’s zien het besloten deel waarin je profiel en contactgegevens zijn opgenomen, en anderen hebben publiekelijk alleen het overzicht van praktijken en vestigingsgegevens. Voor waarnemers is er een mogelijkheid aan te geven in welk gebied je werkt. Hidha’s kunnen zich ook koppelen aan de praktijk waarin ze actief zijn. Omdat je zelf je gegevens kan beheren blijf je ook in staat de regie over je profiel te houden.
In de afgelopen maanden heeft WijZijnStuurlui, een bedrijf uit Utrecht dat gespecialiseerd is in beroepsmatig gebruik van WordPress als platform, in opdracht van LHV-Kring Midden Nederland een interactieve kaart ontwikkeld, nadat een traject met een andere leverancier onsuccesvol werd afgerond. De kaart is eigendom van de LHV-Kring Midden Nederland. Voor het gebruik van de gegevens is een gebruikersovereenkomst gesloten met de bouwer. De gegevens worden beheerd en uitgewisseld in een beveiligde omgeving, onder Nederlandse jurisdictie. Patiënten hebben via het openbare gedeelte alleen toegang tot vestigingsgegevens van de praktijk en opsomming van de huisartsen die er werkzaam zijn. Ingelogde collega’s zien daarnaast ook de persoonlijke profielen.
Tijdens de eerste 6 maanden na de lancering zal WijzijnStuurlui vragen kunnen beantwoorden, en zo nodig aanpassingen doen. Binnen de kaart bestaat de mogelijkheid hiervoor feed-back te geven. De kaart kan in de toekomst worden aangepast aan de ontwikkelingen binnen het veld en de wensen van ons als gebruikers. Daarom vragen we om wensen en knelpunten actief door te geven aan de Kring. (via: secretariaatmn@lhv.nl)
Bron: LHV Kring Midden Nederland
Algemeen
Gebruikersbijeenkomst Portavita
Door Marieke de Korte
Een paar keer per jaar is er gebruikersoverleg met de makers van Portavita. Er zijn mensen aanwezig vanuit de ketenzorgprogramma’s van HEzorg, maar ook van andere zorggroepen. Het doel van dit gebruikersoverleg is dat er uitwisseling plaatsvindt tussen de makers en gebruikers, dit leidt stap voor stap tot aanpassing van Portavita.
Hierbij een presentatie, gemaakt door Portavita, met alle veranderingen op een rijtje.
Instructies gebruikershandleidingen en opleverdocumenten zijn te vinden in Portavita onder ‘Documentatie’.
COPD/Diabetes
Variabele beloning 2016
Door Monique de Goeij
Het heeft helaas langer geduurd dan wij hadden verwacht, maar de zorgverzekeraar heeft ons akkoord gegeven om de variabele beloning te gaan declareren. Wij verwachten deze in oktober te kunnen uit betalen aan de praktijken die deze hebben behaald.
GGZ
Afspraken om wachtlijsten GGZ te verminderen
Door Tosca Schilperoort
Afspraken om wachtlijsten GGZ te verminderen
Goed nieuws voor de GGZ! Vorige maand heeft minister Schippers met de GGZ-partijen afspraken gemaakt om de wachtlijsten in de GGZ-sector aan te pakken. Hiervoor is in 2018 bijna 4 miljard euro beschikbaar. De eerste resultaten moeten al dit jaar zichtbaar worden en binnen een jaar (dat wil zeggen vóór 1 juli 2018) moet de problematiek opgelost zijn. De afspraken gaan onder andere over een betere verdeling van de behandelcapaciteit zodat er meer ruimte komt om binnen en buiten kantoortijden psychische zorg te verlenen aan patiënten met zware problematiek. Behandeltrajecten van ‘lichte’ patiënten worden zo mogelijk bekort. Tegelijk wordt de opbouw van ambulante zorg versterkt en de inzet van eHealth uitgebreid. Verzekeraars gaan meer bekendheid geven aan wachtlijstbemiddeling.
Bron: rijksoverheid.nl
Kwetsbare Ouderen
Netwerkbijeenkomst voeding bij (kwetsbare) ouderen
Door Marieke de Korte
Op donderdag 5 oktober 2017 van 16.00u – 18.00u is de netwerkbijeenkomst voor POH’s en wijkverpleegkundigen die samenwerken in de ouderenzorg. Diëtiste Arineke Deinum zal voedingsproblemen bij ouderen toelichten. Besproken wordt hoe voedingsproblemen te herkennen. Het gebruik van het screeningsinstrument SNAQ65+ komt daarbij aan de orde. En wat te doen bij gesignaleerde problemen. Een deel van de scholing is plenair en er zal geoefend worden met SNAQ65+ en casuïstiek. Accreditatie is aangevraagd. Locatie: Yellowstonesgebouw, Nijverheidsweg-Noord 60a, Amersfoort.
Aanmelden
Even voorstellen
Mijn naam is Erik Noorda, bij HCE aangesteld als adviseur ICT.
Mijn focus ligt hierbij op de omzetting van de ICT en telefonie van de HAP.
Ik heb bedrijfskundige informatica gestudeerd en ben sinds 2002
werkzaam in de eerstelijns zorg. Verder sport ik graag en doe leuke dingen met mijn gezin.
Ik ben getrouwd en heb een zoon (7) en een dochter (4).
Mocht je vragen hebben dan kun je mij bereiken via de mail of Linkedin.
Save the date
11 januari 2018 HEzorg POH-dag in Leerhotel het Klooster in Amersfoort
De kwaliteitsmedewerkers van de zorgprogramma’s van HE zorg organiseren voor alle POH’s in de regio Eemland een POH dag.
De POH’s (S en GGZ) zijn de spil voor het uitvoeren van de zorgprogramma’s.
Het programma is nog niet helemaal rond, maar het belooft een dag te worden om te netwerken en het gezamenlijk volgen van workshops en plenaire bijeenkomsten over oa provocatieve gesprektechniek, rouw en depressie, laaggeletterdheid etc. Dat doen we onder het genot van een lekker hapje en drankje op een mooie locatie.
Persoonlijke uitnodigingen worden nog verstuurd, maar reserveer deze dag alvast in je agenda!
Nieuwsbrief 9-2017
HAP
Introductie projectteam HAP
Door Manon van Leeuwen
Onderstaande brief is deze week verstuurd naar alle triagisten, ELV’s en assistenten op de huisartsenpost:
Introductiebrief
COPD
Scholing Ziektelastmeter COPD
Door Monique de Goeij
Portavita heeft sinds kort de ziektelastmeter toegevoegd aan het monitorscherm in Portavita. Dit is een handige tool me gekleurde ballonnetjes om de patient meer inzicht te geven op welk gebied er nog gezondheidswinst te halen is. Op donderdag 2 november wordt er door onze kaderhuisarts COPD Roel Wennekes een scholing gegeven over het gebruik van de ziektelastmeter als tool bij de jaarlijkse controle. Klik hier voor de uitnodiging.
GGZ
Start Slaapstraat Eemland
Door Tosca Schilperoort
‘Dokter ik ben zo moe’. Het gesprek met een patiënt over slaapproblemen wordt vaak als ingewikkeld ervaren. Slapeloosheid is een groot probleem, maar medicatie is niet altijd de oplossing op de lange termijn. In de tweede lijn is er uitvoerige diagnostiek mogelijk en veel kennis aanwezig. Helaas geldt dit niet /te weinig voor de eerste lijn. Het is tijd voor een nieuwe aanpak. Daarom presenteren wij u Slaapstraat Eemland. Slaapstraat Eemland is een zorgprogramma voor de aanpak van slaapproblemen.
De Slaapstraat:
- Kennis over slaapproblemen uit de tweede lijn naar de eerste lijn halen.
- Tijdrovende tweedelijnsdiagnostiek binnen de huisartspraktijk mogelijk maken met behulp van de slaapmeetweek
- Een rijker palet aan behandelopties eenvoudig toegankelijk maken voor de patiënt.
- Facilitering van diagnose en behandeling dicht bij huis
Wat is hiervoor nodig?
- Kennis verwerven
Huisartsen Eemland biedt u en uw praktijkmedewerkers een Slaapstraat training van 2 dagdelen van elk 3.5 uur op uw eigen huisartsenpraktijk. Dit wordt u kosteloos aangeboden.
Samen leert u meer over de inhoud en implementatie van de Slaapstraat en maakt u afspraken voor de toepassing in uw praktijk.
- Goede diagnostiek
Tijdens een slaapmeetweek krijgt de patiënt een activity tracker (een geavanceerde stappenteller) en een slaapdagboek mee en vult een vragenlijst in. De verzamelde data en de (eerder opgedane) kennis van de huisarts stelt de u in staat een specifieke diagnose te stellen. - Adequate behandeling
In een vervolggesprek wordt door de huisarts een passende interventie voorgesteld aan de patiënt. De verzamelde gegevens uit de slaapmeetweek vormen hiervoor het vertrekpunt. Voorbeelden van interventies zijn cognitieve therapie, e-health, slaapoefentherapie, medicatie en gesprekken met de POH GGZ. Uiteraard wordt er in complexe situaties of bij fysieke oorzaken, zoals ernstige OSAS, doorverwezen naar de tweede lijn.
De financiering van de slaapstraat valt binnen de reguliere bekostiging. De hersenstichting zal de kosten voor de opleiding en activity tracker vergoeden.
Wij zijn op zoek naar 5 tot 10 huisartspraktijken die willen deelnemen. De slaapstraattrainingen zullen begin 2018 starten.
Slaap! theaterdebat POHdag
Door Tosca Schilperoort
Op donderdag 11 januari 2018 zal er een groots georganiseerde POHdag plaatsvinden, waar o.a. diverse workshops gevolgd kunnen worden. Een persoonlijke uitnodiging volgt binnenkort.
Wij willen deze dag spectaculair afsluiten met het theaterdebat ‘Slaap!’. Dit zal een interactieve, muzikaal theaterdebat zijn waarin er samen met het publiek over het thema slaap gesproken zal worden. Huisartsen zijn bij dit gedeelte, dat om 15.15 uur begint, hartelijk welkom! Zie de flyer voor een indruk van het theaterdebat Slaap!.
Omdat wij dit debat graag voeren met professionals uit de regio zoeken wij een enthousiaste huisarts en een (wellicht ervaringsdeskundige) POH-GGZ/ POH-S die hieraan een bijdrage wil leveren. Ken je daarnaast een neuroloog of verpleegkundige met veel kennis over slaapproblematiek dan horen wij dat ook graag.
Het theaterdebat is de kick-off van Slaapstraat Eemland. Slaapstraat Eemland is een nieuwe aanpak voor slaapproblematiek in de huisartsenzorg die wij als Huisartsen Eemland graag willen uitrollen in onze regio.
Bij interesse kunt u mailen naar T.Schilperoort@huisartseneemland.nl of info@huisartseneemland.nl
Scholing Angst en Paniek
Door Helma Groeneweg
Naar aanleiding van enquête waarin door vele is aangegeven behoefte te hebben aan scholing, om zo nog beter gebruik te kunnen maken van Minddistrict, organiseert Huisartsen Eemland op 9 november 2017 de scholing Angst en Paniek.
Voor deze training maken wij gebruik van de expertise van Indigo.
Datum
Donderdag 9 november van 17.00-20.30 uur
Locatie
Huisartsen Eemland (vergaderzaal beneden, linker ingang Yellowstones gebouw)
Nijverheidsweg Noord 60-66
3512PM Amersfoort
Programma
17.00- 17.30: Ontvangst met brood en soep
17.30- 19.30: Indigo
19.30- 20.30 Tosca met uitleg module angst en paniek in Minddistrict modules
Accreditatie
Op dit moment nog niet duidelijk of er accreditatie mogelijk is.
Kosten
Gratis voor bij Huisartsen Eemland aangesloten huisartsenpraktijken.
Kwetsbare Ouderen
Handleiding Portavita Ouderenzorg met OZIS voor POH
Door Marieke de Korte
De handleiding voor Portavita ouderenzorg met OZIS voor POH’s is aangepast. De handleiding is te vinden via Portavita > Documentaties > Instructies of via www.huisartseneemland.nl > Zorgverleners > Kwetsbare Ouderen > Handleidingen Portavita.
Er staan onder andere een aantal praktische tips in hoe meer structuur aangebracht kan worden in het plannen van het ouderenspreekuur en visites. In Portavita staan korte video’s hoe een individueel zorgplan (IZP) te maken. Zie Portavita > Documentaties > Instructies
ELV Bedden
Door Monique de Goeij
In de regio Eemland zijn de zorgorganisaties Amaris Zorggroep, Accolade Zorg, Beweging 3.0, De Koperhorst, Lyvore, St. Pieters en Bloklands Gasthuis en Zorg- en Wooncentrum De Haven aangesloten bij verwijshulp.nl.
Alle beschikbare plaatsen zijn direct inzichtelijk zonder extra kosten en of inlog. Wij willen graag één centraal aanmeldpunt en daarover zijn wij nog met alle partijen in overleg. Maar voor nu is het dus al wel inzichtelijk via verwijshulp waar er plek is. Zie ook het persbericht.
Bron: Beweging 3.0
Save the date
11 januari 2018 HEzorg POH-dag in Leerhotel het Klooster in Amersfoort
De kwaliteitsmedewerkers van de zorgprogramma’s van HE zorg organiseren voor alle POH’s in de regio Eemland een POH dag.
De POH’s (S en GGZ) zijn de spil voor het uitvoeren van de zorgprogramma’s.
Het programma is nog niet helemaal rond, maar het belooft een dag te worden om te netwerken en het gezamenlijk volgen van workshops en plenaire bijeenkomsten over oa provocatieve gesprektechniek, rouw en depressie, laaggeletterdheid etc. Dat doen we onder het genot van een lekker hapje en drankje op een mooie locatie.
Persoonlijke uitnodigingen worden nog verstuurd, maar reserveer deze dag alvast in je agenda!
Nieuwsbrief 10-2017
Ondertekening ketensamenwerking regio Eemland
Ondertekening ketensamenwerking regio Eemland
Door Manon van Leeuwen
Vorige week hebben we het regioplan kortdurend verblijf ondertekend met het Meander en de bestuurders van Amaris Zorggroep, Accolade Zorg, Beweging 3.0, De Koperhorst, Lyvore, St. Pieters en Bloklands Gasthuis en Zorg- en Wooncentrum De Haven. In het najaar 2017 wordt gewerkt aan uitbreiding van deze keten met organisaties in Barneveld en omgeving. De zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zien dit soort ketensamenwerking als een opmaat naar een betere coördinatie van zorg in de regio.
Als huisartsen kunnen we nu gebruik maken van www.verwijshulp.nl om als er sprake is van een kortdurend verblijf, snel een geschikte plek te vinden. Deze site biedt een actueel overzicht van de beschikbare plekken. Huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde kunnen elkaar zowel tijdens kantooruren als de avond-, nacht- en weekenduren consulteren.
Samen met het Meander werken we nu nog aan een oplossing om ook één centraal aanmeldpunt te organiseren zodat het voor ons als huisarts nog eenvoudiger wordt een geschikte plek te vinden. We houden jullie op de hoogte van deze ontwikkelingen. Onderstaand persbericht is deze week verspreid:
Persbericht kortdurend verblijf regio Eemland
Zorgprogramma Ouderen 2018
Zorgprogramma Ouderen 2018
Door Manon van Leeuwen
Graag willen wij jullie informeren over het zorgprogramma Ouderen van Huisartsen Eemland Zorg en de financieringsmogelijkheden in 2018. Wij hopen dat jullie daarmee een besluit kunnen nemen over de manier waarop de zorg voor kwetsbare ouderen gefinancierd kan worden in 2018.
Zorgprogramma Ouderen
Een goede organisatie van ouderenzorg in de regio draagt bij aan het opvangen van de toename van zorgvragen door kwetsbare ouderen, het verbeteren dan wel stabiliseren van hun ‘gezondheid’ en de wens om zo lang als mogelijk thuis te blijven wonen. Ondertussen doet meer dan de helft van alle huisartsenpraktijken in de regio Eemland mee. Bijna alle thuiszorgteams hebben zich aangesloten bij het zorgprogramma, er worden MDO’s gehouden met specialisten ouderengeneeskunde en er zijn scholingen georganiseerd over advanced careplanning, ondervoeding, stellen diagnose dementie, maken individueel zorgplan en polyfarmacie. De ELV-facilitering is in een vergevorderd stadium en in de regio zitten we aan tafel met onze ketenpartners.
Financiering van het Zorgprogramma
De afgelopen jaren is de financiering van het zorgprogramma op de kosten van Portavita na, gefinancierd uit innovatie gelden (reserves) van Huisartsen Eemland Zorg voor een bedrag van 50.000 euro per jaar. Het jaar 2018 is voor de zorgverzekeraar een overgangsjaar waardoor er geen nieuwe mogelijkheden zijn om dit zorgprogramma (bijvoorbeeld via een integraal tarief) te contracteren. Ze geven wel aan dat er in 2019 meer mogelijkheden zullen zijn en derhalve heeft Huisartsen Eemland Zorg besloten om dit innovatietraject nog een jaar te verlengen.
Wat betekent dit voor het contract van huisartsen?
Zilveren Kruis biedt dus voor 2018 vergelijkbare financieringsmogelijkheden als die er waren voor 2016-2017. Dat betekent vergoeding via POH-S -module of via de prestatie samenwerking rondom kwetsbare ouderen. Zie het overzicht van de mogelijkheden en een rekenvoorbeeld.
Deze zorg kan gecontracteerd worden bij de zorgverzekeraar met of zonder het gebruik van een ICT platform. Portavita heeft het afgelopen jaar de ouderenmodule sterk verbeterd en in het komende kwartaal zal de MDO-module beschikbaar gesteld worden waarmee het gemakkelijker wordt om MDO’s te plannen. Dit najaar starten wij met een pilot om via Portavita samen te werken met het wijkteam van de gemeente Amersfoort. We denken dat een aantal zorgvragen die nu bij de huisarts/POH op tafel gelegd worden door het wijkteam opgepakt kunnen worden als de kwetsbare oudere eerder aangemeld wordt bij het wijkteam. En volgend jaar staat de samenwerking met het Meander MC en het ELV centrale aanmeldpunt op de planning. Kortom Portavita is het afgelopen jaar geaccepteerd als het platform in de regio bij alle ketenpartners.
Sluit dus nu bij het contracteren van de kwetsbare ouderen module van Zilveren Kruis ook de ICT toeslag erbij. Deze bijdrage van 25 euro per kwetsbare oudere is het enige dat wij in rekening zullen brengen voor het de deelname aan het Zorgprogramma Ouderen. Bij geen deelname, zijn wij helaas genoodzaakt om de kosten van de scholingen in het kader van ouderenzorg in rekening te brengen.
Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn, schroom niet om ons te benaderen via info@huisartseneemland.nl.
Met vriendelijke groet,
Portavita Analytics Scholing
Portavita Analytics Scholing
Door Monique de Goeij
Voor wie graag meer zou willen doen met Analytics geeft Heimen Brons van Portavita een scholing; een klassikale uitleg gevolgd door individueel oefenen op zelf meegebrachte laptops.
Donderdag 16 november om 15.30 uur
Huisartsen Eemland, Nijverheidsweg Noord 60-66
De scholing is voor huisartsen en POH’s. Voor deelnemers van aangesloten huisartspraktijken zijn er geen kosten verbonden aan deze scholing.
Neem zelf een laptop mee
POH dag 2018
POH dag 2018
Door Marieke de Korte
Op 11 januari 2018 is de POH dag voor alle POH-S en POH-GGz in de regio Eemland.
De dag wordt georganiseerd door Tosca, Helma, Rianne en Marieke om alle POH collega’s in het zonnetje te zetten.
We hopen zoveel mogelijk collega’s te ontmoeten.
We hebben onderwerpen op de agenda die interessant zijn voor zowel POH-S als POH-GGZ.
De bijeenkomst is in het mooie Leerhotel het Klooster en gaat vergezeld van een lekker hapje en drankje.
We hopen dat het met deze ingrediënten een leerzame en gezellige dag wordt.
Alles over de POH dag kun je terugvinden op de speciale pagina op onze site.
Nieuwsbrief 11-2017
Save the date!
Samen het nieuwe jaar in met een borrel en spoeddebat op 11 januari!
Door Manon van Leeuwen
In 2018 is ook de huisartsenpost onderdeel van onze organisatie Huisartsen Eemland! Onder ons motto ‘Samen Sterker’ vieren we dit graag tijdens een nieuwjaarsborrel op donderdag 11 januari 2018 vanaf 17.00 uur. Alle huisartsen, medewerkers van de HAP en Huisartsen Eemland ontmoeten we dan graag in Leerhotel het Klooster in Amersfoort.
Huisartsen Eemland organiseert die dag ook de eerste POH dag voor alle POH-S en POH-GGz in de regio Eemland. De nieuwjaarsborrel is aansluitend aan het theaterdebat van de POH dag #Slaap van 15.15 tot 17.15 uur waarvoor huisartsen en POH van harte zijn uitgenodigd.
Vanaf 18.30 uur organiseren we met alle huisartsen onder het genot van een hapje en een drankje ons eigen spoeddebat onder begeleiding van een gerenommeerd spreker. Hoe willen we de spoedzorg organiseren in Eemland? Willen we naar een centrum voor spoedzorg? Een spoedplein? Met wie werken we dan samen? Wat betekent dit voor onze werkdruk?
Kortom hou de agenda leeg op donderdag 11 januari van 15.00- 20.30 uur. Meer informatie volgt later.
Huisartsen-Specialistendiner
Door Ismene Tchaoussoglou
Op 16 november vindt aansluitend aan het jaarlijkse Meander symposium het Huisartsen-Specialistendiner plaats in de Foyer van Meander MC aan de Maatweg in Amersfoort. De uitnodigingen hiervoor hebben jullie inmiddels ontvangen. Wellicht heb je je al aangemeld? Zo niet dan kan dit alsnog via www.wdhmn.nl of klik hier.
Volgens goed gebruik krijgen de artsen die afgelopen jaar gestart zijn of zich gevestigd hebben in de regio de gelegenheid om zich tijdens het diner voor te stellen met een korte presentatie (4 min., max. 5 sheets).
Huisartsen en specialisten die sinds dit jaar in onze regio werken hebben hiervoor een aparte uitnodiging gekregen. Mocht je geen mail hebben gekregen of is het in de bergen mails aan je aandacht ontsnapt: zie dit alsnog als een uitnodiging om te komen en op deze informele avond kennis te maken met je collega’s. Schroom niet en stuur een mail naar info@mcce.nl
Graag tot ziens op 16 november 2017!
GGZ
Koppeling VitalHealth en Minddistrict
Door Jan Joost Liefhebber
Sinds de ingebruikname van VitalHealth en Minddistrict had Huisartsen Eemland de wens om een koppeling te krijgen tussen deze systemen. VitalHealth en Minddistrict hebben nu de eerste versie van deze koppeling opgeleverd. Vanaf vandaag kunnen huisartsenpraktijken gebruik maken van de koppeling in VitalHealth. Met deze koppeling kan Minddistrict vanuit VitalHealth worden geopend en kunnen patiëntgegevens worden overgedragen. De handmatige handelingen zoals inloggen en dossiers aanmaken vervallen hiermee in Minddistrict. Door het realiseren van de koppeling zijn onderstaande functies nu mogelijk vanuit VitalHealth:
- Inloggen in Minddistrict
- Een dossier aanmaken in Minddistrict
- Een standaard module voor een patiënt klaarzetten
Huisartsen Eemland, VitalHealth en Minddistrict gaan door met het ontwikkelen en verbeteren van deze koppeling. Tips en opmerkingen worden bij het bureau van Huisartsen Eemland verzameld en meegenomen in de verdere ontwikkeling.
Handleiding
De tab ‘’Portalen’’ en ‘’eHealth’’ zijn toegevoegd in het GGZ dashboard van VitalHealth. Door op ‘’Open Minddistrict’’ te klikken opent het Minddistrict platform, er wordt direct een dossier voor de patiënt aangemaakt in Minddistrict.
Let op! De eerste keer moet een e-mailadres worden ingevuld. Vul hier het e-mailadres in dat aan je Minddistrict account is gekoppeld!
Vanuit de tab ‘’eHealth’’ kan een standaard module worden klaargezet. Door op het + teken te klikken opent de bibliotheek.
Wanneer een module is klaargezet kan je direct naar de module in Minddistrict gaan door op het icoon te klikken.
Let op!
- Binnen VitalHealth zijn alleen de modules zichtbaar die vanuit VitalHealth klaargezet zijn.
- Feedback, berichten en meldingen blijven volgens de normale werkwijze uitgevoerd worden binnen het Minddistrict platform.
GGZ
Vergelijkingsmateriaal modules/trainingen/dagboeken
Door Tosca Schilperoort
Ben je benieuwd hoe jouw collega’s eHealth toepassen? Dit is je kans! Wij hebben een overzicht gepubliceerd met modules, trainingen en dagboeken welke gebruikt zijn sinds januari 2017. Zo kun je zien welke modules jouw collega’s gebruiken en welke trainingen er vooral door patiënten worden gekozen. Het valt ons vooral op dat er steeds meer verschillende modules gebruikt worden en dat is goed nieuws! Heel leuk om te zien dat de POH-GGZ vertrouwt raakt met Minddistrict. Laten we deze trend voortzetten!
Klik hier voor het overzicht.
Module ‘Problemen met Benzodiazepine’ terug van weggeweest
Door Tosca Schilperoort
De module ‘Problemen met Benzodiazepine’ is terug van weggeweest. We willen deze module opnieuw beschikbaar stellen, omdat slaap een belangrijke focus zal krijgen in het GGZ programma van 2018. Zo gaan 5 huisartsenpraktijken starten met een pilot van de Slaapstraat en zal in Scherpenzeel een programma gericht op afbouwen van benzodiazepinen starten. Benzodiazepinen zijn niet los te zien van slaapproblematiek en houden het probleem vaak in stand. De module en het dagboek zijn daarom vanaf vandaag opnieuw beschikbaar.
Kwetsbare Ouderen
Verslag netwerkbijeenkomst Voeding bij (kwetsbare) ouderen
Door Marieke de Korte
Op 5 oktober 2017 was de netwerkbijeenkomst Voeding bij (kwetsbare) ouderen voor POH’s en wijkverpleegkundigen die samenwerken in het zorgprogramma kwetsbare ouderen van HE zorg.
Diëtiste Doke Mol vertelde onder andere dat ondervoeding veel voorkomt bij ouderen. Een oudere is ondervoed bij BMI<20, bij >10% onbedoeld gewichtsverlies in 6 maanden of >5% onbedoeld gewichtsverlies in 1 maand. Cijfers over prevalentie ondervoeding bij ouderen in de thuissituatie variëren van 13% tot 40% (prevalentie is hoger is als er Thuiszorg is). Ondervoeding heeft allerlei vervelende gevolgen zoals: tragere wondgenezing, meer kans op decubitus, hogere mortaliteit. Afname van spiermassa veroorzaakt afname van de algehele conditie. Screening op ondervoeding is dus belangrijk. In het zorgprogramma ouderenzorg komt ondervoeding aan de orde als vraag in de Trazag.
Meetinstrument voor vaststellen (risico op) ondervoeding is de SNAQ+, toegelicht werd hoe deze te gebruiken. Praktische tips en interventie mogelijkheden werden besproken.
Verder was er aandacht voor gebruik vitamine D bij kwetsbare ouderen. Waarbij het van belang is voldoende calciumrijke producten te eten en ook nog voldoende bewegen.
Kortom: kenmerkend voor de ouderenzorg is dat er veel factoren meespelen die elkaar beïnvloeden.
Als er nog POH’s zijn die deze scholing over voeding bij (kwetsbare) ouderen ook willen volgen: laat het zo spoedig mogelijk weten via info@huisartseneemland.nl.
Bij voldoende belangstelling zullen we proberen deze geaccrediteerde scholing (dit jaar) nog te herhalen.
Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen
Door Marieke de Korte
Via het zorgprogramma kwetsbare ouderen van Huisartsen Eemland kan de ouderenzorg in de huisartsenpraktijk georganiseerd worden. Het biedt de mogelijkheid om via Portavita beveiligd te communiceren waarbij een aantal gegevens zoals het individueel zorgplan gedeeld worden.
Geen standaard afvinklijstjes, maar wel de mogelijkheid om screeningslijsten te gebruiken en te delen met ketenpartners. De kwetsbare ouderen blijven in beeld. Het zorgprogramma kwetsbare ouderen vindt u hier.
Voor praktijken die meer willen weten over het zorgprogramma kwetsbare ouderen is het mogelijk om een afspraak te maken met Marieke de Korte, programma coördinator zorgprogramma ouderen.
Informatie of afspraak maken via: info@huisartseneemland.nl
POH dag 2018
POH dag 2018
Door Marieke de Korte
Op 11 januari 2018 is de POH dag voor alle POH-S en POH-GGz in de regio Eemland.
De dag wordt georganiseerd door Tosca, Helma, Rianne en Marieke om alle POH collega’s in het zonnetje te zetten.
We hopen zoveel mogelijk collega’s te ontmoeten.
We hebben onderwerpen op de agenda die interessant zijn voor zowel POH-S als POH-GGZ.
De bijeenkomst is in het mooie Leerhotel het Klooster en gaat vergezeld van een lekker hapje en drankje.
We hopen dat het met deze ingrediënten een leerzame en gezellige dag wordt.
Alles over de POH dag kun je terugvinden op de speciale pagina op onze site.
Nieuwsbrief 12-2017
Afronding selectieprocedure en benoeming medisch directeur
Beste huisartsen,
U bent op 27 oktober geïnformeerd over de procedure voor de selectie en benoeming van een medisch directeur voor Huisartsen Eemland B.V.
Hierbij informeren wij u over het vervolg hiervan.
Naast Dianne Jaspers hebben zich geen andere huisartsen kandidaat gesteld. De selectiecommissie bestaande uit twee commissarissen heeft naar aanleiding van de sollicitatie van Dianne een gesprek met haar gehad. Daarna heeft de Raad van Commissarissen besloten Dianne vanaf 1 januari 2018 aan te stellen als medisch directeur.
Met vriendelijke groeten,
Peter Rijsman, voorzitter bestuur Huisartsen Coöperatie Eemland
Henri Hofsteenge, voorzitter raad van commissarissen Huisartsen Eemland B.V.
Save the date!
Samen het nieuwe jaar in met een borrel en spoeddebat op 11 januari!
Door Manon van Leeuwen
In 2018 is ook de huisartsenpost onderdeel van onze organisatie Huisartsen Eemland! Onder ons motto ‘Samen Sterker’ vieren we dit graag tijdens een nieuwjaarsborrel op donderdag 11 januari 2018 vanaf 17.15 uur. Alle huisartsen, medewerkers van de HAP en Huisartsen Eemland ontmoeten we dan graag in Leerhotel het Klooster in Amersfoort.
Vanaf 18.30 uur organiseren we met alle huisartsen onder het genot van een hapje en een drankje ons eigen spoeddebat onder begeleiding van een gerenommeerd spreker. Hoe willen we de spoedzorg organiseren in Eemland? Willen we naar een centrum voor spoedzorg? Een spoedplein? Met wie werken we dan samen? Wat betekent dit voor onze werkdruk?
Huisartsen Eemland organiseert die dag ook de eerste POH dag voor alle POH-S en POH-GGZ in de regio Eemland. Huisartsen zijn welkom bij het theaterdebat SLAAP, het laatste onderdeel van de POH dag. Dit begint om 15.15 en duur tot 17.15. Klik hier voor meer informatie over het Slaaptheaterdebat.
Kortom hou de agenda leeg op donderdag 11 januari van 15.15- 20.30 uur. Meer informatie volgt later.
Algemeen
Toekenning Opleidingsvouchers
Door Irma Huizer
UFA stelt voor elke achterstandspraktijk zogenaamde opleidingsvouchers beschikbaar. Hiermee stimuleren we praktijken een op achterstandspatiënten gerichte scholing te doen. Voor de opleidingsvouchers wordt € 500,- per normpraktijk voor opleidingen specifiek gericht op achterstandsproblematiek beschikbaar gesteld.
- vier sterren praktijken mogen zonder motivatie een aanvraag indienen
- drie/twee/een sterren praktijken mogen een gemotiveerde aanvraag indienen mits de opleiding betrekking heeft op specifieke achterstandsproblematiek
Uit de vouchers kunnen cursuskosten en een eventueel gehuurde cursuslocatie betaald worden. De cursussen kunnen bijvoorbeeld bij Pharos worden gevolgd. Bekijk hier het aanbod van de scholingen van Pharos. Wil je gebruik maken van deze regeling? Stuur dan een bericht naar info@stichtingufa.nl.
Bron: Stichting UFA
Diabetes/ COPD/ CVRM
Contract ketenzorg 2018
Door Monique de Goeij
Zilveren Kruis heeft aangegeven de contracten voor ketenzorg DM en COPD voor 2018 te willen verlengen onder dezelfde condities en tarieven van het contract voor 2016/2017. Het contract voor CVRM loopt nog tot 1-1-2019. Er was geen mogelijkheid om te onderhandelen over het tarief of over nieuwe innovaties onder de betaaltitel van O&I. Zij zijn hier nog niet klaar voor en willen het komend jaar zichzelf de tijd geven om samen met de zorgaanbieders in gesprek te gaan over een nieuw inkoopbeleid voor 2019. Uiteraard zijn wij hierbij ook uitgenodigd. Huisartsen Eemland Zorg is na overleg met de HCE akkoord gegaan met de verlenging en heeft ook de tarieven die wij betalen aan de huisartsen voor de ketenzorg in 2018 niet gewijzigd. De contracten worden voor het einde van dit jaar nog naar jullie verzonden.
GGZ
TNO ScheidingsATLAS
Door Jan Joost Liefhebber
Minddistrict heeft in samenwerking met TNO een module ontwikkeld voor ouders die zijn gescheiden of die gaan scheiden. Deze module (de ScheidingsATLAS) gaat over het ouderschap tijdens of na de scheiding, de invloed op het kind, het contact met de andere ouder, en ook nog voor jezelf blijven zorgen. De module wordt onderzocht door TNO. De ouder zal de module daarom ook niet volgen op het Huisartsen Eemland-platform, maar zal verwezen worden naar de website van TNO om zich daar aan te melden. Uiteindelijk kunnen we de module (als hier vraag naar is) ook direct op ons eigen platform aanbieden, tot die tijd is het verwijzen naar TNO een goed aanbod. Ook huisartsen mogen ouders naar TNO verwijzen.
Klik hier voor de folder van TNO ScheidingsATLAS of ga naar www.tno.nl/atlas.
Kwetsbare Ouderen
Convenant gegevens uitwisseling
Door Marieke de Korte
GGD regio Utrecht, Stichting wijkteams Amersfoort en Huisartsen Coöperatie Eemland in de persoon van Peter Rijsman hebben afgelopen maand het convenant gegevens uitwisseling ondertekend. We werken met steeds meer organisaties samen om patiënten zorg en ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld bij ouderenzorg, jeugdzorg of GGZ, maar ook op thema’s als leefstijl, huiselijk geweld, eenzaamheid etc. Veel samenwerkingspartners hebben een eigen privacy regeling. Het convenant is daar een aanvulling op.
In het kort komt het er op neer dat veel gegevens gedeeld kunnen worden, mits relevant en met toestemming van de patiënt. Het is belangrijk dat in het HIS genoteerd wordt welke informatie gedeeld is en dat de patiënt toestemming heeft gegeven. De complete tekst leest u hier.
POH dag 2018
POH dag 2018
Door Marieke de Korte
Op 11 januari 2018 is de POH dag voor alle POH-S en POH-GGz in de regio Eemland.
De dag wordt georganiseerd door Tosca, Helma, Rianne en Marieke om alle POH collega’s in het zonnetje te zetten.
We hopen zoveel mogelijk collega’s te ontmoeten.
We hebben onderwerpen op de agenda die interessant zijn voor zowel POH-S als POH-GGZ.
De bijeenkomst is in het mooie Leerhotel het Klooster en gaat vergezeld van een lekker hapje en drankje.
We hopen dat het met deze ingrediënten een leerzame en gezellige dag wordt.
Alles over de POH dag kun je terugvinden op de speciale pagina op onze site.
Nieuwsbrief 13-2017
Huisartenpost Eemland vanaf 2018 erkend leerbedrijf!
Door Monique van Duijvenvoorde
In 2018 gaat de HAP eindejaarstudenten van de doktersassistente opleiding MBO niveau 4 een stageplaats aanbieden met als de doel iets te doen aan het tekort aan stageplaatsen en misschien nog wel belangrijker om de HAP onder de aandacht te brengen als potentiële werkgever bij de studenten. Er is een (bijna) gediplomeerd praktijk opleider die de stagiairs gaat begeleiden volgens het stagebeleid dat in concept klaar is.
Nieuwe medewerkers
Beleidsmedewerker Kwaliteit: Cristien Luycx
Ik wil me graag aan jullie voorstellen als nieuwe medewerker van Huisartsen Eemland. Mijn naam is Cristien Luycx – Westerhuis, 46 jaar, getrouwd met Mike en moeder van 2 jongens (Leon 14 en Maurice 17 jaar) en ik ben sinds 1 november 2017 werkzaam als Beleidsmedewerker Kwaliteit bij HE.
In mijn vorige functie als HR Manager bij een thuiszorginstelling heb ik veel ervaring opgedaan met kwaliteitsmanagement. Als lid van het Management Team fungeerde ik als partner in business met betrekking tot P&O en Kwaliteitsmanagement. Mijn verantwoordelijkheid zat o.a. in het scheppen van beleidskaders en de controle op de uitvoering van vastgesteld P&O- en kwaliteitsbeleid.
Ik heb altijd al affiniteit gehad met het kwaliteitsdenken en ben vanaf 1990 werkzaam in de zorg. Het was voor mij daarom geen moeilijke keuze, toen de mogelijkheid kwam, om te komen werken bij Huisartsen Eemland. Als Beleidsmedewerker Kwaliteit ga ik mij in eerste instantie richten op het nieuw in te richten kwaliteitssysteem van HE en de overname van de HAP Amersfoort in deze. Daarnaast zal ik vanaf 01 januari gaan fungeren als onafhankelijke Klachtenfunctionaris voor HE. Ik analyseer de binnengekomen klachten en zorg voor het spoedig oplossen hiervan. Ook is er binnen HE een rol weggelegd voor mij als Ambtelijk Secretaris in de Calamiteiten commissie. Al met al is er genoeg te doen.
In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te zingen en ik zit sinds kort bij een licht
klassiek / opera koor (Capricciosa).
Ook zullen mensen mij vaak kunnen vinden op de manege waar ik met alle
plezier paardrijd. We spreken elkaar vast snel bij Huisartsen Eemland!
P&O adviseur: José van Unen
Mijn naam is José van Unen. Drieënveertig jaar geleden ben ik geboren in Amersfoort en daar woon ik nog steeds met veel plezier. Ik ben getrouwd, heb een dochter (20) die studeert in Amsterdam en een hond. Kortom; huisje, boompje, beestje en dat bevalt prima. Daarnaast heb ik een druk sociaal leven, sport graag en trek er graag op uit.
Na het behalen van mijn middelbare schooldiploma ben ik gaan werken. Ik heb in de meest uiteenlopende sectoren en op diverse afdelingen mogen werken waardoor ik heb kunnen ervaren dat het P&O vak mij het meeste plezier oplevert. Tijdens mijn loopbaan heb ik tevens een aantal opleidingen gevolgd waaronder o.a. Bedrijfscorrespondentie, opleiding tot Secretaresse en een korte boekhoudcursus.
Kortom, ik heb er zin in. Sinds 1 december jl. ben ik als Junior P&O Adviseur gestart bij Huisartsen Eemland BV en zullen alle gerelateerde P&O disciplines van de HAP tot mijn takenpakket gaan behoren. Ik ben voornamelijk bekend met de administratieve kant rondom het P&O vak waardoor ik een enorme leuke uitdaging zie om mij vaardigheden te verbreden.
Ik hoop jullie allemaal snel te ontmoeten!
José van Unen
E: j.vanunen@huisartseneemland.nl
T: 0900 – 555 22 88
Werkdagen: maandag t/m donderdag
NIEUW SYSTEEM CORPIO I.P.V. INTRANET
Wat is Corpio?
Vanaf 1 januari zal er geen gebruik meer gemaakt kunnen worden van het intranet van Primair. Daarvoor in de plaats is Corpio aangeschaft. Corpio is vanaf 10 januari operationeel. Inloggegevens van dit systeem ontvang je in januari. Tussen 01 en 10 januari kun je dus even geen gebruik maken van digitale documenten. Alle protocollen, formulieren e.d. die op intranet te vinden waren, zijn in hard-copy op de post aanwezig. Je kunt altijd de CD-triagist hiervoor benaderen.
Corpio is het centrale platform voor de HAP. Eenmaal ingelogd in Corpio kun je ook het rooster via Intershift raadplegen (single sign on). Corpio wordt de plek voor alle noodzakelijke documentatie die nodig is voor de werkzaamheden tijdens een dienst. Ook zullen via dit platform nieuwsberichten gepubliceerd worden. Verder vindt de evaluatie na de dienst plaats in Corpio en kunnen verschillende commissies en functionarissen (VIM, klachten, calamiteiten) in Corpio op veilige wijze gegevens bewaren en op veilige wijze gegevens met elkaar uitwisselen.
Het platform van Corpio is zeer gebruiksvriendelijk. Kijk eens op je gemak naar alle functionaliteiten van Corpio. Toch nog vragen? Op 5 februari a.s. vindt tijdens het werkoverleg van de triagisten en de ELV-ers een demonstratie van Corpio plaats. Desgewenst kunnen huisartsen hierbij aansluiten. Wanneer je interesse hebt kun je je melden bij een van de teamleiders: g.debruijn@huisartseneemland.nl of t.volk@huisartseneemland.nl .
Intershift HAP en ASSIST
In verband met de migratie van Intershift HAP naar de omgeving van Huisartsen Eemland, kan er op 10 januari tijdelijk niet ingelogd worden in Intershift.
Dit geldt op 10 januari 2018 van 08:30 uur tot 16:00 uur.
Na 10 januari 2018 kun je met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord inloggen in https://huisartseneemland.intershift.nl
Vanaf medio januari kun je binnen Corpio naar het Intershift HAP rooster ‘doorklikken’. Eenmaal ingelogd in Corpio, hoef je voor Intershift HAP niet nogmaals in te loggen.
Mocht je buiten de Corpio-omgeving inloggen, dan kun je vanaf 10 januari 16.00 uur, deze link gebruiken: https://huisartseneemland.intershift.nl.
Van 01 januari tot 10 januari kun je Intershift HAP rooster benaderen met de huidige link: https://primair.intershift.nl
Nieuwe systemen
Op dit moment zijn we nog druk bezig met het inrichten van de nieuwe systemen. Informatie hierover zal begin januari naar de betrokken medewerkers gemaild worden. Hou de nieuwsbrieven daarom goed in de gaten.
Documenten in Corpio
Zoals jullie al hebben gelezen zal Corpio jullie nieuwe Intranet vervangen. Onder de tab `informatie/ documenten` kun je alle HKZ-kwaliteitsdocumenten opvragen.
In eerste instantie heeft Huisartsen Eemland de documenten, na een snelle inhoudelijke scan, overgenomen van Primair. We proberen alle documenten zo snel mogelijk in Corpio te zetten, maar wat is er veel beschreven….!
In 2018 willen we alle documenten, met in achtneming van geldende wet- en regelgeving, op inhoud goed doornemen en bepalen of ze aangepast, hetzelfde gelaten dan wel eruit gehaald kunnen worden.
- Heb jij ook ideeën hierover? Mail mij dan!
Huisartsen Eemland heeft ervoor gekozen om de inrichting van het kwaliteitshandboek merendeels aan te laten sluiten bij de structuur van het HKZ Huisartsen Diensten Structuur (HDS) certificatieschema 2015. (bestaat uit 9 rubrieken). De voor jullie interessante documenten zijn te vinden in rubriek 2 (uitvoeren van zorg); rubriek 5 (personeelsbeleid) en rubriek 7 (omgeving en infrastructuur).
Onderscheid in documenten:
|
Procesbeschrijvingen
Procedures beschrijven wat er op het gebied van kwaliteit dient te gebeuren en regelen de samenwerking tussen personen/afdelingen. Het zijn duidelijke beschrijvingen van processen en routinematige handelingen, die voor de hele organisatie of een gedeelte daarvan gelden. Codering: KHB Rubrieknummer + code A t/m Z + Procedurenaam Voorbeeld: Rubriek 2.A Procesbeschrijving Triage |
Werkafspraken
Geven aan hoe een specifieke taak uitgevoerd dient te worden. Codering: KHB Rubrieknummer + nummer en naam werkafspraak; Voorbeeld: Rubriek 2.1 Werkafspraken Balietriagist. |
|||
|
Formulieren en documenten
Leggen format vast van verslaglegging of registratie in overzichten. Codering: KHB Rubrieknummer + plus nummer en naam document of formulier. Voorbeeld: Rubriek 2; Document 2 Inschrijfformulier zelfverwijzers. |
||
Heb je suggesties, mis je documenten of heb je een andere opmerking?
Mail mij: c.luycx@huisartseneemland.nl
NIEUW KLACHTENREGLEMENT
Huisartsen Eemland heeft haar klachtenreglement gebaseerd op het model klachtenregeling zoals die door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), InEen en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is opgesteld. Deze route geldt alleen voor de klachtenprocedure. Voor VIM en voor het melden van Calamiteiten zijn er andere procedures beschikbaar.
Wat is een klacht?
Een klacht is een individuele uiting van onvrede of ongenoegen met een behandeling, bejegening of gedraging die als onjuist, onvoldoende of onterecht wordt ervaren. Een klacht kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de wachttijd, op de behandeling, op de manier waarop de patiënt te woord werd gestaan, op financiële aspecten of op andere zaken in de huisartsenpost.
Wat is de route?
- Patiënt bespreekt de onvrede
De huisartsenpost is vaak de plaats waar de onvrede ontstaat. Het direct kunnen uiten van onvrede door de patiënt en het zo mogelijk oplossen van het probleem door de medewerkers van de post heeft de voorkeur. De kans dat onvrede uitmondt in een officiële klacht wordt kleiner. - Een klacht indienen
Indien de patiënt of diens vertegenwoordiger er niet uitkomt met de veroorzaker van de klacht of bij onvrede, dan kan hij of zij een online klachtenformulier invullen. De Teamleider, of de beklaagde wanneer deze de cliënt nog niet heeft gesproken, neemt dan zo spoedig mogelijk contact met de cliënt op. Vaak neemt dit voldoende kou uit de lucht en kan de melding worden afgesloten. In dit geval is de melding nog geen officiële klacht.
- Inschakeling Klachtenfunctionaris
Brengen bovenstaande acties niet afdoende genoegdoening bij de cliënt, dan is bemiddeling door een onafhankelijke Klachtenfunctionaris mogelijk. We spreken hier dan van een officiële klacht. De Klachtenfunctionaris is ook door de cliënt rechtstreeks te benaderen.
- Inschakeling Geschillencommissie
Is er alsnog geen oplossing gevonden, dan kan de klager kiezen voor bemiddeling en desnoods een bindend oordeel van een geschillencommissie. Huisartsenpost Eemland is aangesloten bij de landelijke geschilleninstantie Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE).
Wil je meer weten over de klachtenprocedure dan is deze op te vragen bij de Klachtenfunctionaris per mail: c.luycx@huisartseneemland.nl
NIEUWE LEDEN GEZOCHT
Calamiteiten-commissie HAP Amersfoort zoekt leden
De calamiteitencie is op zoek naar:
- een Huisarts;
- een ervaren ELV-er
- een ervaren Triagist.
De calamiteitencie. doet op verzoek van de directie onafhankelijk intern onderzoek naar onverwachte, ernstige uitkomsten van de zorg welke gemeld zijn bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en geeft adviezen voor eventuele verbeterpunten. De multidisciplinaire onderzoekscommissie bestaat uit een Huisarts, ELV –er, Triagist en Ambtelijk Secretaris.
Wij vragen:
- Een Huisarts, Triagist of ELV-er die in staat is om voldoende afstand te nemen van de eigen achtergrond om te komen tot een onafhankelijke, onpartijdige en objectieve beeldvorming;
- Affiniteit met kwaliteit en patiëntveiligheid;
- Minimaal 2 jaar ervaring met regelmatige diensten op de huisartsenpost.
- Bereidheid tot het volgen van scholing en bijwonen van vergaderingen.
Aanbieding:
- Inspirerende multidisciplinaire commissie;
- Leden krijgen waar nodig een (interne) PRISMA training aangeboden in het doen van calamiteitenonderzoek;
- Minimaal twee keer per jaar overleg met de commissieleden;
- Vergoeding op basis van gemaakte uren;
- Ondersteuning vanuit Huisartsen Eemland.
Interesse of meer informatie? Neem contact op Cristien Luycx – Westerhuis, Beleidsmedewerker Kwaliteit:
c.luycx@huisartseneemland.nl
VIM-commissie HAP Amersfoort zoekt leden
De VIM commissie is op zoek naar:
- een Huisarts;
- een ervaren ELV-er;
- een ervaren Chauffeur;
Doel van het melden van incidenten is de kwaliteit en veiligheid van de zorg te verbeteren. Door incidenten te analyseren kan de oorzaak van het ontstaan ervan achterhaald worden. Zo nodig kunnen daarna maatregelen getroffen worden om de kans op herhaling in de toekomst verkleinen. De VIM commissie doet onafhankelijk intern onderzoek en geeft adviezen voor eventuele verbeterpunten. De multidisciplinaire onderzoekscommissie bestaat uit een Huisarts, ELV-er, Triagist(en) en Chauffeur.
Wij vragen:
- Een Huisarts, Triagist of ELV-er Chauffeur die in staat is om voldoende afstand te nemen van de eigen achtergrond om te komen tot een onafhankelijke, onpartijdige en objectieve beeldvorming;
- Affiniteit met kwaliteit en patiëntveiligheid;
- Minimaal 1 jaar ervaring met regelmatige diensten op de huisartsenpost.
- Bereidheid tot het volgen van scholing en bijwonen van vergaderingen.
Aanbieding:
- Inspirerende multidisciplinaire commissie;
- Leden krijgen waar nodig een (interne) PRISMA training aangeboden in het doen van VIM-onderzoek;
- Minimaal eens per maand overleg met de commissieleden;
- Vergoeding op basis van gemaakte uren;
- Ondersteuning vanuit Huisartsen Eemland.
Interesse of meer informatie? Neem contact op Cristien Luycx – Westerhuis, Beleidsmedewerker Kwaliteit
c.luycx@huisartseneemland.nl
HCE
Stichting Diamuraal is per 1-1-2017 omgevormd tot Huisartsen Eemland BV, waarvan de HCE 100 % aandeelhouder is. 2017 was dus het jaar waarin we als nieuwe organisatie van start zijn gegaan. Manon van Leeuwen, directeur van HE BV, werkt volgens het ` sandwich-model’: zij legt verantwoording af aan de aandeelhouders (zijnde HCE) en de Raad van Commissarissen (RvC onder voorzitterschap van Henri Hofsteenge).
In 2018 zal er een 2-koppige directie worden aangesteld (Raad van Bestuur): een algemeen directeur en een medisch directeur. Dit model biedt meer borging van de medische inhoud en er is een betere bestuurlijke continuïteit. Manon van Leeuwen is ad interim aangesteld, haar aanstelling is gelukkig wel verlengd.
Klik hier voor de volledige nieuwsbrief van de HCE.
Save the date!
Samen het nieuwe jaar in met een borrel en spoeddebat op 11 januari!
Door Manon van Leeuwen
In 2018 is ook de huisartsenpost onderdeel van onze organisatie Huisartsen Eemland! Onder ons motto ‘Samen Sterker’ vieren we dit graag tijdens een nieuwjaarsborrel op donderdag 11 januari 2018 vanaf 17.15 uur. Alle huisartsen, medewerkers van de HAP en Huisartsen Eemland ontmoeten we dan graag in Leerhotel het Klooster in Amersfoort.
Vanaf 18.30 uur organiseren we met alle huisartsen onder het genot van een hapje en een drankje ons eigen spoeddebat onder begeleiding van een gerenommeerd spreker. Hoe willen we de spoedzorg organiseren in Eemland? Willen we naar een centrum voor spoedzorg? Een spoedplein? Met wie werken we dan samen? Wat betekent dit voor onze werkdruk?
Huisartsen Eemland organiseert die dag ook de eerste POH dag voor alle POH-S en POH-GGZ in de regio Eemland. Huisartsen zijn welkom bij het theaterdebat SLAAP, het laatste onderdeel van de POH dag. Dit begint om 15.15 en duur tot 17.15. Klik hier voor meer informatie over het Slaaptheaterdebat.
Kortom hou de agenda leeg op donderdag 11 januari van 15.15- 20.30 uur. Meer informatie volgt later.
JGGZ
Openstaande vacatures JGGZ
Door Monique de Goeij
Gezocht: POH Jeugd GGZ en een Kwaliteitsmedewerker Jeugd GGZ (8-16 uur)
Als POH Jeugd GGZ ondersteun je de huisarts in de rol van poortwachter bij het verlenen van GGZzorg. Het gaat vooral om vraagverheldering en (kortdurende) begeleiding van patiënten van 0 tot 18 jaar (en hun ouders). Doel is om de eerstelijns GGZ-zorg vanuit de huisartsenpraktijk te versterken en te verbinden met het Sociaal Team, de jeugdarts (GGD) en waar nodig specialistische hulp. Als POH Jeugd GGZ sta je met één been in de huisartsenpraktijk, de andere in het omliggende veld. De termen motiveren, verbinden en samenwerken met als drijfkracht de passie voor het kind kenmerken jou als professional.
Klik hier voor de volledige vacature
Verwijzing Jeugd GGZ regio Eemland
Door Monique de Goeij
Via dit schrijven informeren wij u over de wijzigingen in de inkoop per 2018. De Jeugd GGZ is opnieuw aanbesteed. Dit heeft wijzigingen in producten en aanbieders opgeleverd. Hieronder de wijzigingen:
- DBC’s worden afgeschaft per 1-1-2018 voor de Jeugd GGZ en dus daarmee de DBC-bekostigingssystematiek.
- Ambulante jeugd GGZ is opnieuw aanbesteed. Dit heeft een gewijzigde lijst aanbieders opgeleverd. Voor het overgrote deel zijn de aanbieders gelijk gebleven, een aantal nieuwe zijn toegevoegd en een aantal zijn niet meer gecontracteerd. Zie de bijlage voor het overzicht.
- Er wordt er gewerkt met interventieniveaus:
- Jeugd GGZ interventieniveau 1 -> is toereikend voor de meeste behandelingen (circa 40 uur).
- Jeugd GGZ interventieniveau 2 -> ingezet wanneer bij aanvang wordt ingeschat dat de behandeling langer zal gaan duren dan de circa 40 uur.
- Jeugd GGZ interventieniveau 3 -> ingezet bij behandelingen met een hoog specialistisch langdurig karakter.
Uit analyse van de data van de afgelopen jaren blijkt dat interventieniveau 1 het meest van toepassing zal zijn (80%).
- 11 oktober jl. is er een informatiebijeenkomst geweest waarin deze wijzigingen zijn besproken. Dit is alweer een tijdje geleden, daarom stellen wij u in de gelegenheid om vragen, knelpunten en onduidelijkheden te melden via coordinatieteam@amersfoort.nl.
- Indien wenselijk kunnen wij op basis van uw vragen een tweede informatiebijeenkomst organiseren medio februari 2018.
Bron: Gemeente Amersfoort
GGZ
Nieuwe release Vitalhealth
Door Jan Joost Liefhebber
Er is een nieuwe release van Vitalhealth. Klik hier voor een overzicht van de wijzigingen.
Kwetsbare Ouderen
Mantelzorgwijzer
Door Marieke de Korte
Voor een mantelzorger is het soms (ook) lastig de weg te vinden in de wirwar van Wmo en Wlz zorg. Er is een nieuwe website www.mantelzorgwegwijzer.nl die is ontwikkeld door Zilveren Kruis in samenwerking met Vilans en mantelzorgers.U kunt de mantelzorger hiernaar verwijzen. Overigens is het als hulpverlener ook best handig om de website te gebruiken bij vragen van patiënten over Wmo en Wlz zorg.
Huisarts ontzorgt of ontzorgd?
Door Marieke de Korte
Scholingsbijeenkomst op donderdag 15 februari 2018 van 17:30-20:30 u. voor huisartsen, POH’s en assistenten.
• Een halve middag bellen om de juiste (zorg)aanbieder bij de vragen van de patiënt te vinden?
• Vraagt de patiënt u om advies over vervoer, mogelijkheden voor respijtzorg, maaltijdvoorziening etc.?
• Hoe is het nu geregeld met de ELV in de regio?
Informatie over cliëntondersteuning, zorg vanuit de Wmo en Wlz en info over ELV/Centraal aanmeldpunt zal gegeven worden op de scholingsbijeenkomst op 15 februari 2018. Er is veel ruimte voor vragen uit de praktijk. Heeft u al vragen? Dan horen we die graag alvast van u, zodat de sprekers hier rekening mee kunnen houden.
Voor de huisartsenpraktijken die deelnemen aan het Zorgprogramma Ouderenzorg van Huisartsen Eemland is de scholing gratis, in overige gevallen wordt een bedrag van 25 euro per persoon in rekening gebracht. Accreditatie wordt aangevraagd.
Locatie:
Atelier 300c
Terrein de Wagenwerkplaats
Soesterweg 300c
3812 BH Amersfoort
Goed bereikbaar per trein (OV) en er is voldoende parkeerruimte.
Klik hier voor de routebeschrijving.
Vanaf 17:30-18:00 u. staat er soep met broodjes voor u klaar en om 18:00 u. start het programma dat zal duren tot 20:30 u.
POH dag 2018
POH dag 2018
Door Marieke de Korte
Op 11 januari 2018 is de POH dag voor alle POH-S en POH-GGz in de regio Eemland.
De dag wordt georganiseerd door Tosca, Helma, Rianne en Marieke om alle POH collega’s in het zonnetje te zetten.
We hopen zoveel mogelijk collega’s te ontmoeten.
We hebben onderwerpen op de agenda die interessant zijn voor zowel POH-S als POH-GGZ.
De bijeenkomst is in het mooie Leerhotel het Klooster en gaat vergezeld van een lekker hapje en drankje.
We hopen dat het met deze ingrediënten een leerzame en gezellige dag wordt.
Alles over de POH dag kun je terugvinden op de speciale pagina op onze site.
Kerstgroet
Huisartsen Eemland wenst iedereen fijne dagen!