Hoogtepunten Huisartsen Eemland 2019
Voorwoord
Voorwoord
In deze allerlaatste nieuwsbrief van 2019 blikken we terug op het afgelopen jaar. Het was een druk jaar waarin veel is gebeurd en gerealiseerd. Gezamenlijk hebben we een hoop successen geboekt en een mooie basis gelegd om op verder te bouwen in 2020.
Via deze weg danken wij iedereen voor zijn/haar inzet bij het realiseren van de juiste zorg op de juiste plek: Samen zijn we sterker!
We hopen dat jullie heerlijke kerstdagen achter de rug hebben. Rest ons nog om jullie allen een mooie jaarwisseling en een goed begin van het nieuwe jaar toe te wensen. Op naar nieuwe tijden!
Manon en Dianne
HAP
Hoogtepunten
Triagisten:
- We zijn heel blij te kunnen melden dat Gea volledig is hersteld van borstkanker. Gea is tijdens haar ziekteproces (gedeeltelijk) blijven werken en is nu al weer volledig aan het werk. Zo bijzonder en inspirerend om te zien hoe Gea met haar ziekte is omgegaan!
Gea wil graag iedereen heel hartelijk bedanken voor het medeleven tijdens haar ziek-zijn. - De telefonische bereikbaarheid van de HAP is enorm verbeterd.
- Het rooster is beter en sneller gevuld door het harde werken van onze eigen triagisten, doktersassistentes en ELV’ers en door inzet van de flexibele schil (inhuur en medische studenten).
- De eerste stappen voor het inrichten van een ZCC zijn genomen. We gaan hier in 2020 vol vertrouwen mee verder.
Huisartsen:
- Ondanks dat Docly zich teruggetrokken heeft, gaat het project ‘digitale zorg’ een vervolg krijgen met Spreekuur.
- We werken inmiddels een jaar met Topicus en de ervaringen met dit systeem zijn positief. Het invoeren van overdrachten en memo’s vanuit de eigen HIS-sen gaat steeds beter.
- We hebben twee regieartstrainingen aan AIOS-sen gegeven; bij deze trainingen waren ook Huisarts Opleiders, huisartsen en triagisten aanwezig. Dit traject willen we in 2020 voortzetten.
Nieuwe patiëntenfilm en wervingsfilm blijken een succes!
In april 2019 hebben we met een grote groep triagisten en medewerkers van zowel de HAP als het kantoor van HE een patiëntenfilm en wervingsfilm opgenomen. De speciaal opgerichte communicatiegroep, bestaande uit Laura Nieuwenhuis, Monique Smal, Ineke Postema en Dieneke van Wessel, kwam met een uitgewerkt script welke uiteindelijk is vertaald naar 2 filmpjes. We merkten al vrij snel na de verspreiding van deze filmpjes dat het resultaat er mag zijn! De patiëntenfilm draait inmiddels op veel wachtkamerschermen, staat op verschillende websites en is zelfs te zien op verschillende grote campings in onze regio. De verspreiding van het nieuwe telefoonnummer is daardoor ook snel gegaan. Inmiddels heeft het overgrote deel van de huisartsen en apothekers het telefoonnummer aangepast op hun telefonisch bandje en website.
Ook de wervingsfilm heeft een positieve bijdrage geleverd. De film staat gekoppeld aan onze vacatures en heeft de HAP al een aantal nieuwe collega’s opgeleverd.
LSP
Werkgroep LSP-waarneming
Na de vele inspanningen van alle betrokken partijen kunnen we zeggen dat regio Eemland in een paar maanden tijd van 66% naar bijna 100% LSP-aansluitingen gaat! Veel van de huisartspraktijken die nog niet waren aangesloten op het LSP, zijn in 2019 toch gestart met het aansluitingsproces, of zullen in 2020 gaan starten met aansluiten.
Aansluiting op het LSP is een voorwaarde om in 2020 aan te kunnen haken op het regionale plan van aanpak LSP Ketenzorg.
GLI - O&I
GLI
Afgelopen jaar is er in de regio hard gewerkt aan de uitrol van de GLI per 01-04-2019. Wij kunnen vaststellen dat dit redelijk wat inspanning heeft gekost maar dat het steeds beter bekend wordt in de regio. Op dit moment hebben we ruim 150 patiënten geïncludeerd in de GLI en wij zien een gestage groei wat betreft deelnemers. Kunnen wij stellen dat dit product in 9 maanden tijd succesvol is uitgerold bij HE terwijl het resultaat elders in het land ver achter blijft? Alle disciplines die we hiervoor nodig hadden hebben hun krachten gebundeld en zie hier het positieve resultaat: De werkgroep GLI kan zeer tevreden zijn!!
Vanaf 2020 en in 2021 hanteren zorgverzekeraars een volgbeleid bij het contracteren van zorggroepen voor de GLI. Dat betekent dat zorgverzekeraars de afspraken van de grootste verzekeraar in de regio overnemen. Dit moet tot een landelijke dekking van het aanbod leiden. Deze aanpassing scheelt veel rompslomp bij de financiële administratie van HE Zorg.
Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten beter informeren over de GLI. Illustratief is dat het voorkomt dat cliënten zelf de verwijzer op het idee brengen dat deze zorg sinds 2019 in het basispakket zit, aldus de NZa. HE Zorg heeft juist voor deze doelgroep een informatieve folder ontwikkeld welke bij alle praktijken is aangeleverd.
Wijkcoördinatie en organisatie- en infrastructuur (O&I)
Per 1 januari hebben wij 4 nieuwe wijkcoördinatoren en 4 huidige GEZ-coördinatoren in beeld voor de verdere uitrol en ondersteuning bij het vormen van een sterke, geïntegreerde eerstelijnszorg in regio Eemland. Er is een O&I-commissie en er komt in het nieuwe jaar een stuurgroep O&I. Tijdens de HE Zorg dag is uitgebreid stilgestaan bij aantal lopende projecten binnen de regio en heeft Pim Valentijn een mooie presentatie gegeven over “Waarom de O&I? En wat gaan we hiermee doen?”. De eerste ontwikkelingen zijn er en in 2020 gaan we verder met alle bestaande en nieuwe projecten en hopen wij op nog meer samenhang in de gehele regio. Wij hebben er zin in en hopelijk jullie ook!
Algemeen
Onderzoek opleiden stagiaires regio GHO-GO en Huisartsen Eemland
Op verzoek van de HCE via de ALV is onderzoek gedaan naar de wijze van opleiden van stagiaires binnen onze regio. Er zijn vragen gesteld over de reden waarom het opleiden van stagiaires wel of niet wordt gedaan binnen onze praktijken. Op deze manier hebben wij een beeld kunnen vormen van wat wij als zorggroep zouden kunnen bieden om jullie hierin te ondersteunen. Waarom is dit zo belangrijk? Het vinden van personeel en opleidingsplaatsen wordt landelijk een steeds groter probleem. Het stimuleren van het zelf opleiden van nieuw personeel zou een deel van het tekort kunnen oplossen. Zorgroep GHO-GO en Huisartsen Eemland hebben hierin samengewerkt en middels een enquête in kaart gebracht wat er nodig is om stagiaires goede opleidingsplaatsen aan te kunnen bieden. Deze enquête was bestemd voor (toekomstige) stagebegeleiders binnen de huisartsenzorg. In totaal leverde de enquête 66 respondenten op, waarvan 20 vanuit de regio van de GHO-GO en 46 vanuit HE. Wij hebben de resultaten beschreven in een verslag. In dit verslag vatten wij de belangrijkste uitkomsten samen en beschrijven we onze conclusie en voorstellen om dit probleem aan te pakken. Het is duidelijk dat wij er werk van moeten maken! Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.
Er zal een werkgroep worden gevormd zodat we met deze voorstellen aan de slag kunnen gaan. Op deze manier hopen we in de toekomst nog meer stagiaires op te kunnen leiden om het probleem van personeelstekort binnen onze regio aan te pakken. De werkgroep zal bestaan uit afgevaardigden van de volgende disciplines: een medewerker van P&O, een praktijkopleider en assistenten.
HE Zorg dag 2019
Op 6 november 2019 organiseerden wij onze HE Zorg dag met 6 workshops, een leerzaam plenair gedeelte en de presentatie van verschillende O&I projecten. Op onze website vind je de aftermovie, het webinar van de plenaire lezing, foto’s en samenvattingen van de verschillende workshops. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag!
Persoonsgerichte zorg 2.0
De eerste stappen binnen het organiseren van Persoonsgerichte zorg 2.0 binnen onze regio zijn gezet. De werkgroep heeft in een verslag de doelstellingen voor 2020 geformuleerd. In november heeft er een inspiratiesessie plaatsgevonden onder leiding van Karin Dubois. In februari zullen de eerste 3 scholingen plaatsvinden over het ‘andere gesprek’ voor de POH-S en POG-GGZ. Er is ook een training gericht op het andere gesprek en toepasbaarheid binnen de praktijk georganiseerd voor de huisartsen. Deze scholingsdagen zijn inmiddels vol. Daarom komt er een nieuwe serie scholingsdagen in mei en juli 2020.
We zijn heel blij dat het principe van persoonsgerichte zorg zo aanslaat binnen de regio. Het ultieme doel is samenwerking met de patiënt en het vergroten van ons werkplezier! Klik hier om een indruk te krijgen van Persoonsgerichte zorg 2.0.
Samenwerking met Meander
Per 1 augustus jl. is Stichting MCCE opgeheven, deze stichting had als doel om de samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de regio Eemland te verbeteren en dan met name die tussen huisartsen en specialisten van Meander MC. Het bestuur heeft er voor gekozen om te zoeken naar een nieuwe samenwerkingsvorm bij praktische zaken.
Afgelopen november is er tijdens een intensieve, positieve bijeenkomst in Meander een gezamenlijke toekomstvisie opgesteld.
“Samen sterker als partner in gezondheid in regio Eemland”
We staan voor zinnige zorg op de juiste plek, toegankelijk en eenduidig met regie bij de patiënt, door ons gezamenlijk aanbod af te stemmen op de zorgvraag.
Van hieruit gaan we in 2020 verder bouwen aan een vernieuwde, soepele samenwerking.
Ketens
COPD
Door samenwerking met Huisartsen Utrecht Stad kunnen wij nu gebruik maken van een regionaal longformularium. Iedere apotheek en huisartsenpraktijk heeft een koffer ontvangen met de inhoud van dit formularium. Zo kan de patiënt inhalatie-instructie krijgen met herkenbare placebo’s. In 2020 komt er een vervolg op de implementatie van dit formularium. Inhalatiescholingen in samenwerking met de apotheek worden ontwikkeld. Ook kunnen organisatoren van FTO’s een aanvraag doen voor een scholing gericht op het ontstaan en gebruik van het formularium. Hiervoor kan je mailen naar a.docter@huisartseneemland.nl
Wil je nog meer formulariumkaarten ontvangen dan zijn deze aan te vragen via inf@huisartseneemland.nl.
GGZ
We hebben het afgelopen jaar met twee praktijken uit de regio mee mogen doen met de pilot van de Slaapstraat. Franciska Zeilmaker heeft deze pilot bij Huisartsen Eemland begeleid. Wij willen haar hiervoor heel erg bedanken. Voor het nieuwe jaar willen we gaan kijken hoe we deze werkwijze verder over de regio kunnen uitrollen. Klik hier voor meer informatie over het project de Slaapstraat. Ben je hierover enthousiast geworden? Laat het ons dan weten!
Afgelopen jaar zijn we weer gestart met een denktank. Wij hebben veel verschillende thema’s met elkaar kunnen bespreken en zo kennis en ervaringen met elkaar gedeeld. Ook in 2020 gaan wij hier mee verder. Ben je niet in de gelegenheid om aan te sluiten bij de denktank, maar heb je wel thema’s die je graag besproken ziet worden? Laat het ons dan via de mail weten.
Tevens zijn wij het afgelopen jaar in gesprek gegaan met GGZ-instellingen, dit om te kijken hoe we de verwijzingen naar de instanties zo goed mogelijk kunnen laten plaatsvinden. Ook voor het nieuwe jaar staan deze gesprekken op onze agenda. Dit om de zorg voor onze cliënten met psychische klachten zo goed mogelijk vorm te geven. En zodat cliënten tussen de verschillende trajecten niet in een gat vallen en van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Ook hebben we in het najaar een interessante nascholing gehad over ‘overspannen en burn-out’. Dit keer in samenwerking met bedrijfsartsen: Een mooie kans om met bedrijfsartsen in gesprek te gaan. Houdt de nascholingsagenda in de gaten voor de nieuwe bijeenkomsten in 2020, zoals de bijeenkomst over de nieuwe wetgeving “Wet Verplichte GGZ en Wet zorg en Dwang”.
DM, CVRM, JGGZ en Ouderenzorg
Ook binnen de ketens Diabetes, CVRM, Jeugd-GGZ en Ouderenzorg is het afgelopen jaar veel gebeurd. Het verslag hiervan is terug te vinden in nieuwsbrief 01-2020!
Agenda
Onze nieuwe nascholingsagenda is online! Klik hier voor ons huidige scholingsaanbod.
Aanmelden voor onze scholingen kan alleen nog via de nascholingsagenda.