Spirometrie on the job

De aanleiding
De aanleiding voor deze training zijn de uitkomsten van het onderzoek van 2017 naar de kwaliteit/uitvoering  van de spirometrieonderzoeken binnen de zorggroep Huisartsen Eemland.

De uitkomst van het kwaliteitsonderzoek was 60/40.  Dit betekent dat 60% van de beoordeelde spirometrie onderzoeken als ‘voldoende’ zijn afgegeven en 40% als ‘onvoldoende’.  Dit voldoet aan de landelijke norm maar er is degelijk ruimte voor verbetering.

Daarom wordt er vanaf september 2018 een praktische ‘on the job’ scholing en coaching gegeven door de longfunctieanalisten van het MeanderMC. De scholing omvat training en coaching omtrent het afnemen van de spirometrie binnen de huisartsenpraktijken van zorggroep Eemland. Doel is om de spirometrie onderzoeken die jaarlijks worden afgenomen te laten stijgen naar een ‘voldoende” percentage van 70%.

Inhoud
Het is een praktische scholing m.b.t. het afnemen van de spirometrie door de POH/asssistente in de eigen huisartsenpraktijk (op vrijwillige basis). De longfuncties zullen bij de eigen patiënten (met toestemming) worden afgenomen
– Max. 2 POH’s en/of assistenten op 1 dagdeel onder begeleiding/coaching spiro laten afnemen. (Iedere POH met 1 patiënt)
– Ruimte voor verdieping m.b.t bijvoorbeeld het bespreken van een voorgaande (lastige) casus.

Voorbereiding voor POH/assistente
– Patiënten plannen op afgesproken dagdeel.
– Toestemming vragen aan de patiënt dat er een longfunctieanalist en evt. een collega POH/assistente meekijkt en dat het consult ditmaal langere tijd in beslag neemt.
– (lastige) casus al kort beschrijven en bijbehorende spirometrie klaarleggen. Dit aan de hand van het stroomschema van Caspir.

Duur: Max 2 uur (1 uur p.p.)

Deelnemende longfunctieanalisten MeanderMC: Jellien Makonga, Irma Richter, Roelie van Winkoop-Ruitenberg en Lucia Filé

Deelname is gratis voor praktijken die de COPD ketenzorg hebben gecontracteerd.

03/09/2018
Deze scholing zal in de praktijk gegeven worden
Assistenten, Huisartsen, POH-S,
Kosten: Gratis
Accreditatie: nee
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.