Nascholing: Zin en onzin van ICS bij COPD

Plekken over: 10

Deze CAHAG scholing is vrij recent ontwikkeld. De spreker van deze avond is onze kaderarts Roel Wennekes.

Inhoud van de scholing:
COPD is een aandoening die gekenmerkt wordt door persisterende vernauwing van de luchtwegen, vaak in combinatie met destructie van alveoli, emfyseem. Roken is verreweg de belangrijkste oorzaak.

Hoewel COPD geassocieerd is met inflammatie van het slijmvlies van de luchtwegen zijn inhalatiesteroïden (ICS) veel minder effectief bij COPD dan bij astma waar ze oorspronkelijk voor ontwikkeld zijn. ICS is een middel dat alleen met een goede reden voorgeschreven mag worden bij een patiënt met COPD. Volgens de richtlijnen zijn ICS bij COPD geïndiceerd bij patiënten met frequente exacerbaties, ondanks gebruik van langwerkende luchtwegverwijders. In die gevallen is een bescheiden afname van de exacerbatiefrequentie mogelijk. Dat zou dan gaan om een minderheid van de COPD-patiënten. Echter, in de praktijk blijkt meer dan de helft van de patiënten ingesteld te zijn op ICS, al dan niet in combinatie met langwerkende luchtwegverwijders. Dat leidt tot onnodige extra kosten en bijwerkingen.

In deze interactieve nascholing wordt de evidence voor het gebruik van ICS bij COPD zorgvuldig tegen het licht gehouden en wordt toegelicht wanneer en hoe ermee te beginnen. Ook worden er handvatten gegeven wanneer en hoe ermee te stoppen als voorzetting niet geïndiceerd is.
Kortom een scholing die meer dan de moeite waard is om voor in te schrijven!

Inloop vanaf 17.30 uur. Wij zorgen voor een broodje en soep.
*Gratis indien aangesloten bij de COPD keten

25/04/2019 18:00 - 21:00
Meander MC, Maatweg 3 te Amersfoort
Huisartsen, POH-S,
Kosten: Gratis*
Accreditatie: 3 punten
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.