Angst na kanker

LET OP! S3 project!

Met de toename van oncologische aandoeningen en chronische oncologische aandoeningen neemt de vraag voor eerstelijnshulp bij angst na kanker toe. Deze groep is groot en zal verder toenemen.

Als POH GGZ verwijs je deze patiëntengroep waarschijnlijk meestal door naar het HDI (Helen Dowling Instituut). Omdat de vraag naar psychische zorg na kanker toeneemt en om het aanbod voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken gaan we een pilot starten om deze patiënten met psychische klachten binnen de huisartsenpraktijk te begeleiden.

HE start deze pilot met een kleine groep POH’s GGZ om de patiënten waarbij de medische behandelingen afgerond zijn binnen de huisartsenpraktijk te begeleiden met behulp van de module die ontwikkeld is door het HDI: ‘angst na kanker’. Deze is erop gericht om deze groep te kunnen laten omgaan met psychische klachten na kanker zoals piekeren, meer grip te krijgen op de angst voor terugkeer, angst herkennen en geruststellende technieken, vermijding doorbreken en gericht op ontspanning.

Om deze begeleiding te kunnen bieden aan patiënten wordt een training door het HDI verzorgd. De training is erop gericht patiënten begeleide zelfhulp te bieden aan de hand van de module ‘angst na kanker’ in Karify ontwikkeld door het HDI.

Na het volgen van de training biedt Huisartsen Eemland je 1 jaar toegang tot de Karify module ‘angst na kanker’ en kan je deze begeleid gaan inzetten. De effectiviteit van deze interventie zal worden geëvalueerd aan de hand van vragenlijsten en bij effectiviteit is de verwachting dat de groep POH’s GGZ wordt uitgebreid.

Leerdoelen:
Na de training hebben deelnemers:

  • kennis over wat angst voor terugkeer van kanker anders maakt dan andere angst;
  • kennis over verschillende behandelmogelijkheden en -zwaartes;
  • kennis, vaardigheden en self-efficacy in het voeren van gesprekken over angst voor terugkeer van kanker met patiënten volgens een behandelprotocol;
  • kennis van de online module Angst na Kanker.

Datum en tijd:
Donderdag 6 juli van 15.00-20.00.

Locatie:
Huisartsen Eemland, Basicweg 12c, Amersfoort

Docenten:
Coen Völker, GZ-psycholoog en docent

Doelgroep:
POH-GGZ

Kosten:
Gratis, inclusief maaltijd

Accreditatie:
Is aangevraagd voor 4 punten.

Afmeldkosten bij gratis scholing:
Bij verzuim of afmelding binnen twee werkdagen voor aanvang van de scholing worden kosten in rekening gebracht van 25 euro. HE behoudt het recht om deelnemers te annuleren van deelname als zij niet deelnemen aan het S3 project.

06/07/2023 15:00 - 20:00
Huisartsen Eemland, Basicweg 12c, Amersfoort
POH-GGZ,
Kosten: Zie omschrijving
Accreditatie: Wordt aangevraagd

Sorry. Dit formulier accepteert geen nieuwe inzendingen meer.