Eerste ervaringen met het nieuwe consultatieteam van Huisartsen Eemland

Door Jeannette Moll-Marx – POHGGZ Praktijk de Koppel en Praktijk de Ronde Tafel Hoevelaken
Consulteren kon al langer in VitalHealth, echter dat liep niet altijd even voorspoedig. Sinds 1 april is er een consultatieteam aangetreden en kreeg daarmee een gezicht. We hebben persoonlijk kennis kunnen maken met een aantal leden van het consultatieteam van HA Eemland. Te weten 2 psychologen, een psychiater en een kaderarts.

Huisartsen in de regio, kunnen laagdrempelig gebruik maken van het team en een consultatie aanvragen is via VitalHealth een fluitje van een cent. Wij van de huisartsenpraktijken de Koppel en de Ronde Tafel uit Hoevelaken maken hier dankbaar gebruik van. Hoe vaak gebeurt het niet dat je met een vraag zit over medicatie, en of dat het fijn is dat iemand even met je meedenkt over behandel– en verwijsmogelijkheden of juist eens out of the box met nieuwe inzichten komt. In Hoevelaken hebben we inmiddels ook persoonlijk kennis gemaakt met psychiater Remke van Staveren.

Vrijdag 25 mei is Remke van Staveren, de psychiater volwassen en ouderenzorg, naar de praktijk gekomen Ze heeft met de huisartsen kennis gemaakt en even face to face een aantal consultaties doorgesproken. Ik had een persoonlijk gesprek aangevraagd voor een patiënt. Het dossier had ik al open gezet voor Remke, zodat ze zich kon inlezen en op de hoogte was van de consultatievraag. Daarna heeft zij samen met mij een patiënt gesproken en dat was voor ons alle drie een plezierige en positieve ervaring. Voor de patiënt heel prettig om binnen 1 à 2 weken op je eigen praktijk in aanwezigheid van je huisartsarts of POHGGZ een gesprek te hebben met een psychiater en zo je gezondheidsvragen te kunnen bespreken. De patiënt denkt nu na over de nieuwe inzichten die ze n.a.v. dit gesprek heeft opgedaan en ervaart regie over haar eigen behandeling. Voor mij als POHGGZ heel plezierig om zo te kunnen samenwerken met de psychiater. Toegankelijk, korte lijnen en persoonlijk. Ik ken Remke van Staveren nog van mijn werkperiode in het ziekenhuis Meander op de psychiatrieafdeling, dus ze was voor mij al een bekend gezicht.

Met dit team zijn de problemen die in het verleden bestonden, zoals de anonimiteit van degene die je consulteert, antwoorden die weken op zich lieten wachten, of helemaal niet beantwoord werden niet meer aan de orde.

Ik hoop oprecht dat collega’s uit de regio veel gebruik gaan maken van het consultatieteam van HA Eemland en dat dit team een niet meer weg te denken plek krijgt. Ik ben positief.